Ένα πιάτο που συνδυάζει έντονες θαλασσινές γεύσεις με μια πλούσια βελουτέ με ζωμό γαρίδας, θρεπτικό πράσο και τραγανές τηγανητές γαρίδες. Το puff rice προσθέτει μια εντυπωσιακή τραγανότητα και όψη στη διακόσμηση του πιάτου, ενώ τρώγεται και μόνο του. Προσοχή! Είναι πολύ εθιστικό!
Ο Γιώργος Ζαννάκης είναι απόφοιτος και Καθηγητής της La Chef Levi. Το τελευταίο του δημιούργημα φέρει το όνομα «Ηλιόπετρα», ένα εστιατόριο με σύγχρονες ελληνικές και διεθνείς γεύσεις. Οι επισκέπτες της Ηλιόπετρας, βιώνουν μια ζεστή εμπειρία φιλοξενίας από τον Chef και τη γυναίκα του, δοκιμάζοντας αυθεντικές δημιουργίες φτιαγμένες με μεράκι και φρέσκα προϊόντα.
Υλικά για το ζωμό λαυράκι
- 1 τεμ. λαυράκι
- 1 τεμ. κρεμμύδι
- 1 τεμ. καρότο
Εκτέλεση για το ζωμό λαυράκι
- Αφαιρούμε τα κόκκαλα από το λαυράκι και το φιλετάρουμε
- Με τα κόκκαλα και τα λαχανικά κάνουμε ένα ζωμό ψαριού
Υλικά για το ζωμό γαρίδας
- 4 τεμ. γαρίδας
- 1 τεμ. κρεμμύδι
- 1 τεμ. καρότο
Εκτέλεση για το ζωμό γαρίδας
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες
- Σωτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη
- Με τα παραπάνω, μαζί με τα λαχανικά, κάνουμε ένα ζωμό γαρίδας
Υλικά για το puff rice
- 200 γρ. ρύζι Arborio
Εκτέλεση για το puff rice
- Βράζουμε το ρύζι μέχρι να λασπώσει
- Κρυώνουμε και απλώνουμε σε χαρτί φούρνου
- Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 °C μέχρι να αποξηρανθεί πλήρως περίπου για 1,5 ώρα
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το τηγανίζουμε
Υλικά για τα πράσα
- 2 τεμ πράσα
- 1 lt ζωμός λαυράκι
- 60 ml λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση για τα πράσα
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε 3-4 εκατοστά
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα, τα σωτάρουμε ελαφρώς και σβήνουμε με λευκό κρασί
- Προσθέτουμε τον ζωμό από το λαυράκι μέχρι την μέση και τα μαγειρεύουμε έως να μαλακώσουν
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το φιλέτο λαυράκι
- Λαυράκι (από το ζωμό λαυράκι)
- 0,5 lt ζωμό λαυράκι
Εκτέλεση για το φιλέτο λαυράκι
- Βάζουμε σε σίτα το φιλέτο μας μαζί με το ζωμό λαυράκι
- Το μαγειρεύουμε στον ατμό για 10 λεπτά περίπου
Υλικά για τις γαρίδες
- Γαρίδες (από το ζωμό γαρίδας)
- Αλεύρι
- Αυγό
- Φρυγανιά πάνκο
Εκτέλεση για τις γαρίδες
- Παίρνουμε τις γαρίδες και κάνουμε 5 χαρακιές διαγώνιες στην κοιλιά τους
- Τις περνάμε από αλεύρι, αυγό και φρυγανιά πάνκο
- Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα
Υλικά για την βελουτέ γαρίδας
- 10 γρ. βούτυρο
- 10 γρ. αλεύρι
- 0,5 lt ζωμό γαρίδας
Εκτέλεση για την βελουτέ γαρίδας
- Βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και κάνουμε ένα ρου
- Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό γαρίδας μέχρι την επιθυμητή ρευστότητα
Υλικά για το στήσιμο
- Βασιλικός φρέσκος
- Θυμάρι φρέσκο
- Ρεπανάκια
Διαδικασία για το στήσιμο
- Τοποθετούμε όμορφα στο πιάτο τη βελουτέ γαρίδας
- Από πάνω βάζουμε τα πράσα
- Τοποθετούμε το φιλέτο και τις παναρισμένες γαρίδες
- Προσθέτουμε το puff rice
- Στολίζουμε με βασιλικό, ρεπανάκια και θυμάρι
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα σας μαζί μας, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.