Κάθε χρόνο πολλοί νέοι και νέες καλούνται να πάρουν μια από τις πιο σπουδαίες αποφάσεις της ζωής τους. Το επάγγελμα που θα σπουδάσουν και θα τους ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μπορώ να σου πω ότι αυτά που σκέφτεσαι τα σκεφτόμουν και εγώ, ίσως κάπως έτσι:

Τι να σπουδάσω; Τι θα κάνω στη ζωή μου; Τι να επιλέξω; Τι επιλογές έχω μετά;

Εάν από μικρός/μικρή θυμάσαι τον εαυτό σου σε μια κουζίνα, να παίζεις με κατσαρόλες και κουτάλες, να μαγειρεύεις για φίλους και συγγενείς, τότε η απόφαση είναι απλή και εύκολη. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι για σένα! Τότε αναζητάς “σχολή μαγειρικής ζαχαροπλαστικής” και ξεκινάς την έρευνα σου.

Εάν όμως ποτέ σου δεν είχες καταπιαστεί με κάτι, καλείσαι τώρα να πάρεις την μεγάλη αυτή απόφαση. Οι γύρω σου, λένε ότι το μέλλον της χώρας είναι ο τουρισμός και εδώ που τα λέμε αυτό βλέπεις κι εσύ. Οι κενές θέσεις στον κλάδο μας είναι υπερβολικά πολλές σε ολόκληρο τον κόσμο και ευκαιρίες εξέλιξης ξεπροβάλλουν μπροστά σου αν έχεις θέσει τις σωστές βάσεις.

Και τότε σκέφτεσαι, τι ακριβώς να επιλέξω; Μαγειρική ή Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιία; Ή μήπως και τα δύο;

Έχοντας σπουδάσει και τα δύο δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική αλλά με σιγουριά μπορώ να σου πω ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξαργύρωσα πολλές φορές το γεγονός ότι και είχα κάνει καλές σπουδές αλλά και ότι σπούδασα και τις δύο τέχνες. Στο τέλος της μέρας σκέψου ότι ανήκουν στον ίδιο κλάδο, αυτό της Γαστρονομίας, και σίγουρα εξελίσσεσαι πιο γρήγορα αν έχεις περισσότερες γνώσεις και τεχνικές. Αυτό όμως δεν σε εμποδίζει σε κάτι, μπορείς να ξεκινήσεις με αυτό που έχεις κατά νου και να είσαι βέβαιος/βέβαιη ότι τα ερεθίσματα θα είναι πολλά και τα ερωτήματα σιγά σιγά θα απαντώνται.

Αρχίζεις τότε να φαντάζεσαι τον εαυτό σου μέσα σε μία κουζίνα, να δημιουργείς πιάτα, να σε συγχαίρουν οι πελάτες, να διακοσμείς μπουφέδες, να φτιάχνεις τάρτες, γαλλικά κρουασάν, προζυμένια ψωμιά, να είσαι μέλος μιας μπριγκάτας (μιας ομάδας όπως λέμε στην κουζίνα). Και μια μέρα, μετά από κόπο και προσπάθεια, να ηγηθείς της δικής σου ομάδας!

Και όμως μόλις ολοκληρώσεις αυτές τις σκέψεις σου, σε πιάνει ένας φόβος. Η σπεσιαλιτέ σου μέχρι τώρα είναι αυγά τηγανητά και μακαρόνια με κέτσαπ. Έτσι ήμουν και εγώ άλλωστε αλλά είχα τεράστια δίψα για να μάθω! Άραγε σου αρκούν αυτά για να σταθείς επαγγελματικά σε μια κουζίνα; Σίγουρα όχι. Θα τα καταφέρω; Σίγουρα ναι! Αν έχεις δίπλα σου τους καλύτερους και αν προσπαθήσεις για αυτό που αγαπάς. Θέλει όμως προσπάθεια, τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτή την ζωή.

Εδώ λοιπόν θέλεις να αναλάβει το ΙΕΚ Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής/Αρτοποιίας που θα επιλέξεις. Να έχεις δίπλα σου μία δεύτερη οικογένεια να σε στηρίζει σε κάθε βήμα. Οι σπουδές είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να έχεις κατά νου. Είναι μία απόφαση που σε ακολουθεί για μία ζωή. Κατά την διάρκεια της καριέρας σου, θα παρακολουθήσεις πολλά Masterclasses, θα αγοράσεις βιβλία, e-books, θα πας σε εκθέσεις, θα ταξιδέψεις και θα ανακαλύψεις πολλά νέα πράγματα. Η απόφαση όμως για να ξεκινήσεις τις σπουδές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής/αρτοποιίας είναι μοναδική.

Το πρώτο βήμα ξεκινά από το να λύσεις όλες τις απορίες που έχεις. Μη διστάσεις να ρωτήσεις, να ψάξεις, να ξαναρωτήσεις. Έτσι έκανα και εγώ. Επίσης θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι μπορείς να επικοινωνήσεις με το ΙΕΚ και να κλείσεις ένα δωρεάν μάθημα. Όταν ρώτησα στη La Chef Levi,”γιατί το κάνετε αυτό;” μου απάντησαν επειδή θέλουμε οι άνθρωποι που μας επιλέγουν να γνωρίζουν όσα περισσότερα πράγματα για το μέλλον τους.

Τι γίνεται όταν θα ξεκινήσω; 

Οι γνώσεις στο ΙΕΚ Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής/Αρτοποιίας La Chef Levi,  ξεκινούν από τις απαραίτητες βάσεις και φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο. Τμήματα με συγκεκριμένο αριθμό σπουδαστών και σπουδαστριών δίνουν την δυνατότητα στον Σεφ να είναι κοντά σου, να γνωρίζει τις αδυναμίες σου και να σε κατευθύνει κατάλληλα.

Το πρόγραμμα σπουδών τους είναι ξεχωριστό. Τα θεωρητικά μαθήματα συνδέονται άμεσα με τα εργαστηριακά, επιδιώκοντας την άρτια και εξειδικευμένη κατάρτιση. Πολλοί επαγγελματίες του χώρου έχουν στείλει τα παιδιά τους στην Σχολή, εμπιστευόμενοι το ιστορικό και επιτυχημένο της έργο. Μπορείς να βρεις αρκετούς και αρκετές στις επιτυχίες αποφοίτων (θα δεις και μένα!). Το ζεστό κλίμα και η άμεση προσωπική σχέση με όλους τους καθηγητές σε κάνει να βρίσκεις μια δεύτερη οικογένεια και να μοιράζεσαι μαζί τους κάθε σου προβληματισμό.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η La Chef Levi είναι το μόνο ΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα που διδάσκει αποκλειστικά αυτές τις δύο ειδικότητες. Γιατί έτσι μπορεί να δίνει την απαραίτητη προσοχή, σε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια, γιατί όπως εύκολα καταλαβαίνεις, δεν μπορείς να εξειδικεύεσαι ως Σχολή διδάσκοντας ειδικότητες άσχετες με τον κλάδο.

Και συλλογίζεσαι ότι δεν ξέρεις τεχνολογία τροφίμων, ποιες είναι οι απαιτήσεις του HACCP, τι σημαίνει food cost, πως να συνδυάζεις ένα μενού με την σωστή επιλογή κρασιών. Και πάλι μην ανησυχείς. Η Σχολή έχει θεωρητικά μαθήματα που θα σου δώσουν πολλές περισσότερες και ουσιώδεις γνώσεις από αυτές και μάλιστα από καταρτισμένους και έμπειρους εκπαιδευτές, βήμα προς βήμα λύνοντάς κάθε σου απορία! Στο λέω εγώ, που στο Λονδίνο μου είχε ανατεθεί ως Head Chef και η εκπαίδευση προσωπικού για τις συνθήκες υγιεινής και τους κανόνες της κουζίνας και πίστεψε με έπρεπε να έχω αυτές τις γνώσεις.

Όταν τελειώσεις τον πρώτο χρόνο θα έχεις όλες τις γνώσεις για να μπορείς να σταθείς σε μία κουζίνα και να κάνεις το ξεκίνημα σου κάνοντας έμμισθη πρακτική. Και κάπου εκεί έρχεται το πρώτο καλοκαίρι και πηγαίνεις στην πρακτική σου. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο ή εάν θελήσεις μπορείς να κάνεις τη πρακτική στο εξωτερικό ζώντας, σίγουρα, μια ξεχωριστή εμπειρία.

Πάλι η ίδια ερώτηση όμως σε ταλαιπωρεί: Θα τα καταφέρω;

Φυσικά και θα τα καταφέρεις. Τα στελέχη της Σχολής έχουν εμπειρία ετών στον χώρο και θα τους έχεις, όπως τους είχα και εγώ, συνέχεια δίπλα σου. Συνεπώς, επιλέγουν για τον κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια την καταλληλότερη θέση.
Έτσι ξεκινάς και βγάζεις τον πρώτο σου μισθό, το ΙΕΚ στα έχει δρομολογήσει όλα, διαμονή, σίτιση ενώ έχεις μία υποστήριξη καθόλη την διάρκεια της πρακτικής σου, όποτε χρειαστείς.

Όμως, τώρα που το ξανασκέφτομαι, γιατί να επιλέξω τη La Chef Levi;

Πολύ σωστή ερώτηση! Με τέσσερις σύντομες προτάσεις σου περιγράφω τι μου κέντρισε εμένα το ενδιαφέρον όταν την επέλεξα!

✔Είναι το μόνο ΙΕΚ στην Ελλάδα με δύο ειδικότητες που ασχολείται αποκλειστικά με Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική/Αρτοποιία.
✔ Είναι η πρώτη ιδιωτική Σχολή Γαστρονομίας στην Ελλάδα.
✔ Είναι Βραβευμένη σε παγκόσμιο επίπεδο για τις σπουδές Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας.
✔Η Σχολή Είναι Βραβευμένη ως η καλύτερη Σχολή στην Ελλάδα και ως η έκτη καλύτερη Σχολή στην Ευρώπη.

Με μεγάλη μου χαρά έμαθα κιόλας ότι τα τελευταία χρόνια η Σχολή είναι και η μόνη που λειτουργεί και στο εξωτερικό με επιτυχία! Θεωρώ πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια Σχολή που είναι γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταλλάζει γνώσεις και απόψεις με ανθρώπους του κλάδου και διαρκώς εξελίσσεται.

Κάτι άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω;

Διοργανώνουν εκδρομές στο εξωτερικό, επισκέπτονται εκθέσεις και διαγωνισμούς πηγαίνουν για γαστρονομικές περιηγήσεις, τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις και ως απόφοιτος.

La Chef Levi à Paris: Εκπαιδευτική εκδρομή στη πόλη του φωτός!

Εδώ σε ταξίδι της Σχολής στο Λονδίνο όταν μάλιστα με επισκέφθηκαν και στη δουλειά! 

2023 Update: Η La Chef Levi στο μεγαλύτερο γεγονός του κόσμου

Κάθε χρόνο οργανώνουν και διάφορα projects δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντες τους.
Και αν είσαι σε μεγαλύτερη ηλικία, και αν στη ζωή σου έχεις ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό η Σχολή είναι εδώ για εσένα. Στα όνειρα δεν βάζουμε όρια.

Σίγουρα ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις στη ζωή σου θέλεις να το μάθεις δίπλα στους καλύτερους. Είτε θέλεις να γίνεις Chef Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης (Pastry Chef) και Αρτοποιός, το ΙΕΚ La Chef Levi μοιράζεται τις σκέψεις σου και τη προσπάθεια σου για να ξεχωρίσεις!

Ακολούθησε την Chef