Ένα χειμωνιάτικο υγρό κέικ με επίγευση μαύρης μπύρας και απαλή κρέμα γεμάτη Baileys. Πλούσιο κέικ με αρώματα από δύο χαρακτηριστικά ποτά που απογειώνουν τη γεύση. Καθώς έχει αρκετές και διαφορετικές παρασκευές, για να σας διευκολύνουμε, αναφέρουμε χωριστά τα υλικά και την εκτέλεση κάθε μίας.
Υλικά για το cake
- 125 ml μπύρα Guinness
- 125 γρ. βούτυρο
- 35 γρ. κακάο
- 180 γρ. ζάχαρη
- 1 τεμ.αυγό
- 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 75 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 140 γρ. αλεύρι
- 4 γρ. baking soda
- 2 γρ. αλάτι
Εκτέλεση για το cake
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC
- Προετοιμάζουμε μία μακρόστενη φόρμα αλείφοντας λιωμένο βούτυρο στο εσωτερικό και κοσκινίζουμε λίγο κακάο
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μέσα την μπύρα και το βούτυρο και τα φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό μέχρι να λιώσει το βούτυρο
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και την σόδα
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το αυγό, την βανίλια, τη ζάχαρη και το μείγμα της Guinness (που έχουμε φτιάξει στο τρίτο βήμα). Ομογενοποιούμε καλά, προσθέτουμε τις σκόνες μας και ανακατεύουμε
- Γεμίζουμε κατευθείαν το ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά
- Για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί, θα καρφώσουμε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι στο κέντρο του cake και αν βγαίνει καθαρό, τότε είναι έτοιμο
Υλικά για τη Ganache Montée Baileys
- 70 γρ. λευκή κουβερτούρα
- 90 γρ. κρέμα γάλακτος καυτή
- 140 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα
- 10 γρ. γλυκόζη
- 2 γρ. ζελατίνη σκόνη
- 10 γρ. νερό κρύο
- 10 γρ. Baileys
Εκτέλεση για τη Ganache Montée Baileys
- Μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν- μαρί
- Ανακατεύουμε τη γλυκόζη και την ζελατίνη στην καυτή κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το μείγμα σε 3 δόσεις μέσα στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας καλά
- Τέλος προσθέτουμε το Baileys και την κρύα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά
- Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο με μεμβράνη
- Πριν την χρησιμοποιήσουμε, την αφρατεύουμε στο μίξερ με σύρμα μέχρι να εγκλωβίσει αέρα και να στέκεται
- Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρόγγυλο κορνέ και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στήσουμε το επιδόρπιο
Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας bitter με ξηρούς καρπούς
- 400 γρ. κουβερτούρα bitter
- 60 γρ. ηλιέλαιο
- 80 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο/ ψιλοκομμένο
Εκτέλεση για την επικάλυψη σοκολάτας bitter με ξηρούς καρπούς
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και του ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Όταν το μείγμα φτάσει στους 40οC μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
Υλικά για τη διακόσμηση από σοκολάτα
- 150 γρ. κουβερτούρα απομίμηση
- 20 γρ. cocoa nibs
- Βρώσιμο χρυσό (προαιρετικά)
Εκτέλεση για τη διακόσμηση από σοκολάτα
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν-μαρί και την βάζουμε σε σακούλα μιας χρήσεως
- Σχεδιάζουμε με μολύβι πάνω στη λαδόκολλα ορθογώνια στην διάσταση που θέλουμε και ζωγραφίζουμε με την λιωμένη κουβερτούρα
- Πριν σταθεροποιηθεί προσθέτουμε τα cocoa nibs και το βρώσιμο χρυσό
Διαδικασία για το στήσιμο του γλυκού
- Κόβουμε το cake σε διάσταση 3,5*10 εκατοστά. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του cake πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζουμε μια λαμαρίνα. Περιχύνουμε την επικάλυψη σοκολάτας bitter με ξηρούς καρπούς πάνω στο cake για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του
- Το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 5 λεπτά και μετά τα βάζουμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε
- Διακοσμούμε με την αφρατεμένη ganache και τοποθετούμε πάνω την διακόσμηση της κουβερτούρας
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.
Τα πιάτα των συνταγών τα βρήκαμε στο Ready.gr.
Photo clicks από το Studio Kotoglou.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Σοκολατένιου κέικ με μαύρη μπύρα, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.