«Το πολυβραβευμένο εστιατόριο του Alain Ducasse, Alain Ducasse au Plaza Athénée στο Παρίσι»

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το μοναδικό σύστημα βαθμολόγησης των γνωστών αστεριών της Michelin, αλλά τι πραγματικά γνωρίζεις γι’ αυτά τα πολυπόθητα αστέρια?

Αρχικά ο οδηγός εστίασης τη Michelin δεν ήταν πάντα αυτός ο υποδειγματικός οδηγός που σήμερα εκτιμάται. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε πολύ πιο ταπεινά, από ένα μικρό βιβλίο που είχε ως στόχο να ενθαρρύνει οδηγούς να το έχουν μαζί τους στο δρόμο.

Όλα ξεκίνησαν το 1889 όταν οι παραγωγοί ελαστικών Andre και Edouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο οδηγό που απευθύνονταν σε Γάλλους αυτοκινητιστές. Εκείνη την εποχή υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία, και ο οδηγός Michelin είχε ως στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για αυτοκίνητα και ως εκ τούτου για τα ελαστικά αυτοκινήτων. Τα αδέλφια τύπωσαν αντίτυπα τα οποία διατέθηκαν δωρεάν και περιείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς όπως χάρτες, οδηγίες για την επισκευή και αλλαγή ελαστικών, πρατήρια βενζίνης και φυσικά μέρη για ξεκούραση και φαγητό. Ο οδηγός έπαψε πλέον να διατίθεται δωρεάν όταν ο Andre Michelin έφτασε σε ένα κατάστημα ελαστικών για να δει τους οδηγούς να χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν ένα πάγκο εργασίας. Βασισμένος λοιπόν στην αρχή ότι ο άνθρωπος σέβεται πραγματικά μόνο ότι πληρώνει, ένας ολοκαίνουργιος οδηγός ξεκίνησε το 1920 και πωλήθηκε για 7 φράγκα.

Το 1926, ο οδηγός εισήγαγε το αστέρι σε σημεία με αξιόλογο φαγητό και έπειτα προστέθηκαν δύο και τρία αστέρια και το εξώφυλλο του οδηγού που ήταν αρχικά μπλε έγινε κόκκινο. Το 1936 καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή τους.

• Ένα αστέρι: Στο εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του

• Δύο αστέρια : Άριστη μαγειρική, άξιζε την επίσκεψη

• Τρία αστέρια : Εξαιρετική κουζίνα, άξιζε το ταξίδι

Τα κριτήρια στα οποία βασίζονται για το εάν ένα εστιατόριο θα λάβει αστέρι Michelin είναι η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, η γνώση της γεύσης και των τεχνικών μαγειρέματος, η προσωπικότητα του σεφ στην κουζίνα του, η σχέση ποιότητας τιμής(value for money) και η συνέπεια μεταξύ των επισκέψεων.

Οι επιθεωρητές εστιατορίων, οι οποίοι λειτουργούν με απόλυτη ανωνυμία, δεν εξετάζουν την εσωτερική διακόσμηση, τη ρύθμιση των τραπεζιών ή την ποιότητα των υπηρεσιών κατά την απονομή των αστεριών – αυτές μάλιστα υποδεικνύονται από τον αριθμό των «cover» που λαμβάνει, που αντιπροσωπεύεται από το σύμβολο των πιρουνιών και κουταλιού που υποδεικνύουν πόσο άνετο είναι το εστιατόριο.

Καθώς οι επιθεωρητές οδηγών MICHELIN ταξιδεύουν και δοκιμάζουν από εκλεκτά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους είναι και τα εστιατόρια που προσφέρουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα σε χαμηλό κόστος. Αυτές οι συσσωρευμένες παρατηρήσεις κατέληξαν στη δημιουργία μιας ξεχωριστής κατηγορίας αξιολόγησης για την αναγνώριση τέτοιων εστιατορίων, που προσφέρουν φιλικές εγκαταστάσεις και σερβίρουν καλό φαγητό σε μέτριες τιμές. Επίσης αναγνωρίζει την τοπική διακύμανση των τροφίμων π.χ. σε περιοχές όπως η Ισπανία, αξιοσημείωτα τάπας μπαρ αναγνωρίζονται από ένα επιπλέον σύμβολο κρασιού και οδοντογλυφίδας.

«Οι σπουδαστές της Σχολής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο μεγαλύτερο Γαστρονομικό γεγονός του κόσμου, επισκέφθηκαν τον Chef Alex Ruga στο βραβευμένο Burgundy Lounge» 

Πλέον οι οδηγοί Michelin έχουν βαθμολογήσει πάνω από 30.000 εγκαταστάσεις σε πάνω από 30 περιοχές σε τρείς ηπείρους και έχουν πωληθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια οδηγοί MICHELIN από τότε.

Οι σπουδαστές της Σχολής είχαν τη χαρά να φιλοξενηθούν από ένα βραβευμένο εστιατόριο, κατά την επίσκεψη τους στη Λυών της Γαλλίας για τη παρακολούθηση του απόλυτου γαστρονομικού γεγονότος!

Η γευστική χλιδή, η έμφαση στη ποιότητα και η συνολική γαστρονομική εμπειρία, κάνουν τα αστέρια Michelin να ξεχωρίζουν.

Στα 30 χρόνια της La Chef Levi ως η μόνη εξειδικευμένη Σχολή Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιίας στην Ελλάδα, πολλοί απόφοιτοι της έχουν εργαστεί σε σπουδαία εστιατόρια έχοντας διακριθεί για τις γνώσεις και τη πειθαρχία που απαιτεί το επάγγελμα του Chef.

Με την επέκταση του ομίλου στο εξωτερικό, τα τελευταία 7 χρόνια το όνομα La Chef Levi είναι συνώνυμο της παγκόσμιας επαγγελματικής καταξίωσης καθώς η επιτυχία της Σχολής και στο εξωτερικό επιδρά αποτελεσματικά στη ποιοτικότερη εκπαίδευση, τη δημιουργία και παρακολούθηση των νέων τάσεων αλλά κυρίως στη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και επαγγελματική αποκατάσταση τους.

Γιατί άλλωστε η La Chef Levi, είναι η μόνη Ελληνική Σχολή η οποία έχει έδρα και στο εξωτερικό!

Είμαστε πάντοτε κοντά τους για να τους προσφέρουμε περαιτέρω εξειδίκευση αλλά και συμβουλές για τη καριέρα τους και χαιρόμαστε διπλά όταν τους βλέπουμε να προοδεύουν και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.