Παέγια ή παέλια; Όπως και να πεις την ισπανική αυτή συνταγή, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα συναρπάσει! Ιδανικό φαγητό για να χρησιμοποιήσουμε μικροποσότητες που περίσσεψαν σε κρέας, θαλασσινά και λαχανικά φροντίζοντας ότι κανένα τρόφιμο δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Ξεκίνα με μία βάση και φτιάξε την συνταγή της αρεσκείας σου χρησιμοποιώντας αγαπημένες σου γεύσεις και συνδυασμούς.

Υλικά για την παέγια

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
  • 1 κουνέλι 2 κιλών τεμαχισμένο
  • 5 τεμ. γαρίδες μεγάλες
  • 1 τεμ. μέτριο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 γρ. μπούκοβο
  • 1 γρ. σαφράν
  • 400 γρ. κονκασέ ντομάτας
  • 300 γρ ρύζι (καρολίνα ή μπονέτ ή αρμπόριο)
  • 800 ml – 1 ζωμό κοτόπουλο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για την παέγια

  1. Kόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο σε μπουκιές.
  2. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το κουνέλι και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι καλά μέχρι να αποκτήσουν κρούστα και να πάρουν χρώμα.
  3. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το έντερο και αφαιρούμε τα κελύφη κρατώντας μόνο το κεφάλι και την ουρά. Κόβουμε τις κεραίες και τα ποδαράκια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις δίνουμε χρώμα με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Τις αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα σκεύος για παέγια ή μεγάλο τηγάνι μαλακώνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι χωρίς να πάρει χρώμα.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπούκοβο και σοτάρουμε ελαφρώς.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι και σιγομαγειρεύουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσει καλά. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σαφράν και τον ζωμό. Τοποθετούμε όμορφα τα κομμάτια από το κοτόπουλο και το κουνέλι και αφήνουμε στη φωτιά να σιγομαγειρευτούν μαζί με το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά.
  7. Τοποθετούμε όμορφα τις γαρίδες και συνεχίζουμε για ακόμη 3 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν οι γαρίδες και να ψηθεί καλά το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό ζωμό ή νερό.
  8. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεπτές φέτες λεμονιού.

Tips

  • Για μια πετυχημένη παέγια θα πρέπει το ρύζι στον πάτο του σκεύους να έχει ελαφρώς κολλήσει και να έχει πάρει χρώμα. Δεν ανακατεύουμε καθόλου κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο τα πλένουμε πρώτα πολύ καλά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε μπονέτ δε χρειάζεται πλύσιμο.

Ακολούθησε τον Chef     

Μοιράσου το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.