Mια εξωτική συνταγή με μπακαλιάρο στην οποία εφαρμόζονται πολλές και ενδιαφέρουσες τεχνικές.
Υλικά για τον μπακαλιάρο
- 8 γρ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. τσίλι σκόνη
- 800 γρ. μπακαλιάρος
- 60 ml σπορέλαιο
- 4 φύλλα κάρυ
- 30 γρ. βούτυρο
- χυμό από μισό λεμόνι
- αλάτι
Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο
- Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο.
- Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με το αλάτι και καρυκεύουμε τα φιλέτα.
- Σοτάρουμε τα φιλέτα στο βούτυρο για δύο λεπτά από κάθε πλευρά και προσθέτουμε τα φύλλα (κάρυ),το βούτυρο και το λεμόνι και αροζάρουμε (ρίχνουμε με το κουτάλι το βούτυρο από πάνω).
- Βάζουμε στον φούρνο στους 180 0C και ψήνουμε για 4 λεπτά.
Υλικά για το μάνγκο πίκλα
- 200 γρ. μάνγκο
- 20 γρ. αλάτι
- 60 γρ. σπορέλαιο
- 1 κ.γ. μουστάρδα μαύρη
- 1/2 κ.γ. τσιμένι
- 10 φύλλα κάρυ
- 8 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 80 γρ. ξύδι λευκό
- 20 γρ. μέλι Αττική
Εκτέλεση για το μάνγκο πίκλα
- Κόβουμε το μάνγκο μπρινουά (μικρά ζαράκια).
- Το βάζουμε σε ένα μπολ με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το τσιμένι.
- Προσθέτουμε τα φύλλα και την σκόνη τσίλι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 30’’.
- Ρίχνουμε το μάνγκο μαζί με το μέλι και το ξύδι να μαλακώσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Υλικά για τη σάλτσα κόρμα
- 50 ml σπορέλαιο
- 200 γρ. κρεμμύδι
- 8 γρ. τζίντζερ τριμμένο
- λίγο πράσινο τσίλι ψιλοκομμένο
- 20 γρ. κόλιανδρο τριμμένο
- 1 πρεζα λευκό πιπέρι
- 200 ml γάλα καρύδας
- 30 γρ. θυμαρίσιο μέλι Αττική
- λίγο Garam masala
- 300 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
- 100 γρ. σπανάκι baby
- 2 πράσινα τσίλι χοντροκομμένα
- 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 50 ml σπορέλαιο
- χυμό δυο lime
Εκτέλεση για τη σάλτσα κόρμα
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ ,το τσίλι, το κόλιανδρο, το πιπέρι, την κρέμα καρύδας, το Garam masala και το αλάτι.
- Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάμε, το αδειάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο μπλέντερ χτυπάμε το κόλιανδρο, το σπανάκι, το τσίλι, το τζίντζερ, το σπορέλαιο, το χυμό και ενώνουμε με την άλλη πάστα και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε χωρίς όμως να βράσουμε.
Υλικά για το ρύζι με γιαούρτι
- 100 γρ. basmati πλυμένο
- 150 γιαούρτι
- 20 ml σπορέλαιο
- Ασαφέτιδα
- ½ κ.γ. μαύρους σπόρους μουστάρδας
- 10 φύλλα κάρυ
- 1 πράσινο τσίλι
- 20 γρ. κόλιανδρο φρέσκο
- Φύτρες (για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση για το ρύζι με γιαούρτι
- Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το ρύζι.
- Αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά.
- Στραγγίζουμε καλά το ρύζι, το απλώνουμε και το κρυώνουμε.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γιαούρτι και το ρύζι και ανακατεύουμε λίγο.
- Zεσταίνουμε το λάδι με την ασαφέτιδα και μετά προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας.
- Προσθέτουμε τα φύλλα κάρυ και το πράσινο τσίλι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ζεσταίνουμε.
Διαδικασία για το στήσιμο
- Τοποθετούμε στο πιάτο μας τη σάλτσα κόρμα και από πάνω το φιλέτο του μπακαλιάρου.
- Στην μία άκρη του πιάτου τοποθετούμε το ρύζι και στην απέναντι πλευρά βάζουμε την πίκλα μάνγκο.
Μοιράσου το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.