1.Τα μύρτιλα είναι υγιής τροφή για την καρδιά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα πιστοποίησης Heart Check Food, πρόγραμμα μέσα από το οποίο πραγματοποιείται έλεγχος τροφίμων που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, τα μύρτιλα  πιστοποιήθηκαν ως καρπός ωφέλιμος για την καρδιά. Η ειδοποιός διαφορά του μύρτιλου από τα υπόλοιπα φρούτα, είναι πως με την καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μυρτίλων η καρδιά ανταποκρίνεται καλύτερα.

2. Προλαμβάνει τον καρκίνο

Τα μύρτιλα έχουν αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε ασθενείς με καρκίνο. Συστατικά όπως η πτεροστιλβένη και το ελλαγικό οξύ βοηθούν στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφής καρκίνου. Τα φλαβονοείδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυάνες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό μπλέ χρώμα τους δρουν αντιοξειδωτικά.

Βοηθούν ουσιαστικά στην εξουδετέρωση επιβλαβών υποπροϊόντων που ονομάζονται “ελεύθερες ρίζες” και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

3. Θεωρείται το φρούτο της νεότητας

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν τα μύρτιλα είναι υπεύθυνα για την αποτροπή της καταστροφής του DNA. Μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα μύρτιλα αποτρέπουν τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, κηλίδες, καταρράκτη και απώλεια μαλλιών.

Σκεφτείτε ότι μία κούπα μύρτιλα αρκεί για να καλύψει το 24% των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνη C!

4. Βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών 

Το μύρτιλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ. Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών. Το μύρτιλο αυξάνει την πυκνότητα των οστών, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη συντήρησή τους στο πέρασμα του χρόνου.

5. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη χοληστερόλη

Το μύρτιλο έχει επίσης την ιδιότητα να διαλύει την κακή χοληστερόλη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι το ιδανικό πρόσθετο στη διατροφή το οποίο βοηθά σε καρδιακές παθήσεις, ενώ ενδυναμώνει τους καρδιακούς μύες. Σύμφωνα με μελέτες η τακτική κατανάλωση μπλε μυρτίλων (150 γραμμάρια την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και πιθανώς να επιταχύνει τον μεταβολισμό, εξαιτίας κυρίως των υψηλών συγκεντρώσεων σε φυτικές ίνες.

5+1. Βοηθάει για τον διαβήτη

Ο χυμός από μύρτιλο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επομένως, γίνεται απαραίτητο συστατικό στη διατροφή ενός διαβητικού, μιας και χαμηλώνει το σάκχαρο του αίματος στον οργανισμό. Τα μύρτιλα βοηθούν τόσο στον διαβήτη τύπου 1 όσο και 2.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε μπροστά σας μύρτιλα, θα γνωρίζετε τα οφέλη τους στον ανθρώπινο οργανισμό και θα τα εντάξετε στη καθημερινή σας διατροφή!

Τα βιολογικά μύρτιλα πέρα από όλα τα οφέλη που προσφέρουν υπερτερούν σημαντικά ακόμα και από τα συμβατικά μύρτιλα. Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι τα βιολογικά μύρτιλα περιέχουν σημαντικά περισσότερα αντιοξειδωτικά, ποσοστά ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Στο ΙΕΚ La Chef Levi, Σχολή Μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη και ιστορικότερη στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε πάντοτε ποιοτικές πρώτες ύλες, νέα υλικά και συνεργαζόμαστε με ανθρώπους οι οποίοι αναδεικνύουν την αριστεία στα προϊόντα, φέρνοντας τους σπουδαστές μας σε επαφή με ότι καινοτόμο και φρέσκο υπάρχει.