Ο συνδυασμός της σοκολάτας με τη βανίλια κάνουν αυτήν την τούρτα απλά ακαταμάχητη. Καθώς έχει αρκετές και διαφορετικές παρασκευές, για να σας διευκολύνουμε, αναφέρουμε χωριστά τα υλικά και την εκτέλεση κάθε μίας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες βήμα – βήμα και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά για το κέικ σοκολάτας
- 240 γρ. αλεύρι
- 65 γρ. κακάο
- 9 γρ. baking powder
- 9 γρ. baking soda
- 3 γρ. αλάτι
- 340 γρ. ζάχαρη
- 110 γρ. αυγά
- 90 γρ. ηλιέλαιο
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 30 γρ. νερό
- 145 γρ. καφές φίλτρου ζεστός
Εκτέλεση για το κέικ σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 1700C. Θα χρειαστούμε δυο ταψάκια στρογγυλά σε διάσταση 18 εκατοστά, τα οποία θα προετοιμάσουμε αλείφοντας εσωτερικά λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο. Στη συνέχεια θα κοσκινίσουμε κακάο σε όλη τη εσωτερική επιφάνεια, προσέχοντας να μην βάλουμε μεγάλη ποσότητα. Θέλουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη baking soda, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το νερό και το γιαούρτι μέχρι να πάρουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα
- Προσθέτουμε τις σκόνες στα υγρά στοιχεία και ομογενοποιούμε
- Τέλος προσθέτουμε τον καυτό καφέ και ανακατεύουμε
- Γεμίζουμε τα ταψάκια αμέσως και ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου. Για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί, θα καρφώσουμε μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι στο κέντρο του cake και αν βγαίνει καθαρό τότε είναι έτοιμο
Υλικά για την κρέμα τυριού
- 200 γρ. βούτυρο
- 400 γρ. άχνη
- 300 γρ. κρέμα τυριού
- 3 γρ. αλάτι
- 8 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση για την κρέμα τυριού
- Στον κάδο του μίξερ με σύρμα αφρατεύουμε καλά το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει στη μεσαία προς δυνατή ταχύτητα, περίπου για 5-7 λεπτά
- Προσθέτουμε την άχνη σε 2 δόσεις αφήνοντας 1-2 λεπτά κάθε φόρα, μέχρι να ομογενοποιηθεί
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια, το αλάτι και τη κρέμα τυριού και ομογενοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό
Σε όλη την εκτέλεση δεν ξεχνάμε να σταματάμε το μίξερ και με την βοήθεια μιας σπάτουλας να ανακατεύουμε τον κάδο ώστε να μην έχουμε υλικά που δεν έχουν ομογενοποιηθεί.
Υλικά για την ιταλική μαρέγκα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 63 γρ. νερό
- 120 γρ. ασπράδια
Εκτέλεση για την Ιταλική μαρέγκα
- Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ με σύρμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα φέρνουμε σε βρασμό. Με την βοήθεια ενός θερμόμετρου ελέγχουμε την θερμοκρασία του σιροπιού. Όταν το σιρόπι φτάσει στους 1180C, ξεκινάμε να αφρατεύουμε τα ασπράδια στη δυνατή ταχύτητα
- Όταν το σιρόπι φτάσει στους 1210C, το ρίχνουμε πάνω στα ασπράδια σε πολύ λεπτή ροή σαν κλώστη, ενώ το μίξερ δουλεύει, προσέχοντας να μην πέσει το σιρόπι πάνω στο σύρμα αλλά πάνω στα πλαϊνά του κάδου
- Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι θα αφήσουμε το μίξερ να δουλεύει μέχρι να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου χαμηλώνοντας λίγο την ταχύτητα του.
Υλικά για το γλάσο σοκολάτας
- 100 γρ. κουβερτούρα μπίτερ
- 50 γρ. γάλα ΜΕΒΓΑΛ
Εκτέλεση για το γλάσο σοκολάτας
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και φέρνουμε προ βρασμού το γάλα
- Ομογενοποιούμε το γάλα στην κουβερτούρα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια
- Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να το χρειαστούμε
Διαδικασία για το στήσιμο του Layer κέικ σοκολάτα-βανίλια
- Θα χρειαστούμε λίγο τρίμα μπισκότου, τύπου digestive, για να ολοκληρώσουμε τη παρουσίαση
- Κόβουμε κάθε cake στην μέση, προσέχοντας κάθε στρώση να είναι ισοπαχή, στο σύνολο θα έχουμε 4 φέτες κέικ
- Στον δίσκο ή πιατέλα που θα παρουσιάσουμε την τούρτα, βάζουμε στον πάτο μία μικρή ποσότητα από την κρέμα τυριού και τοποθετούμε πάνω την πρώτη στρώση από το κέικ
- Προσθέτουμε μία στρώση από την κρέμα και με την βοήθεια μιας σπάτουλας την απλώνουμε ομοιόμορφα
- Τοποθετούμε από πάνω την επομένη στρώση του κέικ και ακολουθούμε τα ίδια βήματα μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο κέικ
- Όταν τοποθετήσουμε και το τελευταίο κέικ, προσθέτουμε μία μικρή ποσότητα κρέμας στα πλαϊνά και με την βοήθεια μιας μεταλλικής ξύστρας ή μιας σπάτουλας την απλώνουμε σε ένα λεπτό στρώμα, ώστε να εγκλωβίσει εκεί τυχόν τρίματα και ψίχουλα από το κέικ. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά
- Αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί η δομή της, περνάμε μία γενναιόδωρη στρώση κρέμας πάνω αλλά και στα πλαϊνά της τούρτας. Δουλεύουμε λίγο περισσότερο σε αυτό το σημείο για να έχουμε σωστή επικάλυψη αλλά και ένα λείο αποτέλεσμα
- Τοποθετούμε το τρίμα από μπισκότο ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω στα τοιχώματα της. Την βάζουμε ξανά ψυγείο για 30 λεπτά
- Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε με την σακούλα το γλάσο σοκολάτας ξεκινώντας από πάνω και το σπρώχνουμε λίγο για να πέσει και στα τοιχώματα
- Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε ένα κορνέ με δοντάκια και γεμίζουμε μέχρι την μέση με ιταλική μαρέγκα. Διακοσμούμε στην πάνω επιφάνεια αλλά και στα πλαϊνά με ροζέτες
- Τέλος καίμε την μαρέγκα με ένα φλόγιστρο
Tips: Πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της Ιταλικής μαρέγκας θέλουμε να είναι τελείως καθαρά όλα μας τα σκεύη (κάδος του μίξερ, σύρμα, μπόλ) χωρίς ίχνος λιπαρότητας.
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.
Τα πιάτα των συνταγών τα βρήκαμε στο Ready.gr.
Photo clicks από το Studio Kotoglou.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Layer κέικ σοκολάτα-βανίλια, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.