Την Παρασκευή 15/2/2019 οι σπουδαστές της σχολής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης ΒΙΟS COOP.
Η ημέρα ξεκίνησε βρίσκοντας τους πάγκους της Σχολής γεμάτους με κάθε λογής καλούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Προϊόντα τοπικά όπου με μεράκι και προσπάθεια έχουν παράγει μικροί τοπικοί παραγωγοί. Αρχικά ο υπεύθυνος του συνεταιρισμού κύριος Λάκκας Παναγιώτης ξεκίνησε κάνοντας την εισαγωγή για το Bios Coop, την αρχική ιδέα του και τον τρόπο λειτουργίας του. Εξήγησε στους σπουδαστές της Σχολής ότι στο κατάστημα μπορούν να βρουν τόσο βιολογικά όσο και συμβατικά προϊόντα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Ανδροκλής Γιάτσογλου, υπεύθυνος των βιολογικών αγορών ο οποίος μίλησε στους μαθητές για τις πιστοποιήσεις των βιολογικών προϊόντων, πότε ονομάζεται ένα προϊόν βιολογικό; Ποια τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα χωράφι για να παράγει βιολογικά προϊόντα; Ποιες οι πιστοποιήσεις τους; Που μπορώ να βρω βιολογικά προϊόντα και πως μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτά; Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις των σπουδαστών της Σχολής που εκείνη την ημέρα βρήκαν τις απαντήσεις τους.
Στην συνέχεια ο κύριος Γαβανάς, τοπικός παράγωγος τρούφας και άγριων μανιταριών μίλησε για αυτόν τον μικρό θησαυρό. Εξήγησε στους μαθητές τις ιδιότητες τους και τους έδωσε συμβουλές για την χρήση του. Άλλωστε ποιος μπορεί να δώσει ορθότερες συμβουλές πέρα από τον ίδιο τον παραγωγό των προϊόντων; Αν και η τρούφα είναι ένα ακριβό προϊόν χρησιμοποιείται με πολλές παραλλαγές κατά κόρον στην σύγχρονη κουζίνα. Άραγε πόσοι Σεφ ξέρουν να χρησιμοποιούν αυτό το διαμάντι σωστά; Και πως μπορείς να μάθεις να χρησιμοποιείς τα υλικά σου σωστά; Οι σπουδαστές της σχολής στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογία Τροφίμων, έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις πρώτες ύλες τους. Να μάθουν τα χαρακτηριστικά τους έτσι ώστε να τις διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες και ελαχιστοποιώντας το κόστος.
Κοιτάζοντας τους πάγκους μπορούσες να δεις διάφορα τοπικά προϊόντα. Βουβαλίσιος καβουρμάς από Κερκίνης Γη, Αυγά ελευθέρας βοσκής ‘Τόψι’, λαχανίδα Kale – κολοράμπι από τον παραγωγό Δημήτρη Ζέκα, ρύζι καρναρόλι από τον Αχέδωρο Θεσσαλονίκης, βούτυρο και ανθότυρο Δεσκάτης από τον παραγωγό Χατζηζήση, Περέκ από τον Άγιο Αντώνιο, Ελαιόλαδο βιολογικό από τη Μοδούσα, Μέλι θυμαρίσιο από τον παραγωγό Παπανίκο, σπάνια μανιτάρια από τον παραγωγό Τσακίρη Δημήτρη, άγρια μανιτάρια και τρούφες από τον παραγωγό Μάνο Γαβανά. Αυτά ήταν μερικά από τα υλικά όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι μαθητές μας.
Και φυσικά η μέρα δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς ο χώρος να γεμίσει όμορφες μυρωδιές μαγειρεμένου φαγητού. Τα σκήπτρα πήραν οι Σεφ της Σχολής οι οποίοι παρουσίασαν στους μαθητές ένα ολοκληρωμένο μενού. Και κάπως έτσι η λαχανίδα έγινε μια υπέροχη σαλάτα με Σολωμό και ακτινίδιο. Ο καβουρμάς συνόδευσε φρέσκα αυγά ελευθέρας βοσκής σε ένα λαχταριστό ορεκτικό. Το κυρίως ήταν ένα μοσχομυριστό ριζότο με ραγού μανιταριών και το ανθότυρο έγινε ένα υπέροχο cheesecake που ολοκλήρωσε το μενού.
Το τέλος της ημέρας βρήκε τους σπουδαστές της Σχολής χορτάτους όχι μόνο με τα όσα δοκίμασαν αλλά γεμάτους γνώσεις για διάφορα παραδοσιακά προϊόντα. Η προσέγγιση των παραγωγών και το μεράκι τους δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα για τους σπουδαστές.
Οι ημερίδες αυτές γίνονται δωρεάν στους σπουδαστές της Σχολής σε ώρες εκτός των μαθημάτων τους και ως σκοπό έχουν την αρτιότερη εκπαίδευση τους, τη γνωριμία με νέες πρώτες ύλες και τη δημιουργία όμορφων εμπειριών κατά τα διάρκεια της φοίτησης τους.
Στο επόμενο!
Μάθετε για το Bios Coop στην ιστοσελίδα του και ακολουθήστε τη προσπάθεια του στο Facebook