Οι επαγγελματικές κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού. Και αυτό δεν είναι τυχαίο μιας και η χρήση του σε κάθε στάδιο του μαγειρέματος είναι απαραίτητη ενώ η σχολαστική καθαριότητα μιας κουζίνας είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία της.
Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε, η προσθήκη του επίσημου πεντάφυλλου τριφυλλιού από τον οδηγό Michelin με το όνομα “GreenClover” σε ένδειξη αναγνώρισης των Σεφ που προσπαθούν μέσω της δουλειάς τους να αναδείξουν την περιβαλλοντική συνείδηση στο χώρο της Γαστρονομίας!
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί μονόδρομο για τον πλανήτη και ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης υιοθετούν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, νερού αλλά και τροφίμων.
Προφανώς δεν μπορούν να αλλάξουν οι τρόποι μαγειρέματος ή να μην πλένουμε τα λαχανικά και να μη καθαρίζουμε τον χώρο της κουζίνας! Ωστόσο, με μερικά βασικά tips, μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στη βέλτιστη κατανάλωση νερού εξοικονομώντας όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να στερήσουμε κάτι από τη δουλειά μας!
- Χρήση σωστού εξοπλισμού
Ως γνωστόν, σε μια επαγγελματική κουζίνα συναντάμε εντυπωσιακά μεγάλες κατσαρόλες, τηγάνια και σκεύη! Πολλές φορές όμως χρησιμοποιούμε μεγαλύτερα σκεύη από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, γεγονός το οποίο αναγκαστικά οδηγεί και σε περισσότερη κατανάλωση νερού και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και κατά το πλύσιμο των σκευών. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε βρασίματα, μπλανσαρίσματα, ζωμούς και άλλες παρασκευές που απαιτούν πολύ και ακανόνιστη ποσότητα νερού.
- Υιοθέτηση εύκολων πρακτικών χωρίς κόστος
Αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες μας στην κουζίνα, μπορούμε εύκολα να μειώσουμε την κατανάλωση νερού, χωρίς να στερήσουμε κάτι από τη δουλειά μας και την ποιότητα της εξυπηρέτησης. Μερικές από αυτές τις πρακτικές είναι:
- Απόψυξη κρεάτων από το προηγούμενο βράδυ. Όχι την ίδια μέρα με τη χρήση τρεχούμενου νερού!
- Χρήση ενός νεροχύτη για πλύσιμο και ενός άλλου για ξέβγαλμα.
- Σωστός καθαρισμός των υπολειμμάτων των τροφών από σκεύη και πιάτα πριν αυτά φτάσουν για πλύσιμο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε νερό για να ξεβγάλουμε τις τροφές που μπορούμε να απορρίψουμε στους κάδους! Προσοχή φυσικά σε λίπη και έλαια, τα οποία δεν ρίχνουμε ποτέ στο νεροχύτη!
- Το ίδιο ισχύει και για τα λερωμένα σκεύη! Τα μουλιάζουμε και μετά τα πλένουμε, δεν τα τρίβουμε κάτω από τρεχούμενο νερό! Αν έχουμε χ νερό από ζυμαρικά ή λαχανικά που έχουμε βράσει, μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε για να μουλιάσουμε τα λερωμένα σκεύη! Το νερό αυτό θα είναι πιθανώς και ζεστό, συνεπώς θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην καθαριότητα.
- Χρησιμοποιούμε νερό στη σωστή θερμοκρασία, δεν χρειάζεται να αραιώσουμε το καυτό νερό αν μπορούμε να έχουμε ρυθμίσει σωστά τον θερμοστάτη/βρύση! Στο ίδιο πλαίσιο, όταν περιμένουμε να έρθει ζεστό νερό ή να κρυώσει το ζεστό, φροντίζουμε να μην το χάνουμε βάζοντας μια μπασίνα/μπολ από κάτω!
- Οι μικροδιαρροές και οι βλάβες στοιχίζουν στο περιβάλλον!
Φροντίζουμε να έχουμε άριστη επίβλεψη των υδραυλικών εγκαταστάσεων, να διορθώνουμε άμεσα πιθανές βλάβες και να ελέγχουμε την κατανάλωση μας!
Πως;
Πολύ εύκολα, ελέγχοντας ανά τακτά διαστήματα το υδρόμετρο και συγκρίνοντας την κατανάλωση ανά περίοδο! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις στον επισιτιστικό τομέα προσλαμβάνουν επιχειρήσεις που κάνουν μελέτες για την κατανάλωση του νερού ακόμη και ανά πόστο!
Στατιστικά, μια βρύση με μικροδιαρροή μπορεί να αποφέρει απώλειες 2.400 λίτρων το χρόνο!
- Χρήση έξυπνων συσκευών!
Πολλές συσκευές αποτελούν μεγάλη δαπάνη για τις επιχειρήσεις. Μπροστά σε ένα μεγάλο έξοδο, προτιμάμε να ξοδεύουμε λίγο καθημερινά αλλά για πάντα. Συσκευές όπως ο ταχυθερμοσίφωνας, ο βραστήρας, το πλυντήριο πιάτων είναι μερικές από τις συσκευές που μπορούν άμεσα να μειώσουν την κατανάλωση νερού. Φυσικά, αν και στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, ένας σύγχρονος κομποστοποιητής μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη μειώνοντας την κατανάλωση νερού και των απορριμμάτων.Αν έχουμε κήπο ή γλάστρες με μυρωδικά και βρώσιμα λουλούδια, ο κομποστοποιητής θα δημιουργήσει εξαιρετικό λίπασμα για αυτά!
- Υπενθυμίζουμε τον σκοπό σε όλη την μπριγκάντα μας!
Όλα φυσικά ξεκινούν και τελειώνουν από τον ανθρώπινο παράγοντα. Η εξοικονόμηση νερού θα πρέπει να είναι μέρος της κουλτούρας της επιχείρησης και τμήμα του εσωτερικού ελέγχου της. Η υπενθύμιση και η απαίτηση για εφαρμογή από τους ιδιοκτήτες, τα στελέχη και το προσωπικό ότι «κάθε σταγόνα μετράει», είναι μια σημαντική αρχή για τη μείωση της κατανάλωσης νερού.
Σκεφτείτε ποια οικονομική – κοστολογική επίπτωση θα έχει ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού σε μία μεγάλη βιομηχανία τροφίμων και άμεσα θα καταλάβετε τις εμφανείς βελτιώσεις που θα επέλθουν σε κοινωνική και περιβαλλοντική κλίμακα.
Μπορεί να είναι ένα μέτρο που οι ευεργετικές του συνέπειες δεν είναι άμεσα εμφανείς, ωστόσο η αλλαγή έρχεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Οφείλουμε όλοι να πετυχαίνουμε τον σκοπό μας μέσα από τις ίδιες μας τις πράξεις!
Τέλος, αν αναλογιστούμε όλες τις παραπάνω πρακτικές, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η υιοθέτηση τους δεν βοηθά μόνο στην εξοικονόμηση νερού αλλά είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των εξόδων μιας επιχείρησης. Είναι και φυσική συνέπεια, αφού στο άμεσο μέλλον τα συμφέροντα των επιχειρήσεων πρέπει να ταυτιστούν με ότι εκπροσωπούν τα κοινωνικά και δημόσια οικονομικά. Από τη στιγμή που μπορούμε όλοι μας, με μικρές και σταδιακές αλλαγές, να συνδράμουμε στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, όπως το νερό, για την πιο μικρή ιδιωτική οικονομική μονάδα (νοικοκυριό ή επιχείρηση), είναι σίγουρο ότι θα συνδράμουμε στην βιωσιμότητα και την μακροημέρευση του πλανήτη μας. Αυτή θα είναι σίγουρα μια κατάσταση win-win!
Η αλλαγή των συνηθειών είναι πάντοτε δύσκολη και πολλές φορές κουραστική. Όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό.
Όταν μπορούμε μέσα από τη δουλειά μας να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές, τότε η προσπάθεια σίγουρα αξίζει.
Γιατί με όλες τις συνταγές, τις τεχνικές και τα βραβεία που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Αρτοποιών, θα αφήσουμε και ένα πλανήτη. Έναν πλανήτη ο οποίος θα συνεχίσει να φιλοξενεί τους επόμενους Chef, τους επόμενους λάτρεις του φαγητού, τα επόμενα παιδιά.
Και για να μπορούν τα παιδιά αυτά να δημιουργούν, εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε παραπάνω.
Και θα το κάνουμε.