Η Ελπίδα Μορφούλη έχει σπουδάσει Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική στη La Chef Levi. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτική της, ξεκίνησε μια μακρά καριέρα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, αναρριχήθηκε σε θέσεις ευθύνης, επιβλέποντας απαιτητικές κουζίνες και εκπαιδεύοντας εκατοντάδες νέες και νέους που ξεκινούσαν τη δική τους πορεία. Σε αυτό το άρθρο αναλύει ορισμένες σκέψεις της για το πως να επιλέξεις την επόμενη δουλειά, πως να θέσεις στόχους και τι χρειάζεται να προσέχεις κατά την αναζήτηση της δουλειάς που επιθυμείς.
Το να είσαι Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης ή Αρτοποιός είναι ένα συνεχόμενο μεγάλο ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να σε οδηγήσει σε μέρη που ποτέ δεν ονειρεύτηκες ότι θα βρεθείς, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει και σε μέρη που θα θέλεις να φύγεις!
Πώς μπορώ να επιλέξω το 1ο ή το επόμενο βήμα στην καριέρα μου;
Ανεξάρτητα από το επίπεδο της καριέρας σου και τη θέση που επιδιώκεις, πρέπει να κάνεις κάποια έρευνα.
Ο εαυτός σου είναι το βιβλίο καθοδήγησής σου, όχι κάποιος άλλος.
Ρώτησε τον λοιπόν, ποιος είναι ο στόχος μου;
Αστέρια Michelin; Να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να αποκτήσω εμπειρία; Και τα δυο;
Θέλω να βρω μια δουλειά στο μέρος μου ή θέλω να πηγαίνω σεζόν γιατί είναι καλύτερα τα χρήματα;
Θέλω να ανοίξω το δικό μου γαστρονομικό σπίτι ή να γίνω Executive Head Chef για μια πολυεθνική εταιρεία;
Ανεξάρτητα από την επιλογή σου, πρέπει να είσαι ξεκάθαρος για το τι επιζητάς να κερδίσεις από την καριέρα σου.
1. Όρισε τον στόχο και ξεκίνα την έρευνα. Ένας συγκεκριμένος στόχος είναι ένας ορατός στόχος.
Επίλεξε 5-10 εταιρείες / εστιατόρια/ ζαχαροπλαστεία για τα οποία θα ήθελες να εργαστείς. Εάν αυτές οι κουζίνες σου αρέσουν λόγω της δουλειάς ενός συγκεκριμένου Chef ακόμα καλύτερα!
Κοίταξε τα social media, τον ιστότοπο, το μενού, ποιος είναι ο σεφ εκεί ποια είναι η φήμη του, μπορείς να βρεις τυχόν λεπτομέρειες για την υπόλοιπη ομάδα;
Σκέψου τι είδους εργοδότης θα ήταν ιδανικός για την προσωπικότητά σου και το στυλ εργασίας σου, τις προοπτικές σου και ότι είναι σημαντικό για εσένα.
Μόλις έχεις όλες τις παραπάνω απαντήσεις, ρώτησε γύρω σου, ο κόσμος είναι ένα μικρό μέρος! Κάποιος που μπορεί να γνωρίζει ή να έχει εργαστεί για την εταιρεία / Σεφ.
Ρώτησε για τις συνθήκες εργασίας, πληρωμές, ασφάλιση, πιθανά προνόμια στην εργασία και είναι βέβαιο ότι θα μάθεις περισσότερες πληροφορίες.
Όταν καταλήξεις στα μέρη που θα ήθελες να εργαστείς, βρες το email εφόσον υπάρχει ιστοσελίδα ή μέσω Social Media και στείλε το βιογραφικό σου. Ανεξάρτητα από το εάν αναζητούν κάποιον ή όχι, όλες οι επιχειρήσεις διαθέτουν μια τράπεζα βιογραφικών. Μόλις προκύψει το πρώτο κενό, εάν το βιογραφικό σου έχει αφήσει καλές εντυπώσεις, μπορεί να δεχτείς μια κλήση ή email σε ανύποπτο χρόνο! Πίστεψε με, μου έχει τύχει πολλές φορές!
2. Πως θέλω να διευθύνομαι και τι ψάχνω σε έναν καλό Σεφ/Διευθυντή;
Αναζήτησε έναν Σεφ ο οποίος μπορεί να λάβει εξαιρετικές αποφάσεις και να δίνει μεγάλη έμφαση στην εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη της ομάδας του. Οι σπουδαίες κουζίνες σε όλο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα σπουδαίων ομάδων! Σε τέτοια ομάδα να αναζητήσεις να βρεθείς. Και μην κοιτάξεις τα χρήματα, αυτά θα έρθουν σιγά σιγά.
3. Κοίταξε και πέρα από τις γνώσεις της κουζίνας.
Ένας Executive Chef δεν αρκείται στις μαγειρικές του ικανότητες, στις ωραίες συνταγές και τεχνικές.
Αν υποθέσεις ότι οι δεξιότητες μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας είναι αρκετές, τότε ξεχνάς μερικά από τα παρακάτω:
– Ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς επαγγελματικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; (Ναι, υπάρχει διαφορά)
– Ξέρετε πώς να χρησιμοποιείς το Excel και το PowerPoint; (Ναι, αυτό θα είναι επίσης απαραίτητο)
– Ξέρεις πώς να ελέγχεις τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης;
– Πώς να κάνεις και να ελέγχεις τα αποθέματα εξοπλισμού ή φαγητού;
– Πως να ελέγχεις τα απορρίμματα/απόβλητα
– Πως να επιβλέπεις τυχόν συστήματα ασφαλείας αλλά και ότι απαιτούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, τους συναδέλφους σου αλλά και τους πελάτες.
Φυσικά, αυτά είναι πράγματα τα οποία οφείλει να σου μάθει η Σχολή σου κατά το ξεκίνημα των σπουδών σου (μαζί με πολλά άλλα).
Η διαδικασία της εξέλιξης σταματά μόνο όταν πεις ότι τώρα τα ξέρω όλα ή ότι είμαι ο καλύτερος.
Έχω σπουδάσει κοντά σε σπουδαίους Chef, δούλεψα δίπλα σε βραβευμένους επαγγελματίες και ένα κοινό χαρακτηριστικό είχαν όλοι: την ταπεινότητα και τη δίψα να μάθουν κάθε μέρα κάτι καινούριο. Ηχεί πολύ καθημερινά στα αυτιά μου η φράση: «Αυτή η δουλειά καθημερινά σου δείχνει πόσα ακόμη έχεις να μάθεις».
Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεις λοιπόν, τόσο περισσότερο θα μεγαλώσεις γαστρονομικά και αυτό θα αποτυπωθεί και στις θέσεις που θα κατέχεις σε κουζίνες στο μέλλον.
4. Οι Σεφ ήταν πάντα, δάσκαλοι, διευθυντές, λογιστές, επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας και ούτω καθεξής.
Η δουλειά μας εξελίσσεται διαρκώς, οι ανάγκες για ανθρώπους που θα αναλάβουν ηγετικά πόστα ολοένα και αυξάνουν και για να μπορέσεις να είσαι στη θέση που θέλεις στο μέλλον, πρέπει να ξεκινήσεις τώρα!
- Κάνε την αυτοαξιολόγηση σου.
- Προσδιόρισε τους στόχους σου.
- Δημιούργησε μια διερευνητική λίστα πιθανών συνεργατών.
- Εξειδικεύσου ακόμη περισσότερο, φτιάξε το πλάνο εκπαίδευσης σου ανάλογα με τη θέση εργασίας που σε γεμίζει.
- Στείλε το βιογραφικό σου και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις για να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι.
- Συνέχισε να μεγαλώνεις, να διαβάζεις και να εξελίσσεσαι! Επανάλαβε!
5. Να πιστεύεις στον εαυτό σου και να μην απογοητεύεσαι ποτέ!
Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε δουλειές που δεν μας γέμιζαν τόσο, που το περιβάλλον δεν ήταν το καλύτερο δυνατό και που βλέπαμε ότι δεν υπάρχει η προοπτική που θα θέλαμε.
Συμβαίνει και αυτό και πρέπει να το αποδεχτούμε. Αυτό συμβαίνει σε κάθε εργασιακό χώρο.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει συνέχεια! Δεν πρέπει λοιπόν να θεωρήσεις ότι κάθε νέα δουλειά θα μοιάζει με την προηγούμενη. Με σταθερά βήματα και μαθαίνοντας από τις εμπειρίες που συλλέγεις αλλά και από τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, θα πετύχεις τον στόχο σου.
Να είσαι βέβαιος/βέβαιη για αυτό! Στόχευσε ψηλά, με μεθοδικότητα και υπομονή τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σε σταματήσει!