Αν θέλεις να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας, ανακάλυψε παρακάτω την πραγματική σημασία του να είσαι Σεφ αλλά και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Σεφ.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τη Μαγειρική, τη Ζαχαροπλαστική και την Αρτοποιία. Λογικό, αν αναλογιστούμε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η άμεση ανάγκη για καταρτισμένους επαγγελματίες προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και να διεκδικήσουν μια λαμπρή καριέρα στην αγορά εργασίας, η οποία πλέον έχει γίνει παγκόσμια, δημιουργώντας απεριόριστες ευκαιρίες.

Οι ευκαιρίες όμως υπάρχουν για όσους είναι έτοιμοι να δουλέψουν σκληρά!

Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Φυσικά και όχι! Ένας Σεφ είναι δεδομένο ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά. Είναι αυτός που πρέπει να μοιράσει συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την καλή δουλειά. Είναι όμως και αυτός που πρέπει να πάρει το βάρος της ευθύνης για οποιοδήποτε λάθος στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο αμερικανικό ναυτικό οι διοικητές και προϊστάμενοι των μονάδων είναι αυτοί που θα φάνε τελευταίοι κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων γευμάτων.

Δε θα μπορούσαν να φάνε πρώτοι και δικαιολογημένα;

Φυσικά!

Το κόστος μιας πραγματικά ηγετικής φυσιογνωμίας όμως βασίζεται στη θέληση να τοποθετείς τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου.

Ο Σεφ λοιπόν πρέπει να είναι ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης

Να εμπνέει τη μπριγκάντα του, να μεταφέρει γνώση και εμπειρία στους νεότερους και να σέβεται τη κάθε προσωπικότητα της ομάδας ξεχωριστά. Όταν σε ένα χώρο εργασίας υπάρχουν άνθρωποι που σε σέβονται, οι άνθρωποι αυτοί θα βάλουν τα δυνατά τους για να διατηρήσουν το σεβασμό σου. Και όσοι δεν τον έχουν, βλέποντας αυτή τη συνεπή εικόνα, θα προσπαθήσουν να τον κερδίσουν.

Τι δουλειά κάνει ο Σεφ λοιπόν;

Σεφ είναι εκείνος που θα καθαρίσει τα πλακάκια, θα βοηθήσει στη λάντζα όταν υπάρχει μεγάλο φορτίο αλλά και εκείνος που θα τελειοποιήσει ένα πιάτο. Ο Σεφ μπορεί να μη μαγειρέψει καθόλου και να επιβλέψει την ομαλή λειτουργία της κουζίνας ή θα κάθεται στο γραφείο κάνοντας τη δύσκολη δουλειά της οικονομικής επίβλεψης του προσωπικού, της αποθήκης των τροφίμων και πολλών άλλων εργασιών.

Όπως και σε κάθε οικογένεια άλλωστε. 

Ο σωστός Σεφ θα πρέπει να είναι ικανός:

  1. Να διασφαλίσει ότι η κουζίνα του θα κλείσει άλλο ένα σέρβις σωστά.
  2. Να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη κουζίνα έτσι ώστε να πετύχουν όλοι το κάτι παραπάνω.
  3. Να κρατά τις ισορροπίες, να λύνει άμεσα τα προβλήματα.
  4. Να είναι αξιοκρατικός και να δίνει ευκαιρίες.
  5. Να εμπνέει. Να αποτελεί τη βάση όχι μόνο για τα επαγγελματικά αλλά και για τα προσωπικά όνειρα του καθενός.

Είναι η εμπιστοσύνη που θα φροντίσει να κάνει τους υφιστάμενους να νιώσουν. Η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων μέσα στον επαγγελματικό χώρο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους προϊσταμένους τους.

Είναι όλες αυτές οι αφανείς μικρές και μεγάλες δουλειές που κάνουν ένα Σεφ.

Οι δουλειές που φαίνονται εύκολες για τον καθένα.

Δεν είναι όμως εύκολες, είναι ο άνθρωπος που τις κάνει να φαίνονται έτσι.

Τι θα πρέπει ένας Σεφ να θυμάται:

Όπως και κάθε ηγέτης, έτσι και ο αρχηγός κάθε κουζίνας πρέπει να μη ξεχνά ότι ο ρόλος που υπηρετεί αποτελεί τιμή. Είναι τιμή να διοικείς μια κουζίνα και τους ανθρώπους μέσα σε αυτή όπως είναι και τιμή για αυτούς τους ανθρώπους να είσαι ο Σεφ τους.

Δυστυχώς στις σύγχρονες κουζίνες, η εκτίμηση στο πρόσωπο του Σεφ εκλείπει. Σε παραδοσιακές γαστρονομικές κουλτούρες, ο Σεφ είναι μέντορας και δάσκαλος τον οποίο ο μαθητής προσπαθεί να φτάσει αλλά ποτέ να ανταγωνιστεί.

Αυτός ο σεβασμός είναι που κάνει σπουδαία τη δουλειά του Σεφ.

Και για να μη ξεχνιόμαστε, Σεφ είναι ο αρχηγός κάθε κουζίνας, είτε είναι Μάγειρας, είτε είναι Ζαχαροπλάστης, Αρτοποιός-Φούρναρης, είτε ακόμα και ψήστης.

Μπορώ να γίνω και εγώ ηγέτης Σεφ;

Η απάντηση κρύβεται μέσα σου και στη προσπάθεια που θέλεις  εσύ να καταβάλεις για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους για να ικανοποιήσεις τον πελάτη, την ομάδα, την κοινωνία. Ένας Μάγειρας ή ένας Ζαχαροπλάστης γίνονται οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον κόσμο όταν αυτό που δημιούργησαν με τα δικά τους χέρια προσφέρει ικανοποίηση σε αυτόν/αυτή που θα το δοκιμάσει.

Για αυτόν το λόγο η ανθρωπότητα έχει διαπρέψει εδώ και 50.000 χρόνια. Γιατί είμαστε πλασμένοι να συνυπάρχουμε και να βοηθάμε, όχι να σκεπτόμαστε μόνο με τα προσωπικά μας συμφέροντα.

Στη La Chef Levi προσπαθούμε καθημερινά για την εξέλιξη σπουδαστών μας.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις αυθεντικές συνταγές, τις μοντέρνες τεχνικές και τα ωραία πιάτα.

Κάθε σπουδαστής και κάθε σπουδάστρια αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία με διαφορετικά άγχη, φόβους αλλά και στόχους.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι να παρέχει πεπειραμένες λύσεις και «έτοιμη» σοφία πολλών ετών δίνοντας απάντηση σε κάθε προβληματισμό.

Αυτή δεν είναι και η δουλειά ενός Σεφ άλλωστε;