Ο Μανώλης Σαχπατζίδης, γράφτηκε στη Σχολή το 2017.

Η ιστορία του δύο χρόνια μετά εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά από ότι πίστευε.

Περιγράφει ο ίδιος:

Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν άρχισα να σκέφτομαι να πάω σε σχολή μαγειρικής. Τα διλήμματα πολλά. Σε ποια σχολή να πάω, τι θα μάθω, αξίζει να δώσω τα χρήματα η θα πάνε χαμένα μαζί με δύο χρόνια από την ζωή μου;

Μετά από πολλή έρευνα κατέληξα στην La Chef Levi. Και εδώ ξεκινάει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, που αν και κράτησε μόνο δύο χρόνια δεν γίνεται να το περιγράψεις σε ένα άρθρο όσο περιληπτικά και να γράψεις.

Θυμάμαι την πρώτη εντύπωση μπαίνοντας στην Σχολή, τις απίστευτες μυρωδιές από τα εργαστήρια που με συνεπήραν, τον τοίχο που τον κοσμούν αμέτρητα βραβεία.

Κάπου εκεί ήταν που είπα “εδώ είμαστε!”

Άνθρωποι χαμογελαστοί, προσιτοί αλλά πάνω από όλα με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο τους. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν στο πρώτο μάθημα τα λόγια της κυρίας Βιργινίας Αναστασιάδου, η οποία μας εξήγησε πως έχουν ουσιαστικά τα πράγματα στον χώρο της εστίασης και γενικότερα της κουζίνας και δεν μας είπε λόγια του αέρα όπως συνηθίζεται.

Και από εκείνη την στιγμή άρχισε αυτό το όμορφο ταξίδι όπως προανέφερα. Γεμάτο μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες. Και όχι μόνο στον χώρο της Σχολής. Επισκέψεις σε μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις, ταξίδια στις μεγαλύτερες εκθέσεις μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στο Παρίσι και τη Λυών (δεν θα αναπτύξω εδώ το θέμα των συγκεκριμένων εκδρομών γιατί θα χρειαστεί σελίδες και σελίδες για να περιγράψω το ποσό σημαντικά και όμορφα ήταν αυτά τα ταξίδια). Επισκέψεις στην σχολή από επιτυχημένους Σεφ, πρώην μαθητές της Σχολής οι οποίοι με μεγάλη τους ευχαρίστηση μας δίδαξαν συνταγές και τεχνικές.

Φυσικά όμως δεν είναι μόνο τα εργαστήρια που σε καθιστούν σωστό επαγγελματία. Τεράστιο ρόλο έπαιξαν τα θεωρητικά μαθήματα τα οποία διδάσκονται από καταρτισμένους καθηγητές. Χρόνια επαγγελματίες ο καθένας στον χώρο του και η ύλη των μαθημάτων η οποία είναι διαμορφωμένη ακριβώς όπως χρειάζεται για να σου δώσει τις πιο γερές βάσεις, ώστε όταν βγεις στην αρένα που λέγεται αγορά εργασίας να πατάς γερά και σταθερά στα πόδια σου.

Δεν τελειώνει όμως εκεί η La Chef Levi. Κάθε χρόνο διοργανώνεται και ο διαγωνισμός γαστρονομίας στον οποίο παίρνουν μέρος όλοι οι σπουδαστές. Και είναι πραγματικά ένα έναυσμα για να σε κάνει να ασχοληθείς ακόμα περισσότερο, και να ψάξεις, και να δοκιμάσεις, και να ανοίξεις ακόμα περισσότερο τους γαστρονομικούς σου ορίζοντες σε ένα άκρως εορταστικό και όμορφο κλίμα.

Κάπως έτσι φτάνει η στιγμή να κάνεις την πρακτική σου. Και μπαίνεις πρώτη φορά σε μεγάλη επαγγελματική κουζίνα και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, παθαίνεις πλάκα. Αλλά ακόμα και εκεί η Σχολή είναι δίπλα σου.

Σε ό,τι χρειαστείς, όποια ώρα και να το χρειαστείς.

Έτσι φτάνει η στιγμή της αποφοίτησης. Και αρχίζεις την επαγγελματική σου πορεία. Φυσικά νοσταλγείς όλες τις στιγμές της Σχολής αλλά τώρα αρχίζουν τα καλύτερα. Πάντα με την La Chef Levi δίπλα σου ξεκινάς την πορεία σου και πλέον ο κόσμος είναι ελεύθερος μπροστά σου να τον κατακτήσεις εάν και εφόσον θέλεις και προσπαθήσεις με την καρδιά σου.

Πραγματικά δεν μπορώ να γράψω όσα θέλω γιατί θα κουράσω. Αρκεί απλά μια συζήτηση με οποιονδήποτε απόφοιτο της Σχολής για να καταλάβει ο καθένας τι εννοώ.

Εγώ προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ την συζήτηση που είχα με τον κύριο Λεβή τον Φεβρουάριο του 2019, και τα λόγια του που με έπεισαν και με έκαναν αυτήν την στιγμή με το που τελείωσα την σχολή να είμαι μάγειρας σε παγκοσμίως αναγνωρισμένο πεντάστερο ξενοδοχείο στην καρδιά του Λονδίνου.

Όλες οι ευκαιρίες είναι πλέον μπροστά μου και είναι στο χέρι μου το εάν θα τα καταφέρω η όχι. Αυτό δεν θα συνέβαινε όμως αν δεν είχαμε εκείνη την συζήτηση. Για αυτό επιμένω στο ότι η La Chef Levi δεν είναι απλά μια Σχολή. Είναι κάτι πολύ παραπάνω και δεν τελειώνει με το που αποφοιτήσεις.

Κλείνοντας, θέλω απλά να πω πως εάν νιώθεις έτοιμος-έτοιμη να ασχοληθείς με τον απίστευτο χώρο της γαστρονομίας η La Chef Levi είναι πάντα έτοιμη να σε αγκαλιάσει και να σε βοηθήσει αν θες, να φτάσεις εκεί που πραγματικά αξίζεις.

Ένα  τεράστιο ευχαριστώ από εμένα στην σχολή, στην διοίκηση και φυσικά στους υπέροχους καθηγητές μου.

Το ταξίδι συνεχίζεται!!!!

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Σαχπατζίδης

Επαγγελματίας Μάγειρας στο Hyatt Regency London-The Churchill

“Κατά τη διάρκεια της δουλειάς με τον απόφοιτο της Σχολής La Chef Σταύρο Κανακίδη” Ο ένας απόφοιτος του 2005, ο άλλος απόφοιτος του 2019, συνάδελφοι πλέον στη καρδιά του Λονδίνου”