Σεφ, ένα επάγγελμα, μία τέχνη, ένας πραγματικός τρόπος ζωής.

Η ανακάλυψη νέων συνταγών, η δημιουργία αναμνήσεων μέσα από το φαγητό αποτελούν διαρκή επιδίωξη των επαγγελματιών σεφ. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μια κουζίνα προσπαθούν καθημερινά να τιμήσουν αυτούς που κάθονται μπροστά από ένα τους πιάτο, δημιουργώντας για αυτούς μια όμορφη εμπειρία.

Παράλληλα, ο κλάδος της εστίασης είναι γεμάτος από ενδιαφέρουσες προσωπικότητες οι οποίες απλόχερα μοιράζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη Μαγειρική, τη Ζαχαροπλαστική και την Αρτοποιία κρατούν ακόμη και σήμερα αρετές που εκλείπουν από πολλά επαγγέλματα.

Οι έμπειροι Σεφ καταλαμβάνουν ρόλο «μέντορα» μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους στους νέους, διορθώνοντας τους για τα λάθη τους και στέκονται δίπλα τους τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά όταν τους χρειάζονται. Από τη δική τους μεριά, οι νεότεροι, πιο ανήσυχοι και δραστήριοι, οφείλουν να αποζητούν τη συμβουλή, να ακούν και να σέβονται τους ανωτέρους τους.

Θέλεις να γίνεις chef με ειδίκευση τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική;

Να είσαι βέβαιος/βέβαια ότι τίποτα δεν χτίζεται σε μια μέρα.

Ολοκληρώνοντας μια Σχολή Μαγειρικής ή Σχολή Ζαχαροπλαστικής δεν θα γίνεις Σεφ σε μια μέρα. Θα έχεις τη δυνατότητα όμως να διεκδικήσεις τα δικά σου όνειρα, έχοντας μαζί σου πολλά εφόδια!

Μπορεί να μη γνωρίζεις κάποιον να σε συμβουλεύσει έχοντας γνώση και εμπειρία για το πως είναι να είσαι Σεφ. Για το λόγο αυτό, επικοινωνήσαμε με 10 καταξιωμένους Σεφ και σου μεταφέρουμε τα όσα με χαρά θέλουν να μοιραστούν μαζί σου στην προσπάθεια να αποτελέσουν τους δικούς σου «μέντορες».

Σεφ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, νέοι, πιο έμπειροι, βραβευμένοι αλλά και με διαφορετικές επιρροές, απάντησαν σε τρεις ερωτήσεις για το ξεκίνημα, τα λάθη αλλά και το τι σημαίνει η κουζίνα για τους ίδιους. Τους ευχαριστούμε προκαταβολικά και ελπίζουμε οι απαντήσεις τους να σας φανούν χρήσιμες.

 1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
 2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
 3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα;

10 κορυφαίοι σεφ απαντούν στις απορίες σου.

sotiris-evaggelou.png

Executive Chef, Salonica Restaurant, Makedonia Palace

Για όλους τους νέους που προσπαθούν  να κυνηγήσουν το όνειρό τους  στη μαγειρική, απλά πρέπει να γνωρίζουν πως η μαγειρική είναι μία δύσκολη δουλειά.

Η δουλειά δε μαθαίνεται εύκολα, θέλει να είσαι δυνατός χαρακτήρας και να είσαι σκληρός στην καθημερινότητα.
Πρέπει να την αγαπάς τη μαγειρική, να έχεις όνειρα και στόχους γι’ αυτό που κάνεις και να προσπαθείς πάντα και καθημερινά να βελτιώνεσαι, να γίνεσαι καλύτερος και να επιμένεις…!
Όταν ξεκινάς κάποια εκπαίδευση για τη μαγειρική, να μαθαίνεις και να διαβάζεις καλά τα μαθήματα στη θεωρία και μετά να περάσεις στο πρακτικό κομμάτι, χωρίς κενά!

Να έχουν σεβασμό προς τους ανθρώπους που δουλεύουν, να βλέπουν να μαθαίνουν πράγματα αυτούς και με σκληρή δουλειά και πειθαρχία θα προχωρήσουν και θα φτάσουν να πετύχουν κάθε επαγγελματικό τους στόχο.

Head Chef, Elystan Street, London
Βραβευμένο με 1 * αστέρι Michelin

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
Να ταξιδέψεις! Να βρείς ένα Σεφ που σέβεσαι και θαυμάζεις και δουλέψε για αυτόν. Αφιερώσε του τουλάχιστον 4 χρόνια, μείνε πιστός/πιστή , εργατικός/εργατική και αδιάκοπος/αδιάκοπη και θα ανταμειφθείς με γνώση, η οποία είναι δύναμη.

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
Τα λάθη είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής, αποτελούν τους καλύτερους δασκάλους και είναι σημαντικό συστατικό της επιτυχίας. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, απλά να είσαι σίγουρος/σίγουρη ότι θα μάθεις από αυτά. Πάντα λέω στους Σεφ την κουζίνα μου:
«Λάθος είναι μόνο όταν το κάνεις δύο φορές»

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα;
Είναι σκηνή στην οποία δίνω τη δική μου παράσταση.
Είναι το καταφύγιο για αυτούς που δεν ξέρουν που ταιριάζουν.
Είναι ο καμβάς που ζωγραφίζω.
Η παιδική χαρά την οποία απολαμβάνω.
Είναι μια στρατιωτική υποχρέωση η οποία πρέπει να εκτελεστεί.
Είναι το μέρος του οποίο δίνει στους Σεφ σκοπό.
Είναι το μέρος στο οποίο μεγαλώνουμε.
Είναι η καρδιά της φιλοξενίας.
Είναι το σπίτι μας.

Private Chef

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός..! Από την εμπειρία μου και από όσα βλέπω από τα νέα παιδιά που συναναστρέφομαι στις κουζίνες, μπορώ να πω ότι η αρχή χρειάζεται πολύ πείσμα και πειθαρχεία. Οι νέοι είναι καλό να ρωτάνε συνέχεια πράγματα , να προσπαθούν κάθε μέρα να μαθαίνουν όλο και περισσότερο. Πιστέψτε με η γνώση σε αυτό το επάγγελμα είναι αστείρευτη , μπορείς να μαθαίνεις συνεχώς. Πολλές απογοητεύσεις θα έρθουν ιδίως τα πρώτα χρονιά της πορείας σας, αλλά μην το βάζετε κάτω πεισμώστε, συγκεντρωθείτε!
Και όλα σιγά σιγά θα γίνουν.

Μην πιστέψετε ποτέ ότι ξέρετε πάρα πολλά τα πρώτα χρονιά της πορείας σας ούτε να προσπαθήσετε να αναδειχθείτε γρήγορα, αυτό θέλει πολλή δουλειά, μην είστε ανυπόμονοι, να έχετε σχέδιο και όραμα. Βήμα βήμα!

Ταξιδέψτε πολύ! Πηγαίντε να γνωρίσετε νέες κουζίνες, νέους ανθρώπους, συνάδελφους, διαφορετικά συστήματα εργασίας, θα σας «ανοίξει» το μυαλό αυτή η διαδικασία. Δοκιμαστείτε σε εστιατόρια με αστέρια,δείτε πως σκέφτονται οι καλύτεροι, μάθετε από τους καλυτέρους, ώστε να δημιουργήσετε πολύ γερές βάσεις.

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
Λάθη.. πολλά ! Αλλά ευτυχώς τα έκανα και έμαθα αρκετά από αυτά. Δεν θα μιλήσω για λάθη που γίνονται μέσα στην κουζίνα , όπως το να κάψεις κάτι γιατί αυτό αναπόφευκτα θα συμβεί! Δυστυχώς! Νομίζω ότι το βασικό μου λάθος στην αρχή ήταν ότι βιαζόμουν να δω πολλά , να κάνω πολλά και αυτό με έκανε να αλλάζω κουζίνες γρήγορα. Εάν γύρναγα τον χρόνο πίσω σιγουρά σε κάποιες κουζίνες θα έμενα περισσότερο. Ποτέ δεν έφυγα με «κακή καρδιά», πάντα έφευγα για να εξελιχθώ.. όμως κατάλαβα αργότερα όταν κατευνάστηκε αυτό μέσα μου ότι έχεις πολλά να πάρεις και από καλές, δημιουργικές, μακροχρόνιες συνεργασίες. Εξελίσσεσαι τελικά μαζί με τους συνεργάτες σου.

Επίσης δεν μου δόθηκε γρηγορά η ευκαιρία ή ίσως δεν κυνήγησα πιο γρήγορα το να φύγω και να δουλέψω σε εστιατόρια στο εξωτερικό με αστέρια. Ένα ακόμα λάθος που ευτυχώς το συνειδητοποίησα και το διόρθωσα γρήγορα είναι ότι στην αρχή λόγο των πολλών ωρών εργασίας και της κούρασης είχα σταματήσει να ρωτάω γιατί κάνουμε καθετί με αυτόν τον τρόπο, είχα σταματήσει να μαθαίνω ..να ανοίγω το μυαλό μου! Αυτό ευτυχώς κράτησε λίγο και το άλλαξα γρήγορα. Ελπίζω τα νέα παιδιά να μην το κάνουν καθόλου.

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα;
Η κουζίνα; Είναι η ζωή μου όλη ! Είναι τρόπος ζωής , είναι ένας μεγάλος ερωτάς, αγάπη! Δεν μπορώ να φανταστώ την μέρα μου χωρίς να έχει να κάνει κάτι από κουζίνα! Έστω από το κυνήγι νέων ή κάλων ή πολύ φρέσκων προϊόντων! Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς να σκέφτομαι μαγειρικά. Ο κόσμος για μένα είναι γεμάτος από επιρροές, βλέπω κάτι στον δρόμο ή ακόμα και στην τηλεόραση και θα μου δώσει μια καινούρια ιδέα για ένα πιάτο ή για κάποια αλληλεπίδραση , ένα παιχνίδι με τους καλεσμένους μας στον χώρο εστίασης. Πολλές φορές τυχαίνει να βγούμε με συνάδελφους και αρχικά να πούμε ότι δεν θα μιλήσουμε καθόλου για δουλειά… και τελικά η κουβέντα πάντα θα γυρίσει στην κουζίνα ή σε κάτι που είδαμε ή σε κάτι που φανταστήκαμε και θέλουμε να το κάνουμε.

Η κουζίνα είναι τρόπος ζωής , τρόπος σκέψης, τρόπος έκφρασης. Μια μεγάλη αγάπη.

Dorchester Banqueting Chef, London

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία; 
Χτίσε δυνατές βάσεις, μάθε, εξασκήσου και τελειοποίησε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξελιχθείς και να έχεις αυτοπεποίθηση.

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
Μη μένεις στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό, μη σταματάς να προχωράς, ταξίδεψε και μη φοβάσαι να κάνεις πολλές ερωτήσεις.

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα;
Η κουζίνα για μένα είναι το μέρος το οποίο μπορώ να δημιουργήσω, να σχεδιάσω και να αναπτύξω τη φαντασία μου!

Chef
Salonica Restaurant, Makedonia Palace
Brand Ambassador, La Chef Levi

Κοιτώντας πίσω, στην μέχρι τώρα πορεία μου στην μαγειρική ,αυτό που θα συμβούλευα τους νέους μάγειρες είναι να έχουν υπομονή, επιμονή, ταπείνωση & αξιοπρέπεια !

Να πηγαίνουν στη δουλειά τους με κέφι και όρεξη όπως την πρώτη τους μέρα.
Όσο περνάνε τα χρόνια να μη σνομπάρουν κανένα. Μπορεί και από ένα μάγειρα που κάνει πρακτική, να κερδίσει κάτι, ακόμη και μια ιδέα.
Στο τελείωμα κάθε ημέρας, μετά τη δουλειά, να γίνεται αυτοκριτική και τα τυχόν λάθη, να γίνονται μάθημα, έτσι ώστε να μη ξανά συμβούν.
Να θυμούνται πάντοτε πως η κουζίνα είναι μια μηχανή. Όλοι Χρειάζονται και όλοι έχουν τον ρόλο τους για να υπάρξει σωστή λειτουργία.
Όπως σε μια αλυσίδα χρειάζεται και ο πιο μικρός κρίκος για να κουμπώσει, έτσι συμβαίνει και στην κουζίνα. Άρα να μην υποτιμάς κανέναν.
Αν πιστεύεις πως κανείς καλύτερα τη δουλειά σου από κάποιον άλλο και αδικείσαι ,απόδειξε το με τη δουλειά σου.
Άσε τη δουλειά  σου να κάνει θόρυβο και να μιλήσεις με αυτήν !Οι  αξίες ποτέ δεν χάνονται, όσο κι αν προσπαθήσουν να στις κρύψουν!
Να είσαι ο εαυτός σου και να θυμάσαι πως μόνος σου δεν θα μπορέσεις να καταφέρεις πολλά.
Όλα θέλουν ομάδα!

Η καλή ομάδα επιτυγχάνεται με σεβασμό προς τους συναδέλφους, βοήθεια και ειλικρίνεια. Να είσαι ειλικρινής και με τον πελάτη. Ποτέ μη πας να τον κοροϊδέψεις. Πριν στείλεις ένα φαγητό σου, φαγητό το οποίο θα σε πληρώσει και θα σε καταξιώσει, να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του.

Τέλος, να θυμάσαι πως ό,τι πιο μεγάλο και ακριβό, συνήθως στηρίζεται σε γερές βάσεις. Αρα να χτίσεις καλές και σωστές βάσεις με τα χρόνια και τη δουλειά σου, για να αντέξεις και να έχεις διάρκεια.

Να θυμάσαι  πως, το να ανέβεις στην κορυφή είναι πλέον το μόνο εύκολο. Το δύσκολο είναι να παραμείνεις.

Εσύ είσαι οι επιλογές σου. Διάλεξε.

Global Accounts Manager,
Hilton, London

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
Είναι ένα σκληρό επάγγελμα τα πρώτα χρόνια.
Χρειάζεσαι υπομονή , να είσαι δυνατός, ψυχικά και σωματικά . Η συμβουλή μου στους νέους μάγειρες/ζαχαροπλάστες είναι να μην βλέπουν τηλεόραση.
Η κουζίνα είναι μια οικογένεια που την επιλέγεις και έχει όλα τα καλά και τα στραβά μια πραγματικής οικογένειας – μην απορρίψετε τις κουζίνες για μια κακή εμπειρία . Δώστε χρόνο και επιλέξτε προσεκτικά τους συνεργάτες σας γιατί θα είναι συνοδοιπόροι / δάσκαλοι / φίλοι / μέντορες όχι απλοί  συνεργάτες!

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
Το λάθος μου ήταν πως έμεινα Αγγλία μόνιμα – υπήρχαν παρά πολλά εστιατόρια και Σεφ που με
ενδιέφεραν στο Λονδίνο και κλείστηκα εκεί δεν είχε αρνητικές συνέπειες – κάθε άλλο . Απλά έμεινα με το παράπονο. Γι’ αυτό λοιπόν να πηγαίνετε όπου το λέει η καρδιά σας! Ταξιδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε, γευτείτε κουλτούρες από ντόπιους , δουλέψτε σε διαφορετικά μαγαζιά με διαφορετικές γεύσεις σε διαφορετικές χώρες!

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα;
Μαγειρική́ και η  Ζαχαροπλαστική για μένα είναι το Α και το Ω . Με μεγάλη δυσκολία βγήκα από τις κουζίνες για λόγους υγείας και δεν υπάρχει μέρα που δεν θέλω να ξαναβάλω τη ποδιά μου. Από τη σημερινή μου δουλειά, μένω κοντά στη κουζίνα, μεταφέροντας τις δικές μου εμπειρίες μέσω του professional consulting, στήνοντας κουζίνες, μενού και επιμένοντας στις λεπτομέρειες που κάνουν μια επιχείρηση και έναν άνθρωπο να πετύχουν τους στόχους τους.

Όπου κι αν πάω έχω πάντα μαζί μου τα αγαπημένα μου εργαλεία και τις στολές μου. Άλλοι πακετάρουν ρούχα και παπούτσια – εγώ πακετάρω τις στολές γιατί πάντα βρίσκω λόγο να ξαναμπώ στη κουζίνα. Είναι η μισή μου ζωή – είναι τρόπος ζωής – είναι μια κουλτούρα ανθρώπων που επικοινωνούν με τη γεύση αυτό είναι οι μάγειρες και η μαγειρική. Μια κοινή αγάπη που την επικοινωνούμε μέσα από τις εμπειρίες και τις μνήμες .

Botrinis Athens
Βραβευμένο με 1 * αστέρι Michelin

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές γενικά αλλά αν έπρεπε να τονίσω 2-3 πράγματα στους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα αυτό το ταξίδι θα ήταν  πως η υπομονή́, η επιμονή́ και η αυτογνωσία είναι 3 από́ τις πιο σημαντικές αρετές που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να γίνει μάγειρας. Το σημαντικότερο λάθος που κάνουνε τα παιδιά́ που βγαίνουνε από τις σχολές είναι ότι βιάζονται πάρά πολύ́ και η βιασύνη δεν είναι κάλος σύμβουλος για την κουζίνα. Χρειάζεται χρόνος και πολλές θυσίες για να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Πολύ́ σημαντικό́ προσόν επίσης θεωρώ́ το να ακούς τους άλλους, μονό να κερδίσεις έχεις από́ αυτό.

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
Μα δεν πρέπει να τα αποφύγουν, δεν το θεωρώ σωστό!
Εξάλλου η ζωή́ είναι το άθροισμα των επίλογων και των λαθών μας. Κι εγώ είμαι υπερήφανος και χαρούμενος για όλες μου τις επιλογές και λάθη.

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα;
Η μυρωδιά́ της κουζίνας και η ατμόσφαιρα της μου δίνει την αίσθηση της ευχαρίστηση. Όταν μαγειρεύω, νιώθω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο και αυτό́ για εμένα είναι το πιο σημαντικό́.

Executive Chef, London
Ex Chef, Mosimann

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
Ο κόσμος των γαστρονομικών απολαύσεων είναι τόσο διαφορετικός τώρα σε σύγκριση με όταν ήμουν μικρός! Δεν θέλω να ακουστώ μεγάλος αλλά δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα τότε ή internet, οπότε τη δίψα για γνώση τη σημειώναμε στο τέλος κάθε υπηρεσίας. Γράφοντας ιδέες για μενού, συνταγές, ακόμη και σχεδιάζοντας πιάτα για τις προσφορές της επόμενης ημέρας ή την εποχιακή αλλαγή μενού.

Φυσικά, δεν έχουν αλλάξει πολλά εκτός από το ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ μικρότερος και χάρη στο internet μπορούμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους από όλα τα μέρη και να μάθουμε τις τεχνικές και τις συνταγές τους.

Οι βάσεις του να γίνει κανείς Σεφ δεν έχουν αλλάξει,  αλλά η προσδοκία του πελάτη σίγουρα έχει μαζί με έντονο ανταγωνισμό για την προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Να κάνεις όσες ερωτήσεις χρειάζεσαι. Δεν υπάρχει μια λάθος ερώτηση μόνο μια λάθος απάντηση. Πίστεψε στην ικανότητα και την εκπαίδευσή σου. Ποτέ μην κάνεις αίτηση για τη δουλειά των ονείρων σου επειδή φοβάσαι να μπεις σε μια νέα κουζίνα και αισθάνεσαι ότι δεν έχεις την ικανότητα να είσαι μέλος μιας ομάδας. Να είσαι ανοιχτός σε διεθνείς ευκαιρίες, καθώς αυτές οι εμπειρίες μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή.

Να είστε όλοι παθιασμένοι, ειλικρινείς και πεινασμένοι να μάθετε και όλα τα άλλα θα έρθουν στον καιρό τους.

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;

Νομίζω ότι όταν ξεκινάς την καριέρα σου σε τρομάζει το ότι πρέπει να ξέρεις πώς να ενεργείς ή πού να κατευθυνθείς για τη δουλειά σου. Υποθέτω λοιπόν ότι αν ξεκινούσα ξανά, θα είχα αδράξει την ευκαιρία να πάω κάπου μοναδικά όταν ήμουν στο κολέγιο ή να στείλω το βιογραφικό σε ένα μέρος που δεν πίστευα ότι θα είχα μια ευκαιρία. Ουσιαστικά, θα είχα υποστηρίξει τον εαυτό μου που δεν είναι εύκολο αμέσως από το κολέγιο. Θα συνειδητοποιούσα ότι ο Σεφ δεν είναι απλώς το μαγείρεμα του φαγητού .Είναι περισσότερο δημιουργικότητα, ακρίβεια, μεθοδικότητα και επαγγελματισμός. Επιπλέον, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής η οποία μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και όταν δουλεύεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Απολαύστε το και αφήστε την κάθε ημέρα να φέρει κάτι νέο.

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα; 
Η κουζίνα για μένα είναι η ζωή μου, εκεί όπου είμαι ο πιο ευτυχισμένος εκτός της οικογενειακής ζωής. Είναι περίεργο, καθώς πάντα πίστευα ότι γεννήθηκα ως Σεφ και πως δεν υπάρχει κάτι άλλο στον κόσμο που θα προτιμούσα να κάνω. Ναι, είναι δύσκολο με πολλές ώρες κ.λπ., αλλά είναι εκεί όπου έχουν συμβεί τα περισσότερα μαγικά πράγματα στη ζωή μου. Μαθαίνω όλη την ώρα, είμαι δημιουργικός, δουλεύω με μοναδικούς ανθρώπους και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον όχι μόνο για τη δουλειά αλλά και τη ζωή.
Έχω γνωρίσει τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους στην πορεία, μερικούς από τους οποίους με υπερηφάνεια αποκαλώ φίλους.
Έχω μαγειρέψει για τους πλουσιότερους αλλά και τους φτωχότερους του κόσμου με επαγγελματισμό και υπερηφάνεια. Έχω ταξιδέψει στον κόσμο και έχω βιώσει πράγματα που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ αν ήμουν σε άλλη δουλειά και το πιο σημαντικό είναι ότι η οικογένειά μου είναι περήφανη για μένα.
Για πολλούς, Σεφ είναι απλά αυτός που μαγειρεύει φαγητό και το βάζει σε ένα πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα.
Είναι το πάθος, η φαντασία, η ομαδική εργασία, τα χρόνια γνώσης σε ένα πιάτο που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από εσένα και αυτό είναι κάτι που πολλοί ρόλοι/ θέσεις εργασίας δεν μπορούν να σου το προσφέρουν.

Ποτέ μην ρίχνετε τον πήχη, ποτέ μην αδικείτε τον εαυτό σας και πάντα να προσπαθείτε να βελτιώνετε αυτό που γνωρίζετε. Ο κόσμος είναι το στρείδι σας!

Executive Chef
Oasis Cocktail & Gastro Entertainment

Μαγειρεύω τα τελευταία 22 χρόνια της ζωής μου και δεν σκέφτηκα ποτέ να αλλάξω επάγγελμα!

10 πράγματα θα μπορούσα να πω στους νέους.

 1. Το έχετε σκεφτεί καλά; Είναι μια απόφαση ζωής και ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάμε!
 2. Αν αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά δεν την αγαπήσεις θα σε διώξει από μόνη της.
 3. Να σέβεστε όσους εργάζονται στο χώρο σας!
 4. Μην απαιτήσετε τον σεβασμό, κερδίστε τον με τη δουλειά σας!
 5. Όσο πιο γρήγορα επιδιώξεις το χρήμα τόσο πιο γρήγορα θα το χάσεις.
 6. Χαμηλά το κεφάλι! Η έπαρση δεν έκανε καλό σε κανέναν!
 7. Δεν μαθαίνεις τη δουλειά, μαθαίνεις δουλεύοντας.
 8. Όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώσεις στη δουλειά σου στην αρχή τόσο πιο ξεκούραστα θα δουλεύεις στο μέλλον!
 9. Μαγειρέψτε με μεράκι και αγάπη! Μόνο έτσι γίνετε νόστιμο το φαγητό σας!
 10. Μην κοιτάτε ποτέ το ρολόι σας όταν μπήκε σε μια κουζίνα! Καλή τύχη σε όλους!

Chef, Skiathos Avlios Restaurant
Νικητής Hell’s Kitchen Greece

1. Τι θα συμβούλευες τους νέους που ξεκινούν τη δική τους πορεία στη Γαστρονομία;
Να ακούσουν την καρδιά́ τους και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κουζίνα. Να βασιστούν στις πραγματικές εμπειρίες μέσα στις κουζίνες και μην το βάλουν κάτω.

2. Ποια λάθη έκανες που θα βοηθούσαν τους νέους να αποφύγουν;
Προσοχή στη λάθος επιλογή́ συνεργατών. Τα «πιστεύω» και η μαγειρική́ φιλοσοφία του καθενός δεν είναι για όλους ιδία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ταύτιση .Αυτό έχει ως αντίκτυπο την κακή́ ψυχολογία ,λάθη, χαμηλή παραγωγικότητα και αυτοεκτίμηση.

Το μεγαλύτερο μου λάθος προσωπικά είναι ότι δεν άκουσα την καρδιά́ μου και δεν ταξίδεψα. Αντιθέτως έβαλα τα χρήματα ως προτεραιότητα στην αρχή́ της καριέρας μου με αποτέλεσμα να μην εξελιχθώ́ όσο θα ήθελα. Κάποια στιγμή́ βέβαια συναντάς κάτι που σε ταρακουνάει και σου δείχνει τον δρόμο σου. Άλλωστε τα λάθη είναι για τους ανθρώπους , μαθαίνουμε από αυτά́ και συνεχίζουμε για να γινόμαστε καλύτεροι.

3. Τι είναι η κουζίνα για εσένα; 
Μαγειρική́ για εμένα είναι αναμνήσεις ,ερωτάς, λύπη, χαρά́. Είναι ο κόσμος όλος. Μέσα από́ την μαγειρική́ γνωρίζω ανθρώπους ,κουλτούρες , καινούριες γεύσεις. Κατανοώ την φύση περισσότερο. Η μαγειρική́ είναι κάτι ιερό́ που απαιτεί σεβασμό. Είναι πρωταρχική ανάγκη το φαγητό , όλα γυρνάνε γύρω από την μαγειρική́.

Δεν θα σταματήσω να είμαι μάγειρας.