Τραγανό αλλά ταυτόχρονα μαλακό, πλούσιο σε γεύση και αρώματα!

Καθώς έχει αρκετές και διαφορετικές παρασκευές, για να σας διευκολύνουμε, αναφέρουμε χωριστά τα υλικά και την εκτέλεση κάθε μίας. Μη σας τρομάζει δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική συνταγή, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε αρκετό χρόνο για την παρασκευή της και η εκτέλεση της δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Υλικά για το crumble

  • 476 γρ. αλεύρι
  • 140 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 140 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 280 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση για το crumble

Λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Υλικά για τη γέμιση

  • 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1-2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κακάο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. μελάσα ή μέλι 

Εκτέλεση για τη γέμιση

Ανακατεύουμε όλες τις σκόνες μαζί και κρατάμε την μελάσα χωριστά 

Για το κέικ βανίλιας

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 7 γρ. baking powder
  • 3 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40 γρ. ηλιέλαιο
  • 180 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση για το κέικ βανίλιας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 ℃
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι , το baking powder και το αλάτι με σύρμα χειρός
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το αυγό, το ηλιέλαιο, το γάλα, τη βανίλια και την ζάχαρη
  4. Προσθέτουμε τα υγρά στοιχεία στα στερεά και τα ομογενοποιούμε

Διαδικασία για τη συναρμολόγηση

  1. Στη βάση από ένα ταψάκι 20 * 20 cm στρώνουμε λαδόκολλα για να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το κέικ μας.
  2. Περνάμε τα τοιχώματα με μια λεπτή στρώση λιωμένου βουτύρου και κοσκινίζουμε ελάχιστο αλεύρι.
  3. Χτυπάμε ανάποδα το ταψάκι στον πάγκο για να φύγει το περιττό αλεύρι και να μείνει μόνο ένα λεπτό στρώμα.
  4. Βάζουμε μέσα στο ταψί την μίση δόση του κέικ.

    Ρίχνουμε το μισό μίγμα από το κέικ στη φόρμα μας.

  5. Ρίχνουμε από πάνω την μελάσα και τα μπαχαρικά της γέμισης και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μισή δόση του κέικ.

    Ρίχνουμε τα μπαχαρικά της γέμισης και την μελάσα.

    Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό μίγμα από το κέικ και ρίχνουμε το crumble.

  6. Τέλος τρίβουμε στα χέρια μας το crumble για να έχουμε ανομοιόμορφα μεγέθη και το ρίχνουμε πάνω στην επιφάνεια του κέικ.
  7. Ψήνουμε στους 170 ֯C για περίπου 25-30 λεπτά , μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό και το crumble να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  8. Το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.
  9. Ξεφορμάρουμε με την βοήθεια ενός πιάτου και το γυρίζουμε ώστε το crumble να είναι στην επάνω μεριά.
  10. Τέλος κοσκινίζουμε με άχνη.

Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.

Photo clicks από το Studio Kotoglou.

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Crumble Κέικ, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.