Η Στελίνα Χαλάτση είναι Τεχνολόγος Τροφίμων και Διευθύντρια της La Chef Levi στην Ελλάδα. Συμπληρώνοντας 10 χρόνια στον όμιλο, της ζητήσαμε να περιγράψει έπειτα από δύο δύσκολες χρονιές, πως βιώνει καθημερινά εδώ και μια δεκαετία την εύρεση πρακτικής αλλά και εργασίας για κάθε ένα σπουδαστή ξεχωριστά.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και στη συνέχεια η επαγγελματική αποκατάσταση είναι δύο από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται ο άνθρωπος να λάβει στη ζωή του. Μία σωστή θέση εργασίας μπορεί να καθορίσει το μέλλον σου.
Εδώ και δέκα χρόνια στη La Chef Levi έχω αναλάβει το έργο της εύρεσης πρακτικής άσκησης στους σπουδαστές αλλά και της εργασίας για τους αποφοίτους μας.
Η διαδικασία γνώριμη, κάθε χρόνο είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τα ξενοδοχεία για τη στελέχωση τους με προσωπικό στην κουζίνα, στο ζαχαροπλαστείο και στο αρτοποιείο. Καθώς δημιουργώ τη λίστα με τις θέσεις σκέφτομαι ποιος σπουδαστής θα ταίριαζε σε κάθε θέση.
Τα τακτικά meetings με τους συναδέλφους Καθηγητές και Chefs της Σχολής μας βοηθούν όλους να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας και να αντιληφθούμε τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Αυτή είναι και μια θεμελιώδης αρχή των ιδρυτών της La Chef Levi, η προσωποποιημένη προσέγγιση για κάθε σπουδαστή που εμπιστεύεται τη Σχολή.
Οι εκατοντάδες οικογένειες πίσω από τους σπουδαστές μας, τα διαφορετικά θέλω και οι ανάγκες τους είναι για μένα μια ευθύνη την οποία πάντα χαίρομαι να παίρνω.
Κάθε σπουδαστής είναι για μένα μία ξεχωριστή και διαφορετική περίπτωση κι έτσι την αντιμετωπίζω. Το σημαντικότερο όλων είναι να καταλάβω τι θέλει ο καθένας για το μέλλον του και ανάλογα να τους βρω την ιδανικότερη θέση. Υπάρχουν θέσεις που για κάποιους φαντάζουν ιδανικές αλλά για κάποιους άλλους όχι. Δουλειά μου είναι να φροντίσω την εξασφάλιση αυτού του μικρού βήματος με ασφάλεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα για τον καθένα.
Όλοι μας οι σπουδαστές με τις γνώσεις που λαμβάνουν από το πρώτο έτος σπουδών τους μπορούν να ανταπεξέλθουν μέσα στις κουζίνες. Για μένα όμως είναι σημαντικό να βρεθούν στο περιβάλλον που θα τους δώσει την ασφάλεια για να μπορέσουν να ανθίσουν. Να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να βρουν τα αδύναμά τους σημεία για να δουλέψουν επάνω σε αυτά, αλλά κυρίως να πιστέψουν στον εαυτό τους και να οραματιστούν όλα αυτά που μπορούν να πετύχουν.
Ούσα μητέρα κι εγώ δύο παιδιών κατανοώ απόλυτα το άγχος και τις ανησυχίες των γονιών. «Που θα πάει το παιδί μου; Πώς θα είναι; Τι θα γίνει αν κάποιος δεν του συμπεριφερθεί σωστά;» Προσπαθώ η ενημέρωση που γίνεται στα παιδιά να γίνεται και στους γονείς και να ξέρουν πως οτιδήποτε και αν προκύψει, η Σχολή είναι εκεί για να το λύσει.
Μετά από μια σταθερή εμπειρία 32 ετών, είμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε σταθερές και αξιόλογες συνεργασίες με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίες παραδοσιακά εμπιστεύονται το ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργείτε στη La Chef Levi. Κάθε χρόνο προκύπτουν και νέες συνεργασίες πέρα από τις υφιστάμενες, δίνοντας περισσότερες προοπτικές επιλογής στους σπουδαστές και αποφοίτους μας.
Η μεγαλύτερη μου χαρά είναι όταν οι απόφοιτοι παίρνουν νέους σπουδαστές κοντά τους, τους μυούν στη δουλειά και μοιράζονται κοινές γνώσεις. «Θέλω δυο άτομα ή τρία από την Σχολή μας», μου λένε.
Σίγουρα περισσότερες από 500 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιία κ.α.) σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό επιλέγουν την συνεργασία τους μαζί μας. Πάφος, Αγία Νάπα, Λεμεσός, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονος, Θάσος, Χαλκιδική και διάφορες άλλες περιοχές βρίσκονται στο χάρτη με τις συνεργασίες της La Chef Levi.
Το άγχος όμως δεν τελειώνει στην εύρεση της θέσης. Το ταξίδι τους, η τακτοποίηση τους στα δωμάτια και η έναρξη της εργασίας τους είναι εξίσου σημαντικά. Μέχρι να με ενημερώσουν ότι έχουν τακτοποιηθεί και είναι όλα καλά και να σημειώσω στο χαρτί μου ότι «όλα εντάξει».
Μετά ξεκινά η αποστολή των φωτογραφιών από τα δωμάτια τους από τις κουζίνες που δουλεύουν, από τις δημιουργίες που φτιάχνουν.
Σίγουρα συγκινείσαι όταν σκέφτεσαι τα μάτια τους την πρώτη μέρα που τους συνάντησες και την αγωνία που είχαν αν θα τα καταφέρουν και όταν τελικά βλέπεις ότι τα κατάφεραν.
Από την έναρξη της φετινής χρονιάς γνωρίζαμε ότι θα ήταν μία δύσκολη χρονιά. Είχαμε περάσει και μία πολύ δύσκολη περσινή σεζόν όπου όλα τα συμβόλαια μας είχαν ακυρωθεί και κλείσαμε για κάθε σπουδαστή νέες πρακτικές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το άγχος έκανε την αναζήτηση των θέσεων εργασίας να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Και όντως τα καταφέραμε και οι θέσεις οριστικοποιήθηκαν πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά. Οι πρακτικές κανονίστηκαν για τους πρωτοετείς, οι θέσεις των επαγγελματιών για τους δευτεροετείς και στη συνέχεια σειρά πήραν όσοι απόφοιτοι μας χρειαζόταν την βοήθειά μας.
Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη Σχολή καθημερινά θέσεις εργασίας και δεν υπάρχουν άτομα για να τις καλύψουν. Το ποσοστό των θέσεων εργασίας έφτασε στο 450% των διαθέσιμων σπουδαστών και αποφοίτων που δήλωσαν ενδιαφέρον πρακτικής/εργασίας. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους εμάς στη La Chef Levi.
Οι σπουδαστές μας αναχώρησαν και φέτος για τις πρακτικές τους. Κάποιοι έχουν φτάσει, έχουν τακτοποιηθεί και έχουν ξεκινήσει την εργασία τους. Κάποιοι είναι στο δρόμο και κάποιοι αναμένεται να φτάσουν σύντομα. Είμαι σίγουρη πως όλοι θα τα καταφέρουν, γιατί έκαναν την δική τους προσπάθεια και θα τους περιμένω εδώ τον Οκτώβριο να ακούσω τα νέα και τις εμπειρίες τους από κοντά.
Ίσως από τα καλύτερα σχόλια που έχω ακούσει ανά τα χρόνια ήταν προχθές της Ιωάννας η οποία όταν έφτασε την Κυριακή στο ξενοδοχείο της στην Κύπρο και την κάλεσα στο τηλέφωνο μου μιλούσε μονολεκτικά με ναι και όχι. «Κάποια στιγμή την ρώτησα είσαι σίγουρα καλά παιδί μου»; Και μου απαντά «Βασικά είμαι τόσο ενθουσιασμένη που δεν ξέρω τι να πω. Δεν μου βγαίνουν λόγια».
Και όταν τα ακούς αυτά κάνεις μια αναδρομή στο παρελθόν και έρχεται στο μυαλό σου ο Μανώλης και η Ηρώ. Είχαν μια δύσκολη πρακτική αλλά τα κατάφεραν σπουδαία.Τη δεύτερη χρονιά αναζητούσαμε θέσεις επαγγελματιών. Ο Μανώλης μέσα σε μία εβδομάδα βρέθηκε στο Λονδίνο στο πλάι παλιού αποφοίτου μας και η Ηρώ στο Ikos Aria.
H Nτάρια που κανόνιζα την πρακτική της στην Κρήτη και τώρα πιά είναι Chef και συνάδελφος στη Σχολή. Ο Γιώργος Ζαννάκης που καθόταν στο πρώτο θρανίο και με άκουγε σχολαστικά, μαζί συζητούσαμε για τους Λειψούς που πήγαινε τα καλοκαίρια για να μάθει τα πάντα για τα ψάρια, τώρα έχει ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, την Ηλιόπετρα.
Το σημαντικότερο για έναν Καθηγητή, είναι να γυρνά πίσω το χρόνο και να νιώθει ότι έχει βοηθήσει έστω και έναν σπουδαστή.
Γυρνώντας πίσω το χρόνο, νιώθω περήφανη, νιώθω συγκινημένη. Προσδοκώ να μαθαίνω καθημερινά νέα από όλους και όλες που ξεκινούν το δικό τους ταξίδι φέτος αλλά και για τους αποφοίτους που πρώτα με το ήθος τους και μετά με τις γνώσεις τους, πρεσβεύουν τη Σχολή μας με τον καλύτερο τρόπο.