Μία εύκολη συνταγή για ένα ψωμί με υπέροχη τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα. Ιδανική συνταγή για να συνοδέψετε τις χειμερινές σας σούπες αλλά και για ένα οικογενειακό πρωινό. Σας το παρουσιάζουμε σε δύο διαφορετικές εκδοχές για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο!
Υλικά για το χωριάτικο ψωμί
- 910 γρ. δυνατό αλεύρι
- 700 γρ. νερό
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 12 γρ. αλάτι
Εκτέλεση για το ψωμί
- Μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενυδατωθεί τελείως το αλεύρι
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή κλείνουμε το δοχείο με καπάκι
- Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διογκωθεί για 2 ώρες και στην συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για ένα βράδυ
- Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο
- Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και στην ζυγαριά μας. Ζυγίζουμε 250-450 γρ. ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε, κόβουμε και πλάθουμε σε στρόγγυλα μπαλάκια
- Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στον πάγκο σκεπασμένα με μεμβράνη για 20 λεπτά
- Κάνουμε την τελική μορφοποίηση και τα αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να πάρουν την τελική διόγκωση σκεπασμένα. Καλό είναι να τα αφήσουμε σε λαδόκολλα για να μας είναι πιο εύκολη η μεταφορά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C και τοποθετούμε μέσα ένα ταψάκι και μια λαμαρίνα ανάποδα ή σχάρα με ξύλο για πίτσα
- Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο το ξεσκεπάζουμε, το κοσκινίζουμε με λίγο αλεύρι από πάνω και χαράζουμε με ξυράφι ή μαχαίρι
- Παράλληλα γεμίζουμε μία κούπα με βραστό νερό
- Τοποθετούμε τα ψωμιά στον φούρνο πάνω στην λαμαρίνα ή στο ξύλο και ρίχνουμε το νερό στο ταψάκι. Κλείνουμε αμέσως την πόρτα του φούρνου. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να δημιουργήσουμε υγρασία στο φούρνο ώστε το ζυμάρι να διογκωθεί λίγο ακόμα πριν σταθεροποιηθεί η επιφάνεια του
- Ψήνουμε για περίπου 25-35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού μέχρι να πάρει έντονο χρώμα
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει ομοιόμορφα και να μην εγκλωβίσει υγρασία. Ιδανικά το κόβουμε μόλις κρυώσει
Tips
Ο χρόνος ξεκούρασης στη συνταγή αυτή είναι σχετικός και εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου. Ένας τρόπος ελέγχου αν η ζύμη είναι έτοιμη να μπει στον φούρνο είναι να πιέσουμε απαλά την επιφάνεια της και να παρατηρήσουμε πως συμπεριφέρεται. Όταν επιστρέφει γρήγορα το αποτύπωμα, θέλει να ξεκουραστεί λίγο ακόμα, αν επιστρέφει αργά και όχι τελείως τότε είναι ακριβώς εκεί που πρέπει για να μπει στον φούρνο.
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.
Τα πιάτα των συνταγών τα βρήκαμε στο Ready.gr.
Photo clicks από το Studio Kotoglou.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας χωριάτικου ψωμιού χωρίς ζύμωμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.