Από τα παλαιότερα κέικ σε στρώσεις (layer cake), το Medovik σημαίνει μελένιος στα ρώσικα, εξού και η πλούσια γεύση του. Γίνεται σε στρώσεις και παραδοσιακά φτιάχνεται με μέλι και μια βουτυράτη κρέμα από ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος ή/και σμετάνα. Το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και διακοσμήσεις, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή και νοστιμιά του.

Υλικά για την ζύμη

  • 310 γρ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 75 γρ. αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 140 γρ. μέλι Αττική
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 1 τμχ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 2 γρ. αλάτι

Εκτέλεση για την ζύμη

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε μαζί το μέλι και το βούτυρο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε με φτερό τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια για 5 λεπτά περίπου.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού σε ροή ενώ το μίξερ δουλεύει. Σταματάμε και καθαρίζουμε τον κάδο, προσθέτουμε το αλεύρι και την σόδα. Δουλεύουμε οριακά μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι.
  4. Βάζουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα βράδυ στο ψυγείο.
  5. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 2 χιλιοστών και την κόβουμε σε τσέρκι 18 εκατοστών διάμετρο, θέλουμε 8-10 τμχ (στρώσεις) για το γλυκό.
  6. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα, περίπου 8-10 λεπτά. Αν κατά το ψήσιμο αλλοιωθεί το σχήμα  μπορούμε να το διορθώσουμε όσο είναι ακόμα ζεστά πατώντας με το τσέρκι ξανά πάνω.
  7. Αφήνουμε στην λαμαρίνα να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Υλικά για την κρέμα μελιού

  • 4 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 24 γρ. νερό κρύο
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 80 γρ. μέλι Αττική
  • 1 γρ. αλάτι

Εκτέλεση για την κρέμα

  1. Ενυδατώνουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
  2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε την μισή κρέμα γάλακτος (200γρ) προ βρασμού.
  4. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος στην κουβερτούρα σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε την ζελατίνη και τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το μέλι.
  5. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο με μεμβράνη να εφάπτεται για 8 ώρες.
  6. Στην συνέχεια την αφρατεύουμε στο μίξερ με σύρμα ή στο χέρι με σύρμα χειρός.

Για το στήσιμο του γλυκού

  1. Τοποθετούμε λίγη κρέμα πάνω στην πιατέλα της επιλογής μας και βάζουμε την πρώτη στρώση από το μπισκότο.
  2. Συνεχίζουμε προσθέτοντας πάλι κρέμα από πάνω απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια.
  3. Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπισκότα.
  4. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια καλύπτουμε την πλαϊνή επιφάνεια αλλά και την πάνω γενναιόδωρα.
  5. Με ένα κουτάλι κάνουμε στην πάνω επιφάνεια μια σπείρα σαν σχέδιο.
  6. Διακοσμούμε με λουλουδάκια και έξτρα μέλι.
  7. Την βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα.

Ακολουθήστε την Chef 

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.