Το τσουρέκι είναι μια συνταγή που ξεχωρίζει σε κάθε κουζίνα και σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Το συναντάμε με διαφορετικά αρώματα, σχήματα και πλεξούδες, με διαφορετικές επικαλύψεις και συνήθειες!

Σε κάθε του εκδοχή, αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά και δεν είναι ποτέ αρκετό!

Σε προηγούμενη συνταγή, δώσαμε τη δική μας εκδοχή για τα πιο μοσχομυριστά και γευστικά τσουρέκια μαζί με 5 συμβουλές για να πετυχαίνουν πάντα!

Βρήκαμε όμως τον τρόπο να λύσουμε την αιώνια μάχη του τσουρεκιού μια και καλή!

Ο Chef Αγάπιος Παμπουκίδης, χρησιμοποιώντας ένα τσουρέκι που περίσσεψε, δημιούργησε μια εύκολη μους με διαφορετικές υφές συνδυάζοντας την αεράτη δομή της με τραγανό crumble τσουρεκιού και πούδρα από τσουρέκι!

Το gel καραμέλας χαρίζει γεωμετρικά σχήματα στο επιδόρπιο προσθέτοντας μια καπνιστή γεύση στη mousse. Και όλα αυτά σε ένα χειροποίητο σοκολατένιο κέλυφος!

Η συνταγή παρουσιάστηκε live στη σελίδα της La Chef Levi στο Facebook. Βρες τον σύνδεσμο στο τέλος της συνταγής!

Υλικά για το gel καραμέλας

Α’μέρος

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 60 ml νερό

Β’μέρος

  • 118 ml νερό
  • ½ τεμ. μπαστούνι βανίλιας

Γ’μέρος

  • 350 ml νερό
  • 3,5 γρ. άγαρ άγαρ

Εκτέλεση για gel καραμέλας

  1. Με το μέρος Α’ κάνουμε καραμέλα έως να πάρει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το Β’ μέρος στο Α’.
  3. Βράζουμε το νερό με το άγαρ άγαρ προσθέτουμε μείγμα, δίνουμε βράση, κρυώνουμε και αλέθουμε στο Blender έως να έχει παχύρευστη υφή.

Υλικά για την πούδρα τσουρεκιού

  • 300 γρ. τσουρέκι

Εκτέλεση για την πούδρα τσουρεκιού

  1. Αφυδατώνουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στους 90 C έως ότου ξεραθεί εντελώς.
  2. Όταν κρυώσει το κάνουμε πούδρα στο blender.

Υλικά για το crumble τσουρέκι

  • 40 γρ. πούδρα τσουρέκι
  • 20 γρ. κακάο
  • 60 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση για crumble τσουρέκι

  1. Ανακατεύουμε όλες τις σκόνες μαζί στο blender και έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο.
  2. Χτυπάμε και σταματάμε έως ότου η υφή του να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
  3. Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 160 C για 10-12 λεπτά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για την μους τσουρεκιού

  • 300 γρ. Ιταλική μαρέγκα
  • 300 γρ. κρέμα αφρατεμένη ΜΕΒΓΑΛ
  • 150 γρ. πούδρα τσουρέκι
  • Μαχλέπι κατά προτίμηση
  • Κακουλέ κατά προτίμηση

Εκτέλεση για την μους τσουρεκιού

  1. Ενσωματώνουμε την πούδρα τσουρεκιού στην αφρατεμένη κρέμα
  2. Ενσωματώνουμε την μαρέγκα.
  3. Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά αν θέλουμε πιο έντονη γεύση.

Διαδικασία για το στήσιμο

  1. Γεμίζουμε το σοκολατένιο κέλυφος του αυγού με στρώσεις από crumble και μους τσουρεκιού.
  2. Στολίζουμε από πάνω με το gel καραμέλας.

Τα διακοσμητικά κλωνάρια είναι φτιαγμένα από σοκολάτα και τα λουλούδια από ζαχαρόπαστα

Ακολούθησε τον Chef     

Μοιράσου το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.