Ο Δημήτρης Τζιοβάρας είναι Chef στο εστιατόριο Salonica του Ξενοδοχείου Makedonia Palace με Executive Chef τον Σωτήρη Ευαγγέλου και Σύμβουλος Γαστρονομίας στην ομάδα της La Chef Levi.

Σε αυτό το άρθρο αναλύει 5 σημεία που κάνουν τη δουλειά σε μια κουζίνα να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις των νέων.

1. Σύντομη εκπαιδευτική διάρκεια

Συγκριτικά με πολλούς κλάδους, στην Ελλάδα η βασική εκπαίδευση έχει διάρκεια δύο ετών, διάστημα το οποίο περιλαμβάνει και την έμμισθη πρακτική άσκηση.

Πολύ σύντομα λοιπόν, ένας νέος Μάγειρας ή Ζαχαροπλάστης, σπουδάζει και βρίσκεται σε έναν επαγγελματικό χώρο, συνήθως ξενοδοχεία 5 αστέρων. Αυτό όχι μόνο βοηθά στο να υποστηρίξεις οικονομικά τις σπουδές σου αλλά έχεις πολύ γρήγορα μια εικόνα του πως είναι να δουλεύεις ως επαγγελματίας. Δε χρειάζεται να περιμένεις 4-5 χρόνια για να μπεις σε έναν επαγγελματικό χώρο για να εξασκήσεις τις σπουδές σου.

Βέβαια, τα σεμινάρια, τα Masterclasses, τα ταξίδια, αποτελούν κομμάτι της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ενός επαγγελματία Chef γιατί η δημιουργία δεν σταματά ποτέ και οι ανάγκες εξέλιξης είναι πολύ σημαντικές.

2. Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός

Ένα από τα πράγματα που θαυμάζω περισσότερο στον κλάδο μας είναι οι διαφορετικές ηλικίες ανθρώπων που συναντά κανείς καθημερινά και πόσα μπορείς να μάθεις από τον καθένα.

Δεν χρειάζεται πλέον να φτάσεις 40 χρονών για να γίνεις Chef, αν ξεκινήσεις σε μεγάλη ηλικία πάλι δεν έχει σημασία. Η εξέλιξη έρχεται πλέον γρηγορότερα μιας και η αναγνώριση της δουλειάς ενός Chef Μάγειρα ή Chef Ζαχαροπλάστη-Αρτοποιού είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει.

Η δουλειά μας λοιπόν είναι από τις ελάχιστες, ίσως και η μόνη, στην οποία όλοι έχουν θέση και όλοι μπορούν να προσφέρουν αρκεί να προσπαθήσουν!

Προσωπικά, δεν αδικώ κανέναν συνάδελφο, από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο γιατί καθημερινά όλοι με κάνουν καλύτερο. Ελπίζω και εγώ το ίδιο.

3. Ο κόσμος είναι όλος στο χέρι σου

Σπουδάζοντας είτε Μαγειρική ή Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιία, σπουδάζεις Τέχνες παγκοσμίως αγαπητές και με πολλές απαιτήσεις. Οι κουζίνες όλου του κόσμου έχουν πλέον κοινές απαιτήσεις με τις τεχνικές να μοιράζονται διεθνώς ενώ οι πρώτες ύλες ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της γης και οι γαστρονομικές δημιουργίες είναι πολυπολιτισμικές.

Αυτό μας δίνει ένα τρομερό πλεονέκτημα. Η τέχνη μας είναι και το διαβατήριο μας και κάθε κουζίνα είναι ανοιχτή για μας! Μπορεί αυτό να σημαίνει μια μετεκπαίδευση λίγων μηνών ή για μια νέα προοπτική στην καριέρα μας! Παίρνοντας μόνο την εργαλειοθήκη μας, μπορούμε να βρεθούμε σε κάθε μέρος του πλανήτη και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε!

4. Υπάρχει μια κουζίνα για σένα εκεί έξω

Όπως σε κάθε κλάδο, έτσι και στον δικό μας καμία κουζίνα δεν είναι ίδια. Η δομή μιας κουζίνας, το είδος της κουζίνας της, το πελατολόγιο, οι πρώτες ύλες, τα ωράρια ποικίλουν. Αυτό δίνει στον καθένα την ευκαιρία να εργαστεί στο περιβάλλον που του ταιριάζει περισσότερο. Κάποιοι ζούμε για την ένταση του à la carte εστιατορίου, όταν φτιάχνεις κάτι à la minute (όταν φτιάχνουμε κάτι εκείνη την στιγμή) για τον πελάτη και δημιουργείς δίπλα σε συναδέλφους που ξέρεις ότι είναι εκεί για ότι τους χρειαστείς. Ο κλάδος μας όμως έχει πολλές επιλογές για να διαλέξει κάποιος: catering, ξενοδοχείο-μαζική εστίαση, consulting, food blogging, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, μονάδες παραγωγής τυποποιημένου φαγητού, συσσίτια κ.α.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις να αναζητάς αυτό που σε γεμίζει.

5. Όλοι ψάχνουν για μάγειρα, ζαχαροπλάστη και αρτοποιό

Η φετινή χρονιά δεν έχει πραγματικά προηγούμενο! Μια χρονιά στην μετά covid εποχή για την εστίαση και τον τουρισμό όπου όλοι περίμεναν να υπάρχει χαμηλή απασχόληση, η ζήτηση επαγγελματιών της εστίασης ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες επιχειρηματιών και εργαζομένων. Και αυτό το βιώνω καθημερινά, μιας και επιβλέπω αρκετές επιχειρήσεις ενώ πολλοί συνάδελφοι μου ζητούν προσωπικό για τις κουζίνες τους. Η πρώτη μου σκέψη μετά από τόσα αιτήματα για θέσεις εργασίες είναι: όταν ανοίξουν πλήρως όλες οι κουζίνες σε όλο τον κόσμο, τότε τι θα γίνει; Πόσο ανάγκη θα υπάρξει για καταρτισμένο προσωπικό;

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, δεν αλλάζω τη δουλειά μου με τίποτα!

Η δημιουργικότητα, η συναδελφικότητα και το αίσθημα της καθημερινής ικανοποίησης από ευχαριστημένους πελάτες είναι κάτι μοναδικό και μόνο κάποιος που κάνει αυτή τη δουλειά μπορεί να το καταλάβει!

Στη La Chef Levi εξειδικευόμαστε στην εκπαίδευση Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Αρτοποιών από το 1989. Με διακρίσεις σε Ελλάδα & εξωτερικό, το διεθνές πρόγραμμα σπουδών της La Chef Levi προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της Γαστρονομίας.

Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του!