Τα διάσημα αστέρια Michelin ανέκαθεν συγκέντρωναν μεγάλο ενδιαφέρον από όσους βρίσκονται στον κλάδο της Μαγειρικής και της Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ολοένα και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον κόσμο της Γαστρονομίας, του gourmet φαγητού, του fine dining & drinking! Η γευσιγνωσία αγκαλιάζεται διαρκώς και αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις στη πρόσληψη καταρτισμένου προσωπικού και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ενημερωμένους πια πελάτες τους.

Στο άρθρο μας, Αστέρια Michelin: εσύ πόσα ξέρεις; παρουσιάσαμε το σύστημα αξιολόγησης των περίφημων βραβείων αλλά και πως ξεκίνησαν από το συνεργείο ελαστικών των αδελφών Michelin στη Γαλλία!

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μια νέα ευχάριστη προσθήκη στα ιστορικά βραβεία.

Η πρόσφατη αυτή είσοδος ακούει στο όνομα “Green Clover”, στα ελληνικά πράσινο τριφύλλι.

“Το επίσημο πεντάφυλλο τριφύλλι των βραβείων Michelin, σύμβολο της περιβαλλοντικής συνείδησης στο χώρο της Γαστρονομίας”

Όπως σωστά μπορεί να μαντέψατε, με τον συμβολισμό αυτό, τα βραβεία αποσκοπούν να προβάλλουν τους Σεφ εκείνους που προσπαθούν μέσω της δουλειάς να αναδείξουν την περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτό φυσικά πραγματοποιείται με ποικίλους τρόπους όπως είναι η έμφαση στη καταπολέμηση του λεγόμενου “food waste”, τη μείωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών, τη χρήση ανακυκλώσιμων προιόντων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τον Φεβρουάριο του 2020 δόθηκαν 50 τέτοιες επισημάνσεις σε εστιατόρια και χώρους εστίασης στη Γαλλία. Αν αναλογιστεί κανείς. όπως αναφέρουν τα βραβεία, ότι ο συνολικός αριθμός των εστιατορίων στη Γαλλία (ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή εστιατορίων από άλλες χώρες) είναι 3435, το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό!

Ο συμβολισμός αυτός προσδίδεται στα εστιατόρια μαζί με μια φράση από τον κάθε Σεφ, αναδεικνύοντας την προσπάθεια να τονιστούν τέτοιες ενέργειες.

Με αφορμή την παρουσίαση της προσπάθειας που κάνει κάθε Σεφ, βλέπουμε και τη μεγάλη διαφορά στη γαστρονομική κουλτούρα. Η δύσκολη δουλειά του Σεφ Μάγειρα, του Σεφ Ζαχαροπλάστη και Αρτοποιού, στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες, λαμβάνει την καταξίωση που πρέπει. Ο Σεφ (Chef) είναι ο αρχηγός της κουζίνας και όχι απλά ένας υπάλληλος. Η δουλειά του έχει ευθύνες αλλά κάθε προσπάθεια, μικρή ή μεγάλη, αναγνωρίζεται!

Είναι χαρά μας, που βλέπουμε να συμβαίνει το ίδιο τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Στο άρθρο μας “Σεφ γεννιέσαι η γίνεσαι” μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα.

Προτού ανακαλύψετε όμως τι κάνει έναν Σεφ, αναρωτηθείτε τα εξής:

Τι προσπαθούν τα βραβεία να πετύχουν με τον πράσινο αυτό συμβολισμό και γιατί αφορά τα εστιατόρια και τους πελάτες;

Και κυρίως γιατί να αφορά όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη Γαστρονομία ή ασχολούνται ήδη;

Διότι μέσα από τη δουλειά μας, δημιουργούμε ξεχωριστές εμπειρίες για αυτούς που δοκιμάζουν τις δημιουργίες μας αλλά παράλληλα νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο, τη κοινωνία και το αντίκτυπο που αφήνουμε μέσα από αυτήν. Έτσι και τα αστέρια Michelin, δημιούργησαν τον συμβολισμό αυτό για να στρέψουν την προσοχή του κόσμου, και όχι μόνο του γαστρονομικού, στη προστασία του περιβάλλοντος.

Στις εξελίξεις αυτές, οι απαραίτητες γνώσεις, η ανανέωση των τεχνικών αλλά και η συνεχής εκπαίδευση γίνονται πλέον απαραίτητα εργαλεία για τους σύγχρονους Σεφ.

Οι καλύτερες και πιο δημιουργικές πρωτοβουλίες προκύπτουν από αυτούς που κατέχουν καλά τις βάσεις της παγκόσμιας γαστρονομίας. “Πατώντας” πάνω σε αυτές, γεννιούνται οι καινοτόμες ιδέες, τα πιο ιδιαίτερα πιάτα και τα πιο εντυπωσιακά μενού!

Στη La Chef Levi, έχουμε την περηφάνια να δηλώνουμε ότι οι απόφοιτοι μας στέκονται επάξια στα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία όλου του Κόσμου. Φημισμένα εστιατόρια, εστιατόρια με αστέρια Michelin, ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία από κάθε άκρη του κόσμου φιλοξενούν σπουδαστές και αποφοίτους των Σχολών La Chef Levi σε Ελλάδα και εξωτερικό εδώ και 31 χρόνια.

Κάντε subscribe παρακάτω και ανακαλύψτε τα καλύτερα άρθρα για τη Γαστρονομία δωρεάν!