Αφράτο παντεσπάνι που αναδεικνύει όλη τη γεύση του αμύγδαλου στολισμένο με cremeux σφενδάμου για ιδιαίτερη γεύση. Το γαλλικής προέλευσης μικρό κέικ προσφέρει πολλές επιλογές στο γλασάρισμα και τη διακόσμηση, ενώ τρώγεται και σκέτο ή γεμιστό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Υλικά για το financier
- 115 γρ. βούτυρο noisette
- 215 γρ. ζάχαρη σφενδάμου
- 72 γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 72 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
- 3 γρ. αλάτι
- 180 γρ. αυγά
- 62 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση για το financier
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ώσπου να γίνει μια λεία ζύμη
- Προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια το βούτυρο
- Ανακατεύουμε απαλά στην αρχή για να αποφύγουμε το πιτσίλισμα και στη συνέχεια έντονα μέχρι να μαλακώσει η ζύμη
- Σκεπάζουμε το μπολ ερμητικά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 ώρες μέσα στο ψυγείο
- Βουτυρώνουμε τις φόρμες μας
- Γεμίζουμε με το μίγμα έως τα ¾ της φόρμας
- Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά στους 180 ֯C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
- Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε
Υλικά για το cremeux σφενδάμου
- 118 γρ. γάλα
- 165 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. κρόκοι
- 45 γρ. σιρόπι σφενδάμου
- 4,5 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 90 γρ. λευκή σοκολάτα
Εκτέλεση για το cremeux σφενδάμου
- Μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα κρόκων μαζί με το σιρόπι σφενδάμου
- Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και κάνουμε μια κρέμα anglaise
- Μόλις το μίγμα φτάσει 82-84 ֯C αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ζελατίνη αφού την έχουμε στραγγίξει καλά όσο το μίγμα είναι ακόμη ζεστό
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός και προσθέτουμε λίγο – λίγο την λευκή σοκολάτα σε κομμάτια. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι λείο και γυαλιστερό
- Αφήνουμε το cremeux στο ψυγείο για τουλάχιστον 10-12 ώρες
Διαδικασία για το στήσιμο
- Αφρατεύουμε το cremeux με το σύρμα στο μίξερ
- Το τοποθετούμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ
- Κόβουμε το financier στη μέση και το τοποθετούμε στο κάτω μέρος του πιάτου
- Γεμίζουμε με το cremeux κάνοντας με το κορνέ μικρές σφαίρες
- Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο μέρος από το financier
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το cremeux
Για τη διακόσμηση(προαιρετικά)
Στρώνουμε μαύρη κουβερτούρα, την απλώνουμε σε μία λεπτή στρώση και κόβουμε φύλλα σε σχήμα σφενδάμου. Με ένα πινέλο τα περνάμε με λίγη βρώσιμη χρυσή σκόνη. Διακοσμούμε με τα φύλλα σοκολάτας το γλυκό μας.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρούφα, ξύσμα σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα και φλούδες εσπεριδοειδών!
Δείτε δημιουργίες της Chef και διαβάστε για ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι το οποίο πραγματοποίησε.
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.
Τα πιάτα των συνταγών τα βρήκαμε στο Ready.gr.
Photo clicks από το Studio Kotoglou.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας financier με cremeux σφενδάμου, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.