Αυτή η συνταγή είναι μία πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που θυμίζει ένα πραγματικό μποστάνι. Αφιερώστε τον κατάλληλο χρόνο σε κάθε παρασκευή, ώστε κάθε στοιχείο του πιάτου να έχει μοναδική γεύση. Καθώς έχει αρκετές και διαφορετικές παρασκευές, για να σας διευκολύνουμε, αναφέρουμε χωριστά τα υλικά και την εκτέλεση κάθε μίας. Κάντε ακόμη και τους λάτρεις της σαλάτας να παραμιλάνε.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της La Chef Levi, εκεί όπου καθημερινά εκπαιδεύονται όσοι ακολουθούν σπουδές Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας.
Υλικά για το βρώσιμο χώμα
- 100 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 100 γρ. κινόα
Εκτέλεση βρώσιμου χώματος
- Βράζουμε για 20 λεπτά το κάθε υλικό ξεχωριστά σε ένα λίτρο νερό
- Τα βγάζουμε και τα στεγνώνουμε σε αποξηραντήρα (εναλλακτικά μπορείτε να τα αποξηράνετε στον φούρνο για 90 λεπτά στους 70 ֯C)
- Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για μερικά δευτερόλεπτα για να αποκτήσουν τραγανή υφή
- Τα καρυκεύουμε
Υλικά για τα λαχανικά
- Καρότα
- Μπρόκολα
- Κουνουπίδια
- Σελινόριζα
- Μανιτάρια
Εκτέλεση για τα λαχανικά
- Κόβουμε τα καρότα και τη σελινόριζα σε γεωμετρικά σχήματα της αρεσκείας μας
- Βράζουμε κάθε λαχανικό ξεχωριστά ώστε να είναι al dente εκτός από 200 γραμμάρια καρότο, 200 γραμμάρια μπρόκολο, 200 γραμμάρια κουνουπίδι και 200 γραμμάρια σελινόριζα
- Αφήνουμε τα βρασμένα λαχανικά στην άκρη και τα γλασάρουμε λίγο πριν το σερβίρισμα
- Βράζουμε ξεχωριστά τα άβραστα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ
- Τα καρυκεύουμε
- Καθαρίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα τα μανιτάρια, τα σωτάρουμε ελαφρώς σε βούτυρο και έπειτα τα καρυκεύουμε.
Υλικά για το σορμπέ καρότου
- 200 γρ. φλοίδες καρότου
- 250 γρ. χυμό καρότου
- 15 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 γρ. αλάτι
- 0,1 γρ. ξανθάνη
- 1,7 γρ. κρεμόριο
Εκτέλεση για το σορμπέ καρότου
- Ψήνουμε τα καρότα για πέντε λεπτά στους 170 ֯C
- Όταν κρυώσουν τα πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά
- Προσθέτουμε το κρεμόριο και την ξανθάνη
- Καταψύχουμε
Υλικά για το ζελέ αλόης
- 35 γρ. χυμός πεπονιού
- 105 γρ. χυμός αλόης
- 0,4 γρ. αγάρ
- 0,5 γρ. ξανθάνη
Εκτέλεση για το ζελέ αλόης
- Αναμιγνύουμε σε ένα μπλέντερ τα υγρά υλικά
- Προσθέτουμε τις σκόνες
- Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς
- Τα τοποθετούμε σε φόρμες και τα βάζουμε στο ψυγείο
Για το ζελέ χλωροφύλλης
Θα χρειαστούμε τα ίδια υλικά με το ζελέ αλόης, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας στο τέλος 1 γρ. χλωροφύλλης και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο
Υλικά για την μαρμελάδα ελαιόλαδο
- 50 γρ κρόκους αυγού
- 75 γρ γλυκόζη
- 25 γρ τριμολίνη
- 6 γρ αλάτι
- 225 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση για την μαρμελάδα ελαιόλαδο
- Θερμαίνουμε την γλυκόζη μαζί με την τριμολίνη στους 115 ֯C
- Προσθέτουμε προσεκτικά στους κρόκους αυγού το σιρόπι που έχουμε μόλις φτιάξει
- Στο παραπάνω μείγμα προσθέτουμε αργά το ελαιόλαδο
Αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα μας στο ψυγείο και τη χρησιμοποιούμε κρύα.
Διαδικασία για το στήσιμο
- Τοποθετούμε στη βάση του πιάτου το βρώσιμο χώμα
- Βάζουμε τα γλασαρισμένα λαχανικά και τα μανιτάρια σε διάφορα σημεία του πιάτου
- Ζωγραφίζουμε τελείες από τους πουρέδες λαχανικών (αφού τους έχουμε ζεστάνει), και την μαρμελάδα ελαιολάδου
- Τοποθετούμε μικρή ποσότητα από τα ζελέ αλόης και χλωροφύλλης κομμένα σε σχήματα της αρεσκείας μας
- Δημιουργούμε και τοποθετούμε ένα kennel από το σορμπέ καρότου στο πιάτο
- Για extra χρώμα μπορείτε να τοποθετήσετε όμορφα φιλέτα από ροζ γκρειπφρουτ
Με ποιους συνεργαστήκαμε για την υπέροχη αυτή συνταγή:
Οι πάγκοι και τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε είναι της Inomak Refrigeratos
Τα λαχανικά και τα φρούτα τα προμηθευτήκαμε από το υπέροχο κατάστημα «Φρουτομαγεία Ρεφανίδης» στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Τα πιάτα των συνταγών τα βρήκαμε στο Ready.gr
Photo clicks από το Studio Kotoglou
Μοιραστείτε το αποτέλεσμα του δικού σας Gourmet Μποστανιού, κάνοντάς μας tag ή mention στα social media.