Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Σχολή πραγματοποίησε μια ακόμη εκπαιδευτική επίσκεψη έχοντας ένα σκοπό. Να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ δύο επαγγελματικών χώρων, να δώσει στους σπουδαστές χρήσιμες γνώσεις και φυσικά να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις!

Έχοντας αυτά κατά νου, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου καθηγητές και σπουδαστές της La Chef Levi έδωσαν πρωινό ραντεβού και ξεκίνησαν για τη Δράμα. Με σύμμαχο τον υπέροχο καιρό, ένα λεωφορείο γέμισε με μικρούς και μεγάλους, γεμάτους ενέργεια αλλά και «υπναράδες» σπουδαστές.

Πρώτος προορισμός ένα ελαιοτριβείο στην περιοχή της Προσοτσάνης. Η περίοδος ιδανική για να επισκεφθεί κανείς ένα ελαιοτριβείο καθώς ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που γίνεται κατά κύριο λόγο η συγκομιδή της ελιάς. Το προσωπικό του ελαιοτριβείου υποδέχθηκε τους μελλοντικούς Σεφ και τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του από τη στιγμή της παραλαβής της ελιάς έως το τελικό στάδιο της παραλαβής του ελαιολάδου. Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση, οι τεχνολόγοι τροφίμων της Σχολής εξήγησαν στους σπουδαστές τη διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου – η οποία διδάσκεται εκτεταμένα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενώ πραγματοποιούνται και δωρεάν εκπαιδευτικές ημερίδες όπως αυτή για τη γευσιγνωσία ελαιολάδου. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από την θεωρητική κατάρτιση, οι σπουδαστές να έχουν εικόνα της παραγωγής των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους.

Αυτό βοηθά τους επαγγελματίες του αύριο στο:

  • να επιλέγουν ευκολότερα τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουν.
  • να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ελαττώματα τους.
  • να γνωρίζουν τις συνθήκες παραγωγής για να επιλέγουν ορθότερα τους προμηθευτές τους.

Ο βασικός προορισμός της επίσκεψης όμως ήταν άλλος!

Το λεωφορείο των Σεφ συνέχισε τη πορεία του με προορισμό τα Κοκκινόγεια της Δράμας όπου μέσα στην φύση βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας Παυλίδη. Ένα στολίδι περιτριγυρισμένο από βουνά και αμπέλια έγινε ακόμη ομορφότερο όταν γέμισε με τους σπουδαστές της Σχολής.

Το φιλόξενο οινοποιείο άνοιξε τις πύλες του και εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Λάλας, ο οποίος ανέλαβε τη ξενάγηση των σπουδαστών.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τις δεξαμενές όπου γίνεται η ζύμωση του μούστου σε  κρασί και στην συνέχεια στο χώρο του εμφιαλωτηρίου όπου και είχε γίνει πριν λίγη ώρα η εμφιάλωση του πρώτου ροζέ κρασιού «Thema» για το 2019. Λίγη ώρα αργότερα οι πρώτες σταγόνες του 2019 έμελλε να πέσουν στα ποτήρια όλων των σπουδαστών για την ιεροτελεστία του wine tasting!

Καθ’όλη την διάρκεια οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του οινοποιείου, τις ποικιλίες των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την οινοποίηση, την επίδραση των καιρικών συνθηκών στο υπέδαφος και συνεπώς στα σταφύλια.  Μέσα από τις επισκέψεις, η Σχολή επιθυμεί να αναδεικνύει διαρκώς ανερχόμενες περιοχές του γαστρονομικού χάρτη, μεταφέροντας το ενδιαφέρον που κουβαλά εδώ και 31 χρόνια σε νέα και ενδιαφέροντα αγαθά όλου του κόσμου!

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την γευστική δοκιμή στο κελάρι του οινοποιείου. Ανάμεσα σε δεκάδες ξύλινα βαρέλια, για 2 περίπου ώρες οι σπουδαστές της Σχολής ακολούθησαν βήμα-βήμα τη διαδικασία της γευστικής δοκιμής δοκιμάζοντας διαφορετικές ετικέτες του κτήματος.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ο οινολόγος της Σχολής Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης έδωσε οδηγίες για τη δοκιμή των κρασιών και πληροφορίες σχετικά με το food pairing. Οι σπουδαστές ανακάλυψαν και συζήτησαν για τα διαφορετικά αρώματα και γεύσεις των κρασιών ενώ το τέλος μας βρήκε χορτάτους με διάφορα εδέσματα που είχαν φέρει οι ίδιοι!

Τι κι αν κάναμε στάση για καφέ στη Δράμα πριν γυρίσουμε;

Ο γλυκός ύπνος βρήκε τους περισσότερους στην επιστροφή μέχρι την άφιξη στη Θεσσαλονίκη. Το λεωφορείο έκανε τη τελευταία του στάση στο άγαλμα του Βενιζέλου και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη φορά!

Διάβασε για τη περσινή μας επίσκεψη στη Φάρμα Ωμέγα και στο Οινοποιείο Χατζηβαρύτη!