Το τραπέζι της Λαμπρής αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για κάθε σπίτι και οικογένεια. Οι ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινούν από νωρίς και οι γευστικοί πειρασμοί, ατελείωτοι!
Ανάμεσα στα δεκάδες συνοδευτικά του πλούσιου ελληνικού τραπεζιού, δεσπόζει το παραδοσιακό αρνάκι σε διάφορες μορφές. Στη σούβλα, στη σχάρα ή στο φούρνο, η άφιξη του στο τραπέζι συνοδεύεται από επιφωνήματα και ανυπομονησία!
Η πρόταση του Executive Chef της Σχολής Αγάπιου Παμπουκίδη, είναι ένα αρνάκι μαριναρισμένο για μαγείρεμα στη γάστρα ή στο ταψί μαζί με ζουμερές πατάτες, καρότα και μανιτάρια!
Η μαρινάδα θα χαρίσει στο φαγητό σας απίθανη γεύση και θα συγκινήσει τους καλεσμένους κάθε τραπεζιού!
Υλικά για τη μαρινάδα
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 10 κοτσάνια φρέσκο δεντρολίβανο
- 100 ml. ελαιόλαδο Terra Creta
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 6 φέτες μπέικον κομμένες μπρινουά
- 100 γρ. μέλι (προαιρετικά)
- 200 γρ. μουστάρδα (προαιρετικά)
Εκτέλεση για τη μαρινάδα
- Χτυπάμε τα σκόρδα στο μπλέντερ.
- Ψιλοκόβουμε μόνο τα φύλλα από το δεντρολίβανο.
- Κόβουμε το μπέικον μπρινουά.
- Ανακατεύουμε τα σκόρδα, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικον.
- Προσθέτουμε προαιρετικά το μέλι και τη μουστάρδα.
Υλικά για το αρνάκι
- ½ Αρνί (σπάλα ή μπούτι)
- 2 κιλά πατάτες baby
- 8 τεμ. καρότα
- 4 τεμ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 8 τεμ. άσπρα μανιτάρια (αγκάρικους)
- 300 λευκό κρασί
- 4 τεμ. λεμόνια (τον χυμό τους)
Εκτέλεση για το αρνάκι
- Πλένουμε καλά το αρνάκι και κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαρινάδας στις τρύπες που χαράξαμε στο αρνάκι.
- Αν περισσέψει μείγμα, το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.
- Τοποθετούμε το αρνάκι στη γάστρα μαζί με το λευκό κρασί και το χυμό λεμονιού και το ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 180 °C
- Μόλις περάσει αυτή η ώρα, προσθέτουμε και τα λαχανικά μέσα στη γάστρα.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-1/2 ώρα για να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πάρει χρώμα το αρνάκι.
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.