Πως να τηγανίσω ένα αβγό; Πόσο να βράσω το αβγό για να βγει σφιχτό ή μελάτο; Πως να κάνω αβγό ποσέ; Τι πρέπει να προσέχω στα αβγά;
Αβγό και Γαστρονομία
Διατροφικά θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη τροφή καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Το ασπράδι του αβγού περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμινών.
Μπορούμε να το συναντήσουμε σε ορεκτικά, σε κυρίως πιάτα αλλά και επιδόρπια. Μπορεί να καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλα τα γεύματα.
Χρησιμοποιείται σαν κύριο υλικό στις συνταγές ή σαν ένα συστατικό που σκοπό έχει να προσδώσει διάφορα χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο δεσίματος ή σαν διογκωτικό αλλά και για να δώσει χρώμα και γυαλάδα. Στα ζυμάρια βελτιώνει την υφή τους.
Η λίστα με τις επιλογές που προσφέρει το αβγό είναι πραγματικά ατελείωτη.
Καθημερινά οι απανταχού μάγειρες, ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί ανακαλύπτουν νέους τρόπους για την χρήση του.
5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το αβγό!
- Ποτέ δεν πλένουμε τα αβγά μας πριν την αποθήκευση τους. Αν έχουν πούπουλα ή ακαθαρσίες μπορούμε να τα σκουπίσουμε ελαφρώς με ένα πανάκι.
- Όσο το αβγό μπαγιατεύει, χάνει υγρασία και ο αεροθάλαμος μεγαλώνει.
- Εάν θέλουμε να ελέγξουμε την φρεσκότητα του αβγού μας μπορούμε να το βουτήξουμε σε μία λεκάνη με νερό. Το φρέσκο αβγό πηγαίνει στον πάτο ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει επειδή ο σάκος μεγαλώνει.
- Το χρώμα του κρόκου ποικίλει και εξαρτάται από την διατροφή της κότας.
- Στα φρέσκα αβγά ο κρόκος είναι σφιχτά συνδεδεμένος με το ασπράδι. Όσο το αβγό μπαγιατεύει ο δεσμός γίνεται πιο χαλαρός.
Τρόποι για να μαγειρέψουμε τα αβγά
Βραστά αβγά με δύο διαφορετικούς τρόπους:
1. Μελάτα αβγά (soft boiled eggs)
Η διαφορά τους εντοπίζεται στο γεγονός ότι θα μπουν σε νερό το οποίο είναι ήδη σε χαμηλό βρασμό. Ιδανικά ένα αβγό (περίπου 50 γραμμαρίων), το σιγοβράζουμε για περίπου 4-5 λεπτά. Έτσι θα έχουμε ένα ασπράδι μετουσιωμένο, δηλαδή σταθερό ενώ ο κρόκος μας θα είναι ημίρρευστος. Κρυώνουμε αμέσως το αβγό μόλις βγει από το νερό ή σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύει άψογα μια σαλάτα, ένα ramen αλλά και σκέτο με συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού.
2. Σφιχτά αβγά (hard boiled eggs)
Τοποθετούμε τα αβγά (περίπου 50 γραμμαρίων) σε κατσαρόλα με νερό ίσα ίσα να σκεπάζονται και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά από την ώρα του βρασμού. Σερβίρουμε άμεσα ή τα κρυώνουμε πολύ καλά πριν την αποθήκευση τους. Ιδανικά για σάντουιτς και αβγοσαλάτες. Ο κρόκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μείγμα για γέμιση αλλά και ως τρίμμα για άρτυμα.
Προτιμούμε να ξεφλουδίζουμε τα αβγά από την φαρδιά τους άκρη όπου συνήθως εντοπίζεται ο αεροθάλαμος και έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. O σκούρος χρωματισμός στην επιφάνεια του βρασμένου κρόκου δεν είναι ανησυχητικός, σημαίνει είτε ότι το αβγό έχει παραβράσει είτε ότι δεν έχει κρυώσει πολύ καλά πριν την αποθήκευση του.
Ποσέ αβγά (poached eggs)
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό με ξύδι και το φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό. Σπάμε προσεκτικά το αβγό στην επιφάνεια του νερού και το αφήνουμε έως ότου μετουσιωθεί το ασπράδι. Ο κρόκος παραμένει μελάτος. Όσο πιο φρέσκο το αβγό τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Ιδανική παρασκευή για πιάτα brunch και σαλάτες. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί το σωστό ποσάρισμα όπως η δημιουργία δίνης μέσα στο νερό, μεμβράνη, ειδικές θήκες κ.α.
Ποσέ αβγά σε sous vide (poached sous vide eggs)
Ρυθμίζουμε το ρόνερ στους 63 ֯c και μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, βάζουμε προσεκτικά τα αβγά στο σκεύος. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για μια ώρα. Σερβίρουμε άμεσα ή τα κρυώνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε. Ζεσταίνουμε πριν το σερβίρισμα. Και εδώ μπορούμε να συναντήσουμε πολλούς διαφορετικούς πειραματισμούς σε χρόνους και θερμοκρασίες.
Τηγανητό αβγό (fried or double fried egg)
Βάζουμε το αβγό πάντα σε τηγάνι με αρκετή λιπαρή ουσία πριν ακόμα ανάψουμε την φωτιά. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μετουσιωθεί το ασπράδι. Ο κρόκος παραμείνει μελάτος. Μπορούμε να τα διπλοτηγανίσουμε ή να τα κάνουμε arroser ρίχνοντας τη λιπαρή ουσία επάνω στο αβγό.
Δεν υπάρχει κανένα μυστικό στο τηγανητό αβγό παρά μόνο να προσέχεις τη θερμοκρασία του τηγανιού!
Σερβίρουμε αμέσως! Ιδανική παρασκευή για brunch, σάντουιτς, γαρνιτούρα.
Ομελέτα (omelete)
Προτιμούμε να την ετοιμάζουμε με τρία αβγά τα οποία τα χτυπάμε σκέτα ή με την προσθήκη λίγης κρέμας. Πάντα την σερβίρουμε ζουμερή και ποτέ στεγνή.
Ομελέτα σουφλέ (omelete souffle)
Η ίδια διαδικασία με την απλή ομελέτα με την διαφορά ότι χτυπάμε τα ασπράδια χώρια για να δώσουμε αέρα στο τελικό αποτέλεσμα και τα ενσωματώνουμε έπειτα στους κρόκους. Ψήνουμε έως ότου σταθεροποιηθούν. Σερβίρουμε άμεσα για να μη χάσει τη διόγκωση της η ομελέτα.
Αβγά σκράμπλ (scrambled eggs)
Αβγά χτυπημένα με η χωρίς την προσθήκη κρέμας, τα οποία ψήνονται σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά χτυπώντας τα συνεχώς έως ότου μετουσιωθούν.
Στις συνταγές μας χρησιμοποιήσαμε αβγά περίπου 50 γρ. μεγέθους medium.
Οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του αβγού.
Ανατομία του αβγού
Το αβγό αποτελείται από το κέλυφος, το ασπράδι, την χαλάζα και τον κρόκο.
Το κέλυφος αποτελεί το εξωτερικό κάλυμμα του αβγού και πρόκειται κυρίως για ανθρακικό ασβέστιο. Σαν υλικό είναι πορώδες γι’ αυτό το λόγο το αβγό απορροφά όλες τις μυρωδιές που μπορεί να υπάρχουν στο ψυγείο.
Το ασπράδι το οποίο είναι μια ημίρρευστη άγευστη ουσία, Αποτελείται κατά 86% από νερό, 11,6% πρωτεΐνες, ελάχιστα σάκχαρα και λιπαρές ουσίες. Με την πάροδο του χρόνου η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και αραιώνει.
Η χαλάζα είναι ένας ινώδης σχηματισμός πυκνώδους υφής η οποία συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αβγού και του εξασφαλίζει σταθερή θέση.
Ο κρόκος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 48%, 17,5% πρωτεΐνες, 32,5% λίπη, μικρά ποσοστά σακχάρων και ανόργανων αλάτων.
Το χρώμα του κρόκου οφείλεται στην παρουσία της βιταμίνης Α και της χρωστικής λουτεΐνης.
Ο αεροθάλαμος, είναι ο αέρας που υπάρχει ανάμεσα στο ασπράδι και το κέλυφος.
Το βάρος είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ποιότητας. Ανάλογα με το βάρος κατατάσσονται σε κατηγορίες (S,M,L, XL).
Αυγά λευκά ή καφέ, αχυρώνα, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, με Ω3. Υπάρχει τεράστια ποικιλία που καλύπτει τις επιθυμίες κάθε καταναλωτή.
Και αν φοβάσαι τη χοληστερόλη, να θυμάσαι ότι καθοριστικό ρόλο έχει ο τρόπος μαγειρέματος και τα συνοδευτικά. Είναι διαφορετικό να επιλέξουμε μια ομελέτα φούρνου με ψητά λαχανικά από μια ομελέτα που έγινε στο τηγάνι και την συνοδεύσαμε με λουκάνικα.
Διάλεξε τη συνταγή που σου ταιριάζει και ξεκίνα τους πειραματισμούς!
Να θυμάσαι ότι όλα αυτά τα οφέλη και η γεύση κρύβουν μόνο 70 θερμίδες!