Ένα απολαυστικό ελαφρύ επιδόρπιο για να συνοδεύσετε τον καφέ και το γεύμα! Μην σας αποθαρρύνουν οι πολλές παρασκευές, ακολουθείστε ένα-ένα τα βήματα και θα απολαύσατε ένα γλυκό ζαχαροπλαστείου!

Συνταγή για 5 τεμάχια

Υλικά για την πραλίνα καφέ

  • 50 γρ. αμύγδαλο
  • 30 γρ. φουντούκι
  • 3 γρ. καφέ στιγμής
  • 55 γρ. άχνη
  • Μια πρέζα ανθό αλατιού

Εκτέλεση για την πραλίνα καφέ

  1. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ֯C βάζουμε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν για 8-10 λεπτά
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ με τα μαχαίρια και με συνεχόμενη πίεση δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει παχύρευστη πάστα. Μπορεί να χρειαστεί 6-8 λεπτά.

Υλικά για την μους καφέ

  • 5 γρ. ζελατίνη σκόνη
  • 30 γρ. νερό κρύο
  • 80 γρ. γάλα ΜΕΒΓΑΛ
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ
  • 3 γρ. καφέ στιγμής
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κρόκοι
  • 180 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 175 γρ. κρέμα γάλακτος αφρατεμένη

Εκτέλεση για την μους καφέ

  1. Μουλιάζουμε την ζελατίνη στο κρύο νερό της συνταγής
  2. Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε προ βρασμού την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την μισή ζάχαρη και τον καφέ
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη
  4. Στο μείγμα των κρόκων ρίχνουμε το καυτό μείγμα του γάλακτος λίγο-λίγο και ανακατεύουμε συνέχεια
  5. Γυρνάμε όλο το μείγμα στην φωτιά ή σε μπεν μαρί και το φέρνουμε στους 82◦C ενώ ανακατεύουμε συνέχεια
  6. Αποσύρουμε από την φωτιά το μείγμα, το περνάμε από σίτα και περιμένουμε να έρθει στους 40οC, ενώ το έχουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να εφάπτεται
  7. Όταν έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία, προσθέτουμε σε δόσεις την αφρατεμένη κρέμα ανακατεύοντας αφράτα

Υλικά για την sucre μπισκότο

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. άχνη
  • 15 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • μία πρέζα αλάτι
  • 15 γρ. αυγό
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 3 γρ. καφέ σκόνη
  • 5 γρ. κακάο

Εκτέλεση για την sucre μπισκότο

  1. Στο κάδο του μίξερ με φτερό αφρατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο με την άχνη, την πούδρα αμυγδάλου και τον καφέ
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αυγό και τέλος το αλεύρι με το κακάο. Προσέχουμε να μην παραδουλέψουμε το μείγμα
  3. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη σε 2 χιλιοστά πάχος, κόβουμε με κουπάτ σε κύκλο πιο μεγάλο από την φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και το βάζουμε κατάψυξη για 30 λεπτά
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165οC για 12-15 λεπτά.

Υλικά για την βάση κέικ

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 55 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 30 γρ. άχνη
  • 10 γρ. νισεστέ
  • 10 γρ. κρόκοι
  • 5 γρ. μέλι
  • 25 γρ. ασπράδι
  • 2 γρ. κακάο
  • 20 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση για τη βάση κέικ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και προετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να έρθει σε βρασμό μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και άρωμα ξηρών καρπών
  3. Στον κάδο του μίξερ με σύρμα αφρατεύουμε την ζάχαρη και τα 25γρ. ασπραδιού μέχρι να στέκονται (μαρεγκάτα)
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν καλά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο
  5. Τέλος βάζουμε σε δόσεις τα ασπράδια (μαρεγκάτα) ανακατεύοντας αφράτα
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή
  7. Μόλις το κέικ κρυώσει με ένα κουπάτ κόβουμε κύκλους λίγο μικρότερους από την στρόγγυλη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε

 Υλικά για το Mirror glaze

  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. νερό
  • 120 γρ. γλυκόζη
  • 120 γρ. κουβερτούρα λεύκη
  • 80 γρ. εβαπορέ
  • 8 γρ. ζελατίνη σκόνη
  • 48 γρ. νερό κρύο

Εκτέλεση για το Mirror glaze

  1. Μουλιάζουμε την ζελατίνη στο κρύο νερό
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και την γλυκόζη να έρθουν σε βρασμό.
  3. Στο δοχείο του μπίμερ βάζουμε το εβαπορέ και την κουβερτούρα.
  4. Όταν το σιρόπι φτάσει στους 103οC, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την ζελατίνη
  5. Τέλος προσθέτουμε το μείγμα στην κουβερτούρα, το αφήνουμε 1-2 λεπτά και δουλεύουμε με το μπίμερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Όταν το glaze έρθει στους 40-35οC είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε

Υλικά για το στήσιμο

  • 100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • Αλκοόλ παγωμένο
  • Φύλλο χρυσού

Εκτέλεση για το στήσιμο

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε την παγωμένη βότκα
  2. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με την κουβερτούρα
  3. Κόβουμε τη μύτη της σακούλας και ρίχνουμε ακαθόριστα στη βότκα
  4. Αφαιρούμε την κουβερτούρα με ένα πιρούνι και την αφήνουμε να στεγνώσει πάνω σε απορροφητικό χαρτί

Διαδικασία για το στήσιμο

  1. Απλώνουμε μια στρώση πραλίνα πάνω στην βάση κέικ που ετοιμάσαμε
  2. Γεμίζουμε την φόρμα σιλικόνης με σχέδιο μπάλα με την μους καφέ αφήνοντας λίγο χώρο για να βάλουμε το κέικ
  3. Τοποθετούμε και το κέικ με την πραλίνα και βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει για περίπου 8 ώρες
  4. Όταν είναι έτοιμο ξεφορμάρουμε την μους, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα και γλασάρουμε αμέσως με το mirror glaze
     
  5. Με την βοήθεια της σπάτουλας τοποθετούμε την μους πάνω στο μπισκότο sucre
  6. Διακοσμούμε με τα κλαδάκια σοκολάτας και το φύλλο χρυσού

Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Επιδόρπιο espresso, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.