Mια εξωτική συνταγή με μπακαλιάρο στην οποία εφαρμόζονται πολλές και ενδιαφέρουσες τεχνικές.

Υλικά για τον μπακαλιάρο

  • 8 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • ½  κ.γ. τσίλι σκόνη
  • 800 γρ. μπακαλιάρος
  • 60 ml σπορέλαιο
  • 4 φύλλα κάρυ
  • 30 γρ. βούτυρο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο

  1. Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με το αλάτι και καρυκεύουμε τα φιλέτα.
  3. Σοτάρουμε τα φιλέτα στο βούτυρο για δύο λεπτά από κάθε πλευρά και προσθέτουμε τα φύλλα (κάρυ),το  βούτυρο και το λεμόνι και αροζάρουμε (ρίχνουμε με το κουτάλι το βούτυρο από πάνω).
  4. Βάζουμε στον φούρνο στους 180 0C και ψήνουμε για 4 λεπτά.

Υλικά για το μάνγκο πίκλα

  • 200 γρ. μάνγκο
  • 20 γρ. αλάτι
  • 60 γρ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα μαύρη
  • 1/2 κ.γ. τσιμένι
  • 10 φύλλα κάρυ
  • 8 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 80 γρ. ξύδι λευκό
  • 20 γρ. μέλι Αττική

Εκτέλεση για το μάνγκο πίκλα

  1. Κόβουμε το μάνγκο μπρινουά (μικρά ζαράκια).
  2. Το βάζουμε σε ένα μπολ με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το τσιμένι.
  4. Προσθέτουμε τα φύλλα και την σκόνη τσίλι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 30’’.
  5. Ρίχνουμε το μάνγκο μαζί με το μέλι και το ξύδι να μαλακώσουν.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για τη σάλτσα κόρμα

  • 50 ml σπορέλαιο
  • 200 γρ. κρεμμύδι
  • 8 γρ. τζίντζερ τριμμένο
  • λίγο πράσινο τσίλι ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 πρεζα λευκό πιπέρι
  • 200 ml γάλα καρύδας
  • 30 γρ. θυμαρίσιο μέλι Αττική
  • λίγο Garam masala
  • 300 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
  • 100 γρ. σπανάκι baby
  • 2 πράσινα τσίλι χοντροκομμένα
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 50 ml σπορέλαιο
  • χυμό δυο lime

Εκτέλεση για τη σάλτσα κόρμα

  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε το τζίντζερ ,το τσίλι, το κόλιανδρο, το πιπέρι, την κρέμα καρύδας, το Garam masala και το αλάτι.
  4. Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάμε, το αδειάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στο ίδιο μπλέντερ χτυπάμε το κόλιανδρο, το σπανάκι, το τσίλι, το τζίντζερ, το σπορέλαιο, το χυμό και ενώνουμε με την άλλη πάστα και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Ζεσταίνουμε χωρίς όμως να βράσουμε.

Υλικά για το ρύζι με γιαούρτι

  • 100 γρ. basmati πλυμένο
  • 150 γιαούρτι
  • 20 ml  σπορέλαιο
  • Ασαφέτιδα
  • ½ κ.γ. μαύρους σπόρους μουστάρδας
  • 10 φύλλα κάρυ
  • 1 πράσινο τσίλι
  • 20 γρ. κόλιανδρο φρέσκο
  • Φύτρες (για τη διακόσμηση)

Εκτέλεση για το ρύζι με γιαούρτι

  1. Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το ρύζι.
  2. Αφήνουμε να βράσει για 7 λεπτά.
  3. Στραγγίζουμε καλά το ρύζι, το απλώνουμε και το κρυώνουμε.
  4. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γιαούρτι και το ρύζι και ανακατεύουμε λίγο.
  5. Zεσταίνουμε το λάδι με την ασαφέτιδα και μετά προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας.
  6. Προσθέτουμε τα φύλλα κάρυ και το πράσινο τσίλι.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι και ζεσταίνουμε.

Διαδικασία για το στήσιμο

  1. Τοποθετούμε στο πιάτο μας τη σάλτσα κόρμα και από πάνω το φιλέτο του μπακαλιάρου.
  2. Στην μία άκρη του πιάτου τοποθετούμε το ρύζι και στην απέναντι πλευρά βάζουμε την πίκλα μάνγκο.

Ακολούθησε τον Chef     

Μοιράσου το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.