Με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό χαρακτήρα, ο Executive Chef της La Chef Levi, Αγάπιος Παμπουκίδης, παρουσίασε μία σειρά 10 πιάτων με ζυμαρικά με ελληνικές και διεθνείς επιρροές.

Αυτό που έκανε το Masterclass να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερο ήταν το ταυτόχρονο pairing με 10 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα υπό την καθοδήγηση της Οινοποιού Φανής Αργυροπούλου.

Ένα καινοτόμο και παράλληλα υβριδικό Masterclass το οποίο δεν αρκέστηκε στην θεωρητική προσέγγιση του food & wine pairing αλλά ανέδειξε στην πράξη τις αρχές, τους τρόπους και τα εργαλεία για να ταιριάξουμε το φαγητό με το κρασί.

To Μenu του Ex. Chef Παμπουκίδη περιείχε:

  1. Caramelle κολοκύθας με γέμιση από γλυκοπατάτες, φασκόμηλο και beurre noisette
  2. Αυτούδια Λήμνου με κεφτεδάκια από αρνί και μελιτζάνα
  3. Mac ‘n’ cheese αβοκάντο με crispy cheddar puffs
  4. Spaghetti με γαρίδες, καλαμάρι και σάλτσα λευκού κρασιού
  5. Tagliatelle με ιταλική fontina & καπνιστή pancetta
  6. Τagliolini με μελάνι σουπιάς, καβούρι και brandy
  7. Penne με κολοκύθα, kimchi & cheddar
  8. Gnocchi ρικότας με κρέμα μελιτζάνας και αφρό από Parmigiano Reggiano
  9. Lasagne ratatouille με vegan bolognese
  10. Ravioli γεμιστά με Parmigiano Reggiano, σερβιρισμένα με σπαράγγια και prosciutto

Στο Masterclass φιλοξενήθηκαν ετικέτες των εξής Οινοποιείων:

Ποιος είναι ο σκοπός του Food & Wine Pairing;

Ο σκοπός της συνδυασμένης επιλογής φαγητού και κρασιού είναι να αναδείξει την εμπειρία γευσιγνωσίας προσδίδοντας αρμονία στις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα τόσο του φαγητού όσο και του κρασιού. Όταν γίνεται η σωστή επιλογή, ο συνδυασμός ενός κατάλληλου κρασιού με ένα συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να αναβαθμίσει την συνολική απόλαυση και να δημιουργήσει μια πιο ολιστική γαστρονομική εμπειρία.

Μεταξύ άλλων, μέσω του food & wine pairing αποσκοπούμε σε:

  • Αλληλοσυμπλήρωση των γεύσεων: Ορισμένα κρασιά μπορούν να συμπληρώσουν τις γεύσεις συγκεκριμένων φαγητών, ενισχύοντας ή ισορροπώντας τα χαρακτηριστικά της γεύσης. Για παράδειγμα, ένα κρασί λευκό με ωραία οξύτητα μπορεί να συνδυαστεί καλά με θαλασσινά, αναδεικνύοντας τη γεύση και μετριάζοντας την λιπαρότητα.
  • Ισορροπία υφών: Η υφή του φαγητού, όπως η κρεμώδης ή η μαλακή υφή, μπορεί να ισορροπηθεί με το κατάλληλο κρασί. Για παράδειγμα, ένα γεμάτο κόκκινο κρασί μπορεί να συμπληρώσει την πλούσια υφή και την υφή μίας μπριζόλας με ωραία μαρμάρωση.
  • Ενίσχυση των αρωμάτων: Τα αρώματα του κρασιού και του φαγητού μπορούν να αλληλεπιδρούν, ενισχύοντας τη συνολική αισθητική εμπειρία. Αρωματικά κρασιά όπως το Riesling μπορούν να αναδείξουν τα αρώματα πικάντικων ή αρωματικών πιάτων.
  • Δημιουργία αντιθέσεων: Μερικές φορές, οι αντίθετες γεύσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Για παράδειγμα, ένα γλυκό επιδόρπιο κρασί μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση σε ένα αλμυρό ή αλμυρό πιάτο.
  • Πολιτισμική/γεωγραφική αρμονία: Η συνδυασμένη επιλογή τοπικών κρασιών με τοπική κουζίνα μπορεί να ενισχύσει την πολιτισμική εμπειρία και να αναδείξει τις γεύσεις μιας συγκεκριμένης περιοχής ή χώρας.

Όταν μιλάμε για έναν πετυχημένο συνδυασμό γεύσεων, δεν περιοριζόμαστε μόνο σε όλα τα παραπάνω, τα οποία ασφαλώς δημιουργούν μια πετυχημένη γαστρονομική εμπειρία, αλλά και στην διάδραση, στην δυναμική σχέση ανάμεσα στις γεύσεις, που δημιουργούν μια καινούργια γεύση, αποτέλεσμα της σύνθεσης. Η διάδραση είναι αποτέλεσμα χημικών διεργασιών, ισορροπιών οξύτητας μεταξύ άλλων και λοιπών αλληλεπιδράσεων. Για παράδειγμα όταν οι τανίνες των ερυθρών κρασιών που ευθύνονται για την στυφή γεύση, το “στέγνωμα” του ουρανίσκου,  έρθουν σε επαφή με πρωτεΐνες, τότε μεταξύ τους  αλληλοεπιδρούν και εξουδετερώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το φαγητό, το γλυκό, το κρασί, αποτελούν προσωπικές επιλογές. Η σύγχρονη τάση στο food and wine pairing σέβεται και αναδεικνύει την προσωπική ευχαρίστηση τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες καθώς ο σκοπός μίας τέτοιας ιεροτελεστίας είναι να πετύχουμε τον πιο ευχάριστο κατά περίπτωση συνδυασμό.

Οι σπουδαστές και απόφοιτοι της La Chef Levi διατηρούν σημαντικές εκπτώσεις σε όλα τα Masterclasses καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους.