Tραγανή ζύμη γεμάτη με δροσερή κρέμα. Ένα ιδανικό επιδόρπιο το οποίο μπορεί να συνοδεύσει κάθε δημιουργία σας. Η ντελικάτη γεύση του σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εμφάνιση του δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα!

Υλικά για το craquelin

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση για το craquelin

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια όλα τα υλικά μαζί και με επαναλαμβανόμενες πιέσεις δουλεύουμε το μείγμα
  2. Ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες (πάχος 2 χιλιοστά) και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε

Υλικά για τα choux

  • 90 γρ. νερό
  • 90 γρ. γάλα ΜΕΒΓΑΛ
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 3 γρ. αλάτι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 95 γρ. αλεύρι
  • 160 γρ. αυγά

Εκτέλεση για τα choux

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο ώστε να έρθουν σε χαμηλό βρασμό και να λιώσει το βούτυρο. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε όλο το αλεύρι
  2. Ανακατεύουμε καλά και επιστρέφουμε στην φωτιά ενώ ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό. Θέλουμε να δούμε μια λεπτή κρούστα να δημιουργείται στον πάτο της κατσαρόλας
  3. Βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ με φτερό και αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα 1-2 λεπτά να κρυώσει λίγο η ζύμη
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C
  5. Με το μίξερ να δουλεύει σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  6. Σε μια λαδόκολλα σχεδιάζουμε έναν κύκλο με διάμετρο 10-15 εκατοστά και γυρνάμε ανάποδα την λαδόκολλα στη λαμαρίνα
  7. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με την ζύμη με ίσιο κορνέ Νο 10 και κόβουμε στην λαδόκολλα στρογγυλά choux περιμετρικά του κύκλου
  8. Βγάζουμε από την κατάψυξη το craquelin. Με ένα στρογγυλό κουπάτ κόβουμε την ζύμη σε μεγαλύτερο κύκλο από το choux και το τοποθετούμε πάνω στο choux
     
  9. Ψήνουμε αμέσως για 40-50 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

  Υλικά για την πραλίνα φουντουκιού

  • 100 γρ. φουντούκια
  • 50 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση για την πραλίνα φουντουκιού

  1. Καβουρδίζουμε τα φουντούκια στους 170 ֯C για 8-10 λεπτά
  2. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη και το βάζουμε στην φωτιά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και έντονη γεύση καραμέλας
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε καλά και τα αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα δουλεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πάστα

Υλικά για την κρέμα mousseline με πραλίνα

  • 250 γρ. γάλα ΜΕΒΓΑΛ
  • 55 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κρόκοι
  • 25 γρ. νισεστέ
  • 155 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. πραλίνα

Εκτέλεση για την κρέμα mousseline με πραλίνα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 200 γρ. γάλακτος και την μισή ζάχαρη της συνταγής και τα φέρνουμε σε βρασμό
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη, το νισεστέ και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
  3. Ρίχνουμε το καυτό γάλα μέσα στο μίγμα των κρόκων λίγο-λίγο ενώ ανακατεύουμε συνέχεια και γυρνάμε το μίγμα ξανά στην φωτιά να έρθει σε βρασμό για 1 λεπτό περίπου ενώ ανακατεύουμε συνέχεια
  4. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μισό βούτυρο και την πραλίνα
  5. Περνάμε όλο το μείγμα από σίτα και το αφήνουμε να κρυώσει με μεμβράνη να εφάπτεται
  6. Όταν η κρέμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αρφανεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο της συνταγής και προσθέτουμε και την κρέμα μαζί.
  7. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με σγουρό κορνέ

Διαδικασία για το στήσιμο του γλυκού

  1. Κόβουμε προσεκτικά με πριονωτό μαχαίρι τα καπάκια από το choux και τα αχνίζουμε
  2. Γεμίζουμε με μια στρώση πραλίνας
     
  3. Προσθέτουμε λίγα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα φουντούκια και από πάνω με κρέμα mousseline διπλή στρώση με μια κίνηση
  4. Τέλος βάζουμε τα καπάκια
  5. Διακοσμούμε με χοντροκομμένα και καβουρδισμένα φουντούκια αλλά και φλούδες φουντουκιού
  6. Βάζουμε το Paris-brest στο ψυγείο για 1 ώρα. Ιδανικά καταναλώνεται αυθημερόν

Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Paris-brest με πραλίνα φουντουκιού, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.