Δύο συνταγές σε μία φιλοξενεί σήμερα το Blog της La Chef Levi!
Ζουμερά nuggets ή αλλιώς κοτομπουκιές, με απλά καθημερινά υλικά και για τους λάτρεις του κρέατος, πλούσιο meatloaf (ρολό) με τέσσερις διαφορετικούς κιμάδες!
Μια συνταγή που μπορείτε να την προσαρμόσετε όπως θέλετε, ενώ το κρέας μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως για μια χορτοφαγική εκδοχή! Σε πολλές χώρες θα συναντήσουμε τόσο τις κοτομπουκιές όσο και το meatloaf σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και προτάσεις σερβιρίσματος.
Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 μέτρια λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1.000 ml ντομάτα κονκασέ
- 1 μέτριο καρότο μπρινουά
- 20 γρ. πελτέ
- ρίγανη ξηρή
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση για τη σάλτσα ντομάτας
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και έπειτα από πέντε λεπτά προσθέτουμε τα καρότα και τα σκόρδα
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα προσθέτουμε τον πελτέ, το πιπέρι, την ρίγανη και σιγοβράζουμε για ακόμα 30 λεπτά
- Αλέθουμε και καρυκεύουμε
Υλικά για το meatloaf
- 40 ml ελαιόλαδο
- 2 μέτρια άσπρα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 200 γρ. πεκορίνο τριμμένο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500 γρ. κιμά βόειο
- 500 γρ. κιμά χοιρινό
- 500 γρ. κιμά αρνί
- 500 γρ. κιμά μοσχάρι
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 αυγά
- 8 γρ. πάπρικα
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση για το meatloaf
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ֯C
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια καλά και προσθέτουμε το σκορδό
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα τυριά μαζί με τον μαϊντανό
- Βάζουμε κάθε κιμά σε διαφορετικό μπολ, μοιράζουμε εξίσου την πάπρικα την φρυγανιά, προσθέτουμε από ένα αυγό και τα ανακατεύουμε ίσα ίσα για να ενσωματωθούν
- Βάζουμε στο αντικολλητικό σκεύος που θα μαγειρέψουμε το ρολό τον βόειο κιμά και έπειτα μια στρώση από το μείγμα τυριών. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους κιμάδες και τελειώνουμε με τον μοσχαρίσιο
- Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και το ψήνουμε ανάποδα πάνω σε μια λαδόκολλα για περίπου μια ώρα
- Το αφαιρούμε από τον φούρνο και βγάζουμε την φόρμα. Αλείφουμε από πάνω την σάλτσα ντομάτας σε όλη του την επιφάνεια περίπου και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 72 ֯C
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε
Υλικά για τα nuggets
- 1.000 γρ. κοτόπουλο
- 1.000 ml νερό
- 60 γρ. αλάτι
- αλεύρι
- αυγό
- φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση για τα nuggets
- Δημιουργούμε μία άρμη με το νερό και το αλάτι.
- Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές και το τοποθετούμε μέσα στην άρμη για μία ημέρα
- Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και διπλοπανάρουμε, δηλαδή περνάμε από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από την φρυγανιά
Διαδικασία για το στήσιμο
- Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ξύλο κοπής
- Κόβουμε το meatloaf σε ωραία κομμάτια και βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τη σάλτσα ντομάτας
- Τοποθετούμε και τα nuggets
- Σερβίρουμε με βραστό καλαμπόκι και βραστά καρότα. Ταιριάζει απόλυτα και με πουρέ της επιλογής σας.
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigerators.
Photo clicks από το Studio Kotoglou.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα από το δικό σας meatloaf και τα nuggets, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.