Από τα παλαιότερα κέικ σε στρώσεις (layer cake), το Medovik σημαίνει μελένιος στα ρώσικα, εξού και η πλούσια γεύση του. Γίνεται σε στρώσεις και παραδοσιακά φτιάχνεται με μέλι και μια βουτυράτη κρέμα από ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος ή/και σμετάνα. Το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και διακοσμήσεις, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή και νοστιμιά του.
Υλικά για την ζύμη
- 310 γρ. αλεύρι
- ½ κ.γ. σόδα
- 75 γρ. αυγά
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 140 γρ. μέλι Αττική
- 90 γρ. βούτυρο
- 1 τμχ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. βανίλια
- 2 γρ. αλάτι
Εκτέλεση για την ζύμη
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε μαζί το μέλι και το βούτυρο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε με φτερό τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια για 5 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού σε ροή ενώ το μίξερ δουλεύει. Σταματάμε και καθαρίζουμε τον κάδο, προσθέτουμε το αλεύρι και την σόδα. Δουλεύουμε οριακά μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι.
- Βάζουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα βράδυ στο ψυγείο.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 2 χιλιοστών και την κόβουμε σε τσέρκι 18 εκατοστών διάμετρο, θέλουμε 8-10 τμχ (στρώσεις) για το γλυκό.
- Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα, περίπου 8-10 λεπτά. Αν κατά το ψήσιμο αλλοιωθεί το σχήμα μπορούμε να το διορθώσουμε όσο είναι ακόμα ζεστά πατώντας με το τσέρκι ξανά πάνω.
- Αφήνουμε στην λαμαρίνα να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Υλικά για την κρέμα μελιού
- 4 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
- 24 γρ. νερό κρύο
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. λευκή κουβερτούρα
- 80 γρ. μέλι Αττική
- 1 γρ. αλάτι
Εκτέλεση για την κρέμα
- Ενυδατώνουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε την μισή κρέμα γάλακτος (200γρ) προ βρασμού.
- Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος στην κουβερτούρα σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε την ζελατίνη και τέλος την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το μέλι.
- Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο με μεμβράνη να εφάπτεται για 8 ώρες.
- Στην συνέχεια την αφρατεύουμε στο μίξερ με σύρμα ή στο χέρι με σύρμα χειρός.
Για το στήσιμο του γλυκού
- Τοποθετούμε λίγη κρέμα πάνω στην πιατέλα της επιλογής μας και βάζουμε την πρώτη στρώση από το μπισκότο.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας πάλι κρέμα από πάνω απλώνοντάς την σε όλη την επιφάνεια.
- Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπισκότα.
- Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια καλύπτουμε την πλαϊνή επιφάνεια αλλά και την πάνω γενναιόδωρα.
- Με ένα κουτάλι κάνουμε στην πάνω επιφάνεια μια σπείρα σαν σχέδιο.
- Διακοσμούμε με λουλουδάκια και έξτρα μέλι.
- Την βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.