Συχνά, στον χώρο της γαστρονομίας, οι τίτλοι “Chef” και “Μάγειρας” ταυτίζονται και χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι. Όσοι έχουν περάσει λίγο χρόνο μέσα σε επαγγελματικές κουζίνες γνωρίζουν ότι οι δύο αυτοί όροι διαφέρουν σημαντικά, τόσο σε εκπαίδευση και αρμοδιότητες, όσο και σε φιλοσοφία.
Chef είναι ένας ιερός όρος, τον οποίο οι επαγγελματίες του κλάδου ορθά αποδέχονται, όταν πραγματικά, έχουν αποδείξει ότι πραγματικά αξίζουν τα “γαλόνια” τους.
Στο πρόσωπο του Chef, η μπριγκάτα ή μπριγάδα (από το ξενόγλωσσο brigade), βλέπει έναν καθοδηγητή, έναν άνθρωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη της κουζίνας και καλείται να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τους διαθέσιμους πόρους.
Αν σκέφτεσαι κι εσύ να ξεκινήσεις καριέρα σε Σχολή Μαγειρικής ή Σχολή Ζαχαροπλαστικής, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις τις διαφορές.
Πώς γίνομαι Μάγειρας;
Μάγειρας είναι αυτός/αυτή που μαγειρεύει επαγγελματικά, αναλαμβάνοντας ανάλογα με τις ανάγκες και τις γνώσεις, αντίστοιχο πόστο στην κουζίνα. Σπουδάζοντας την Τέχνη της Μαγειρικής, κάνεις το πρώτο βήμα για να εργαστείς επαγγελματικά με αξιώσεις και κυρίως να έχεις ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, αλλά και να μπορείς να αντιμετωπίσεις τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών, τα κόστη και την νομοθεσία.
Παλαιότερα, την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική την μαθαίνανε εμπειρικά, δίπλα σε “μαστόρους”, δουλεύοντας πολλές φορές αφιλοκερδώς για πολλές ώρες κοντά σε έναν επαγγελματία.
Τελειώνοντας την Σχολή Μαγειρικής, είμαι Chef;
Όταν τελειώνεις την Σχολή είσαι Μάγειρας. Chef γίνεσαι στην πορεία. Καμία Σχολή δεν βγάζει Chef. Είναι σαν να λες ότι τελείωσα σπουδές στα οικονομικά και τελειώνοντας είμαι διευθυντής οικονομικών.
Chef σημαίνει αρχηγός, είναι ένας τίτλος που κερδίζεις δείχνοντας γνώσεις, εμπειρία και δυνατότητα να διαχειριστείς μία ομάδα αλλά και έναν οικονομικό προϋπολογισμό. Ολοκληρώνοντας το ΙΕΚ Μαγειρικής La Chef Levi, σχολή μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη, μπορείς να γίνεις Chef και μάλιστα με αξιώσεις, αρκεί να ακολουθήσεις μία σωστή επαγγελματική πορεία και καταβάλεις την προσπάθεια που πρέπει.
Εμείς θα είμαστε δίπλα σου σε κάθε σου βήμα, όπως αποδεδειγμένα κάνουμε από το 1989.
Ο Επαγγελματίας Chef έχει παρακολουθήσει σχολή μαγειρικής, όπως η La Chef Levi, και διαθέτει θεωρητικές γνώσεις σε συνδυασμό με πρακτική κατάρτιση, αλλά και ηγετικές δεξιότητες. Τεχνικές, ασφάλεια τροφίμων, κόστος τροφίμων και διαχείριση προσωπικού είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες που κατέχει. Έχει τον ρόλο Μάνατζερ και είναι ο υπεύθυνος για το φαγητό που βγαίνει από την κουζίνα.
Μάγειρας vs. Chef: Διαφορές και Καθήκοντα
Οι εξειδικευμένες σπουδές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής προσφέρουν ολοκληρωμένες γνώσεις που καλλιεργούν τη φαντασία, ενώ ταυτόχρονα προωθούν μία δομημένη σκέψη και προάγουν την καινοτομία.
Αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις καριέρα Chef με ειδίκευση τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική, τότε μάθε τις πιο Συχνές Ερωτήσεις για Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική και ξεκίνα το ταξίδι σου!