Κάθε Χριστούγεννα, όλες οι κουζίνες γεμίζουν από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και τσουρέκια τα οποία πολλές φορές περισσεύουν και καταλήγουν στον κάδο. Στην προσπάθεια για περισσότερη βιωσιμότητα στο φαγητό, η Pastry Chef Ντάρια Περεβέρζεβα δημιούργησε 5 κλασικές συνταγές χρησιμοποιώντας περισσευούμενα μελομακάρονα.

Η απόλαυση του φαγητού είναι ο στόχος κάθε μάγειρα, ζαχαροπλάστη και αρτοποιού είτε πρόκειται για επαγγελματία ή για ερασιτέχνη. Όταν αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τη μείωση της σπατάλης στο φαγητό και τη βιωσιμότητα, τότε η απόλαυση είναι διπλή!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί ΜΕΒΓΑΛ
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Spread με μελομακάρονο, σοκολάτα και φουντουκοβούτυρο

Υλικά για το spread

  • 200 γρ. σοκολάτα μπίτερ η σοκολάτα γάλακτος
  • 60 γρ. φουντουκοβούτυρο
  • 85 γρ. μελομακάρονα

Εκτέλεση για το spread

  1. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
  2. Μέσα στο κάδο ενός μπλέντερ προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα, το φουντουκοβούτυρο και τα μελομακάρονα.
  3. Τα χτυπάμε όλα μαζί με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Υλικά για τα μπισκότα 

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 25 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 αβγό (50 γρ.)
  • 4 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
  • 175  γρ. αλεύρι
  • 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα

Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα  μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC  για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Ταρτα brownies με μελομακάρονα

Υλικά για την βάση της τάρτας

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αβγό
  • 85 γρ. βούτυρο
  • Όσο θέλουμε άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση για την βάση της τάρτας

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αβγό.
  2. Τέλος προσθέτουμε όλο το αλεύρι ανακατεύοντας στην πρώτη ταχύτητα.
  3. Αφήνουμε την ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα, ανοίγουμε την ζύμη πάχους 2mm και την στρώνουμε μέσα στην ταρτιέρα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 ºC και προψήνουμε την τάρτα  για 10 λεπτά.

Υλικά για την γέμιση της τάρτας brownies

  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 100 γρ. αβγά
  • 15 γρ.κακάο
  • 140 γρ. κουβερτούρα μαύρη
  • 45 γρ.αλεύρι
  • 70 γρ.ηλιέλαιο
  • 120 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

 Εκτέλεση για την γέμιση της  τάρτας brownies

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τα αβγά με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να διογκωθούν.
  2. Λιώνουμε την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.
  4. Μέσα στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και τα ανακατεύουμε απαλά προσθέτοντας σε ροή τις σκόνες σε τρεις δόσεις.
  5. Γεμίζουμε την προψημένη τάρτα με το μείγμα της γέμισης και κομματάκια από το μελομακάρονο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ºC για 20 λεπτά περίπου.
  7. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κακάο.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Melomacarons-macarons με γέμιση μελομακάρονο

 Υλικά για την Ganache 

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ
  • 130 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 150 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

 Εκτέλεση για τα Macarons με γέμιση μελομακάρονων

  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε πάνω από την λιωμένη σοκολάτα, έπειτα τα χτυπάμε με ραβδομπλέντερ.
  2. Τέλος προσθέτουμε το τρίμμα μελομακάρονου και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  3. Αφήνουμε την ganache να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  4. Γεμίζουμε τα macarons.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Ακολούθησε την Chef 

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.