Γιαλαντζί ή με κιμά; Αυτά τα ντολμαδάκια θαλασσινών δεν μπορούν να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι.
Υλικά για τα ντολμαδάκια
- 400 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 ματσάκι άνηθο
- δυόσμο (κατά βούληση)
- 2 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ σφηνάκι ούζο
- 4 τεμ. γαρίδες
- 1 τεμ. καλαμάρι
- 1 τεμ. σουπιά (μικρή)
- 800 γρ. αμπελόφυλλα σε βάζο
- 1 τεμ. λεμόνι
- 160 ml ελαιόλαδο
- Ζωμός θαλασσινών (προαιρετικά αντί για νερό)
Εκτέλεση για τη γέμιση
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τα 60 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό) και τα ωμά θαλασσινά ψιλοκομμένα.
- Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ρύζι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις το ρύζι έχει γυαλίσει (περίπου τρία λεπτά).
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και 200 ml ζωμό θαλασσινών ή νερό.
- Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Εκτέλεση για τα ντολμαδάκια
- Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα στον πάγκο και με ένα κουτάλι προσθέτουμε τη γέμιση
- Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα τοποθετώντας τις άκρες μέσα στη γέμιση.
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε στη βάση σχισμένα ή σκληρά αμπελόφυλλα.
- Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά να γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας και έπειτα προσθέτουμε από πάνω μέχρι να τελειώσουν. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω τους.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και γεμίζουμε με τον ζωμό από τα θαλασσινά ή με νερό μέχρι να καλυφθούν.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά σκεπασμένο. Μόλις αποσύρουμε Αφήνουμε με καπάκι περίπου 30 λεπτά μ
Υλικά για τη σάλτσα λεμονιού
- 30 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. βούτυρο
- 500 ml ζωμό από τα ντολμαδάκια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση για τη σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τον ζωμό λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση, καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Αν είναι πολύ σφιχτή η σάλτσα προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.
Photo clicks από το Studio Kotoglou.
Μοιράσου το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.