Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ενός έτους διαφορετικού από τα προηγούμενα. Παρά τις δυσκολίες της εποχής και του εγκλεισμού όλοι θα φτιάξουμε με μεράκι και προσοχή το εορταστικό μας τραπέζι για τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Οι αγορές έχουν γίνει, όμως μία ερώτηση που πάντα μας ταλαιπωρεί τελευταία στιγμή είναι με τι κρασί θα συνοδέψουμε το μενού μας. Άλλωστε υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα κρασιά, όχι μόνο ως προς την προέλευση αλλά και ως προς την ποικιλία. Και μην ξεχνάτε ότι η ίδια ετικέτα μπορεί να έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την χρονιά που έγινε η οινοποίηση. Στη La Chef Levi, το μάθημα της Οινολογίας διδάσκεται με πολύ ενδιαφέρον και εισάγει τους σπουδαστές στον πλούσιο κόσμο του κρασιού και του αλκοόλ γενικότερα με γευστικές δοκιμές δεκάδων ετικετών από όλο τον κόσμο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο τιμούμε τον ξεχωριστό Ελληνικό αμπελώνα που ταξιδεύει πλέον σε όλο τον κόσμο και σας παρουσιάζουμε πέντε ετικέτες για το δικό σας τραπέζι από τη γη της Γουμένισσας, της Επανομής, της Δράμας, της Πιερίας και του Τριλόφου.

1. Avaton – Κτήμα Γεροβασιλείου

Εδώ έχουμε ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρμάνι, όπου συμμετέχουν Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο, τρείς σχετικά άγνωστες γηγενείς ποικιλίες, που δείχνουν τον χαρακτήρα τους. Ένα κρασί με έντονο πορφυρό χρώμα και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο ώριμων μαύρων φρούτων και μούρων, πλαισιωμένων από μπαχαρικά, κακάο και καβουρντισμένο καφέ. Γευστικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα δυνατό αλλά μαλακό τανικό προφίλ και τα φρούτα σε πρωτοκαθεδρία, στιβαρό σώμα και τα μπαχαρικά να ξεχωρίζουν στην επίγευση. Το κρασί αυτό είναι μια πολύ καλή πρόταση για να συνοδεύσει κόκκινο κρέας (μοσχάρι με μανιτάρια, χοιρινό με δαμάσκηνα) και πικάντικες σάλτσες, καθώς η λιπαρότητα του κρέατος θα ταιριάξει με την τανικότητα του κρασιού και ταυτόχρονα τα φρουτώδη ή/και πικάντικα στοιχεία θα ταιριάζουν.

2. Mus – Κτήμα Χατζηβαρύτη

Το Mus είναι ένα μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο, φτιαγμένο με ελάχιστες παρεμβάσεις στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Έχει ένα χαρακτηριστικό ρουμπινί με ιώδεις ανταύγειες χρώμα και είναι ελαφρώς θολό. Αρωματικά κυριαρχούν τα μικρά κόκκινα φρούτα και το κεράσι, ενώ υπεισέρχεται η τυπική για την ποικιλία φυτικότητα, εστιάζοντας στην τομάτα και μια ενδιαφέρουσα νότα γλυκόριζας και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα ισορροπεί την τανικότητα του με την ζωντανή οξύτητα και τα πυκνά φρουτώδη χαρακτηριστικά του, ενώ φαίνεται και μια βοτανικότητα που δίνει φρεσκάδα στο σύνολο και ντύνει την επίγευση. Το κρασί αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν ενδιαφέροντα και πρωτότυπο συνδυασμό με την γεμιστή γαλοπούλα, ειδικά αν η γέμιση συμπεριλαμβάνει ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, καθώς τα δύο στοιχεία θα ισορροπήσουν στα φρουτώδη τους χαρακτηριστικά και την ήπια τους ένταση.

3. Thema Λευκό – Κτήμα Παυλίδη

Ένα εορταστικό τραπέζι  συχνά ξεκινάει με ένα ανάλαφρο τόνο και ορεκτικά. Το Thema λευκό του Κτήματος Παυλίδη, ένα χαρμάνι από Sauvignon blanc και Ασύρτικο, ταιριάζει στην περίσταση. Ένα κρασί ανοιχτόχρωμο, με εκφραστικό φρουτώδες άρωμα, όπου συναντάμε αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και εξωτικών φρούτων, με ένα γήινο υπόβαθρο, που αναμφίβολα προέρχεται από την συμμετοχή του Ασύρτικου. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από ισορροπία και ζωντάνια, χάρη στην υψηλή του οξύτητα, ενώ έχει καλή λεμονάτη επίγευση. Βάσει των παραπάνω μπορεί να συνοδεύσει μικρά ορεκτικά όπως  σαλάτες, ψητά λαχανικά, τηγανιτά όπως κολοκυθοκεφτέδες, αν και προσωπικά θα το σκεφτόμουν με μια βελουτέ κολοκυθόσουπα με κρουτόν με θυμάρι, παίζοντας με τις αντιθέσεις των δύο, καθώς η ζεστή ευχάριστη υφή της σούπας θα συμπληρώνει τον φρέσκο χαρακτήρα του κρασιού, ενώ ταυτόχρονα θα μοιράζονται μια γήινη αίσθηση, ανοίγοντας έτσι το τραπέζι.

4. Ευχές Λευκό – Κτήμα Πιερία Ερατεινή

Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε τις Ευχές, ένα ιδιαίτερο blend από Ασύρτικο, Chardonnay και Μαλαγουζιά του Κτήματος Πιερία Ερατεινή. Εδώ πηγαίνουμε σε ένα άλλο στιλ κρασιού, καθώς έχουμε ενα πέρασμα από βαρέλια δρυός και ακακίας. Στη μύτη βρίσκουμε ένα φινετσάτο και περίπλοκο σύνολο με εντυπώσεις από εξωτικά φρούτα, βούτυρο, βανίλια, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά και μία ήπια βοτανικότητα. Η γεύση του κρατάει την αυστηρή δομή του Ασύρτικου, με μία εξισορροπητική αίσθηση λιπαρότητας και μία πικάντικη νότα που συνοδεύει την επίγευση. Για τους παραπάνω λόγους, μπορεί να ταιριάξει με τους χριστουγεννιάτικους λαχανοντολμάδες, αυτή τη φορά βάσει των ομοιοτήτων τους, καθώς η σύνθετη γεύση τους, με τα διάφορα βότανα (ιδιαίτερα αν έχουν και κουκουνάρι στην γέμιση και συνοδεύονται με μια βουτυράτη σως) αντικατοπτρίζει την περιπλοκότητα και την λιπαρότητα του κρασιού. Επίσης, μπορεί να σταθεί και με το καθιερωμένο plateau παλαιωμένων και μαλακών τυριών, το οποίο λειτουργεί και σαν γέφυρα για να περάσουμε στο κύριο πιάτο της ημέρας, καθώς και στους ερυθρούς οίνους.

5. Casanova – Κτήμα Φλοριάν

Το εορταστικό τραπέζι δεν είναι πλήρες χωρίς το γλυκό του, κυρίως παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακάρονα, ο μπακλαβάς κλπ. Για να συνοδευτούν τα παραπάνω χρειαζόμαστε ένα εξίσου γλυκό κρασί, που να ανταποκρίνεται στους ξηρούς καρπούς που αποτελούν την γευστική ραχοκοκαλιά τους. Το εν λόγω κρασί ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές, όντας ένα ιδιαίτερο, ημίξηρο κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (17,2%), όπου κυριαρχούν τα αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, τα οποία ξαναβρίσκουμε στη γεύση, με ένα ισχυρό σώμα, έντονα θερμό, και με τα υπολειμματικά του σάκχαρα να τονίζονται από τον υψηλό του βαθμό.

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να σας φανούν χρήσιμες και να ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σας. Αυτά είναι μερικά από τα μυστικά που μαθαίνουν οι σπουδαστές μας κατά τη διάρκεια του μαθήματος της οινολογίας.

Από όλους εμάς στη La Chef Levi καλές γιορτές με υγεία και ευτυχισμένο το 2021!