Λαχταριστό κέικ βανίλιας με γέμιση αλμυρής καραμέλας πλημμυρισμένο με λευκή σοκολάτα και διακόσμηση ganache montée. Καθώς έχει αρκετές και διαφορετικές παρασκευές, για να σας διευκολύνουμε, αναφέρουμε χωριστά τα υλικά και την εκτέλεση κάθε μίας. Απαιτητική συνταγή η οποία θα σας αποζημιώσει για τον χρόνο που θα της αφιερώσετε! Κάντε ένα τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ και το τσάι σας!
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της La Chef Levi, εκεί όπου καθημερινά εκπαιδεύονται όσοι ακολουθούν σπουδές Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας.
Υλικά για το cake βανίλιας
- 90 γρ. αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 γρ. αλάτι
- 20 γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 5 γρ. baking powder
- 165 γρ. αλεύρι
- 170 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. ηλιέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση για το cake βανίλιας
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο. Θέλουμε να έρθει σε χαμηλό βρασμό σε μεσαία φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα καστανό και άρωμα φουντουκιού. Στη συνέχεια το αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει.
- Αφρατεύουμε στον κάδο του μίξερ με σύρμα τα αυγά με την ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια για 5-8 λεπτά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε ροή ενώ το μίξερ δουλεύει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλες τις σκόνες μαζί, σταματάμε το μίξερ και τις προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας αφράτα στο χέρι.
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και το ηλιέλαιο ανακατεύοντας στο χέρι αφράτα.
- Γεμίζουμε μια ορθογώνια φόρμα 20*5*5cm που έχουμε περάσει με μια λεπτή στρώση από βούτυρο και μετά αλεύρι.
- Ψήνουμε στους 170 ֯C για 15 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 160 ֯C για τον υπόλοιπο χρόνο.
- Όταν το κέικ βγει από τον φούρνο το αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε κατάψυξη για να παγώσει.
- Μετά από 1 ώρα στην κατάψυξη μπορούμε να αφαιρέσουμε τον πυρήνα του με την βοήθεια του αποπυρηνωτή μήλων. Κρατάμε δύο κυκλικά κομμάτια από το κομμάτι που βγάλαμε για να το βάλουμε σαν πώμα στις δύο πλευρές όταν γεμίσουμε το κέικ.
- Εάν θέλουμε και χρειάζεται με την βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε πιο ίσιες τις πλευρές του ορθογωνίου κέικ. Το βάζουμε ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά για την αλμυρή καραμέλα (salted caramel)
- 110 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 γρ. άνθος αλατιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση για την αλμυρή καραμέλα
- Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε την κρέμα γάλακτος προ βρασμού.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη να λιώσει σε 3 δόσεις σε μεσαία φωτιά μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να μυρίσει καραμέλα προσέχοντας να μην καεί και γίνει πικρή.
- Εκτός φωτιάς προσθέτουμε την καυτή κρέμα γάλακτος στην καραμέλα σταγόνα-σταγόνα ανακατεύοντας με μια μαρίζ συνέχεια μέχρι να ξαναπέσει όλη. Γυρνάμε το μείγμα στην φωτιά ώστε να έρθει σε βρασμό και να λιώσει τυχόν καραμέλα που σφίξει.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ομογενοποιώντας με ραβδομπλέντερ.
- Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και μετά την βάζουμε στο ψυγείο.
Υλικά για την ganache montée
- Κουβερτούρα λευκή 70γρ
- Κρέμα γάλακτος καυτή 90γρ
- Λοβό βανίλιας 1 τμχ
- Γλυκόζη 10γρ
- Νερό κρύο 5γρ
- Ζελατίνη σκόνη 1γρ
- Κρέμα γάλακτος κρύα 130γρ
Εκτέλεση για την ganache montée
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη στο κρύο νερό.
- Διχοτομούμε τον λοβό βανίλιας ,αφαιρούμε όλα τα σποράκια του και τα προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με ολόκληρη την βανίλια , το γάλα και την γλυκόζη. Τα φέρνουμε προ βρασμού και σκεπάζουμε το κατσαρολάκι για 15-20 λεπτά. Φέρνουμε το γάλα ξανά προ βρασμού, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε την ζελατίνη ανακατεύοντας συνέχεια.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί, προσθέτουμε το γάλα στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ραβδομπλέντερ. Τέλος προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Βάζουμε την ganache με μεμβράνη να εφάπτεται στο ψυγείο για 8ωρες τουλάχιστον.
- Την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφρατεύουμε στον κάδο του μίξερ με σύρμα.
- Γεμίζουμε μια φόρμα σιλικόνης που ταιριάζει με τις διαστάσεις του κέικ και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά για τουλάχιστον 6 ώρες.
Yλικά για την επικάλυψη κουβερτούρας
- 450 γρ. κουβερτούρα λευκή
- 70 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση για την επικάλυψη κουβερτούρας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το χρησιμοποιούμε όταν είναι σε θερμοκρασία 40 °C.
Διαδικασία για το στήσιμο του γλυκού
- Γεμίζουμε με αλμυρή καραμέλα το εσωτερικό του cake.
- Τοποθετούμε τα κυκλικά κομματάκια cake που κρατήσαμε σαν πώμα. Τυλίγουμε με μεμβράνη όλο το cake και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη και ρίχνουμε την επικάλυψη κουβερτούρας καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του.
- Τέλος βγάζουμε από την φόρμα σιλικόνης την ganache montée και την τοποθετούμε στο πάνω μέρος του cake. Αν θέλουμε διακοσμούμε με αλμυρή καραμέλα και βρώσιμα λουλούδια.
- Διατηρείται στο ψυγείο.
Η κορυφαία Pastry Chef της Γαλλίας, Nina Metayer, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιανουάριο!
Με ποιους συνεργαστήκαμε για την υπέροχη αυτή συνταγή:
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigeratos
Τα λαχανικά και τα φρούτα τα προμηθευτήκαμε από το υπέροχο κατάστημα «Φρουτομαγεία Ρεφανίδης» στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Τα πιάτα των συνταγών τα βρήκαμε στο Ready.gr
Photo clicks από το Studio Kotoglou
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Cake Vanilla με αλμυρή καραμέλα, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.