Γιαλαντζί ή με κιμά; Αυτά τα ντολμαδάκια θαλασσινών δεν μπορούν να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι.

Υλικά για τα ντολμαδάκια

  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • δυόσμο (κατά βούληση)
  • 2 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ σφηνάκι ούζο
  • 4 τεμ. γαρίδες
  • 1 τεμ. καλαμάρι
  • 1 τεμ. σουπιά (μικρή)
  • 800 γρ. αμπελόφυλλα σε βάζο
  • 1 τεμ. λεμόνι
  • 160 ml ελαιόλαδο
  • Ζωμός θαλασσινών (προαιρετικά αντί για νερό)

Εκτέλεση για τη γέμιση

  1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τα 60 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό) και τα ωμά θαλασσινά ψιλοκομμένα.
  2. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις το ρύζι έχει γυαλίσει (περίπου τρία λεπτά).
  5. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και 200 ml ζωμό θαλασσινών ή νερό.
  6. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Εκτέλεση για τα ντολμαδάκια

  1. Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα στον πάγκο και με ένα κουτάλι προσθέτουμε τη γέμιση
  2. Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα τοποθετώντας τις άκρες μέσα στη γέμιση.
  3. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε στη βάση σχισμένα ή σκληρά αμπελόφυλλα.
  4. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά να γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας και έπειτα προσθέτουμε από πάνω μέχρι να τελειώσουν. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω τους.
  5. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και γεμίζουμε με τον ζωμό από τα θαλασσινά ή με νερό μέχρι να καλυφθούν.
  6. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά σκεπασμένο. Μόλις αποσύρουμε Αφήνουμε με καπάκι περίπου 30 λεπτά μ

Υλικά για τη σάλτσα λεμονιού

  • 30 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 500 ml ζωμό από τα ντολμαδάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση για τη σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Προσθέτουμε τον ζωμό λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  4. Αν είναι πολύ σφιχτή η σάλτσα προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.

Photo clicks από το Studio Kotoglou.

Ακολούθησε τον Chef     

Μοιράσου το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.