Από τα παλαιότερα κέικ σε στρώσεις (layer cake), το Medovik σημαίνει μελένιος στα ρώσικα, εξού και η πλούσια γεύση του. Γίνεται σε στρώσεις και παραδοσιακά φτιάχνεται με μέλι και μια βουτυράτη κρέμα από ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος ή/και σμετάνα. Το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και διακοσμήσεις, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή και νοστιμιά του.
Υλικά για την ζύμη
- 310 γρ. αλεύρι
 - ½ κ.γ. σόδα
 - 75 γρ. αυγά
 - 80 γρ. ζάχαρη καστανή
 - 140 γρ. μέλι Αττική
 - 90 γρ. βούτυρο
 - 1 τμχ. ξύσμα πορτοκαλιού
 - 1 κ.γ. βανίλια
 - 2 γρ. αλάτι
 
Εκτέλεση για την ζύμη
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε μαζί το μέλι και το βούτυρο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
 - Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε με φτερό τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια για 5 λεπτά περίπου.
 - Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού σε ροή ενώ το μίξερ δουλεύει. Σταματάμε και καθαρίζουμε τον κάδο, προσθέτουμε το αλεύρι και την σόδα. Δουλεύουμε οριακά μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι.
 - Βάζουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα βράδυ στο ψυγείο.
 - Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 2 χιλιοστών και την κόβουμε σε τσέρκι 18 εκατοστών διάμετρο, θέλουμε 8-10 τμχ (στρώσεις) για το γλυκό.
 - Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα, περίπου 8-10 λεπτά. Αν κατά το ψήσιμο αλλοιωθεί το σχήμα μπορούμε να το διορθώσουμε όσο είναι ακόμα ζεστά πατώντας με το τσέρκι ξανά πάνω.
 - Αφήνουμε στην λαμαρίνα να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
 
Υλικά για την κρέμα μελιού
- 4 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
 - 24 γρ. νερό κρύο
 - 400 γρ. κρέμα γάλακτος
 - 100 γρ. λευκή κουβερτούρα
 - 80 γρ. μέλι Αττική
 - 1 γρ. αλάτι
 
Εκτέλεση για την κρέμα
- Ενυδατώνουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
 - Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
 - Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε την μισή κρέμα γάλακτος (200γρ) προ βρασμού.
 - Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος στην κουβερτούρα σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε την ζελατίνη και τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το μέλι.
 - Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο με μεμβράνη να εφάπτεται για 8 ώρες.
 - Στην συνέχεια την αφρατεύουμε στο μίξερ με σύρμα ή στο χέρι με σύρμα χειρός.
 
Για το στήσιμο του γλυκού
- Τοποθετούμε λίγη κρέμα πάνω στην πιατέλα της επιλογής μας και βάζουμε την πρώτη στρώση από το μπισκότο.
 - Συνεχίζουμε προσθέτοντας πάλι κρέμα από πάνω απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια.
 - Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπισκότα.
 - Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια καλύπτουμε την πλαϊνή επιφάνεια αλλά και την πάνω γενναιόδωρα.
 - Με ένα κουτάλι κάνουμε στην πάνω επιφάνεια μια σπείρα σαν σχέδιο.
 
 - Διακοσμούμε με λουλουδάκια και έξτρα μέλι.
 - Την βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα.
 

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.
