Συστήματα Ασφαλείας, ISO 22.000, HACCP και κίνδυνοι στις επαγγελματικές κουζίνες!

Την Παρασκευή 5/4/2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής ημερίδα με θέμα ISO 22000 vs HACCP and Kitchen Dangers.

Μαζί μας είχαμε την χαρά να έχουμε την κα E. Καμπρούδη και την κα  Π. Παυλίδου,  στελέχη της  παγκοσμίου φήμης Φορέα Πιστοποίησης TÜV Austria Hellas.

Λίγα λόγια για την  TÜV Austria Hellas

H TÜV AUSTRIA HELLAS είναι ανεξάρτητος οργανισμός παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ελέγχου, εκπαίδευσης, επιθεώρησης και πιστοποίησης για την ασφάλεια, την ποιότητα, το περιβάλλον και τη διαχείριση πόρων. Το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της εστιάζει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών προς όφελος της ποιότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, των υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού τους. Το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουριστικός, ο βιομηχανικός, ο τομέας των ανελκυστήρων και ανυψωτικών μηχανημάτων, της ενέργειας, ο κατασκευαστικός, κ.α.

Παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση με επισκέπτες Σεφ

Η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος η κυρία Καμπρούδη παρουσίασε στους σπουδαστές της LaChef, την ενότητα «ΣΕΡΒΙΡΟÜΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ», η οποία αποτελείται από :

• το HACCP, νομική απαίτηση της ΕΕ για κάθε χώρο μαζικής εστίασης,

• τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22000 και την πρόσφατη αναθεώρησή του,

• τις βασικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα προαπαιτούμενα στους επαγγελματικούς χώρους εστίασης και

• την επισήμανση των αλλεργιογόνων.

Οι συμμετέχοντες του πάνελ

Η κυρία Καμπρούδη είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων του Παραρτήματος Β. Ελλάδας  της  TÜV Austria Hellas, ενώ η κυρία Παυλίδου είναι Υπεύθυνη του Τμήματος  Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου οι Σεφ της Σχολής και οι καλεσμένοι Σεφ, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από διάφορες επαγγελματικές κουζίνες που είχαν συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Επίσης έγινε αναφορά στους κινδύνους που συναντούν μέσα στους επαγγελματικούς χώρους. Οι δευτεροετείς σπουδαστές είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν τις εμπειρίες τους από την πρώτη τους πρακτική άσκηση και οι πρωτοετείς να προετοιμαστούν για την φετινή πρώτη τους σεζόν που ξεκινά σε λίγους μήνες.

Κουζίνες δίχως υποδομές, ανεπαρκές προσωπικό, ανεκπαίδευτο προσωπικό που δεν γνωρίζει τις βασικές αρχές τόσο της ατομικής προσωπικής υγιεινής όσο της υγιεινής των χώρων. Κοινή γνώμη όλων ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στις επαγγελματικές κουζίνες είναι το ανεκπαίδευτο προσωπικό.

Η La Chef Levi είναι η πρώτη ιδιωτική σχολή που ιδρύθηκε με σκοπό την εκπαίδευση επαγγελματιών. Οι σπουδαστές διδάσκονται από τον πρώτο χρόνο φοίτησης τους στη σχολή λεπτομερώς στο μάθημα της Υγιεινής τροφίμων τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO, HACCP έτσι ώστε να είναι άρτια προετοιμασμένοι τόσο στην πρακτική τους άσκηση όσο και ως επαγγελματίες του αύριο.

Στη Σχολή θεωρούμε πολύ σημαντικό να φέρνουμε σε επαφή τους σπουδαστές με επιθεωρητές, με εκπροσώπους ελεγκτικών μηχανισμών και με επαγγελματίες του χώρου ώστε να είναι έτοιμοι να κατακτήσουν τις ανώτερες βαθμίδες στο μέλλον.

Η δουλειά του Σεφ σημαίνει ευθύνη απέναντι στον πελάτη, ευθύνη απέναντι στο συνάδελφο και ευθύνη απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.