Μια εναλλακτική συνταγή της κλασικής φλαν με αλεύρι κάστανου και ρευστή κρέμα από κάστανο.

Υλικά για τη ζύμη: 

  • 110 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 85 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 45 γρ. πούδρα φουντούκι 
  • 2 γρ. αλάτι
  • 90 γρ. αλεύρι κάστανου
  • 120 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 40 γρ. αυγά

Εκτέλεση για τη ζύμη: 

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ με φτερό δουλεύουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι, έπειτα προσθέτουμε λίγα λίγα τα αυγά. 
  2. Προσθέτουμε την πούδρα φουντουκιού και τέλος όλο το αλεύρι, και το δουλεύουμε σε πιο χαμηλή ταχύτητα η στο χέρι.
  3. Βάζουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 3 ώρες στο ψυγείο.
  4. Με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι  ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες για να ντύσουμε δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα τσέρκια (4 εκ. ύψος και 7,5 εκ. πλάτος).
  5. Βάζουμε τα τσέρκια στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.             

Υλικά για την κρέμα:

  • 150 ml. γάλα ΜΕΒΓΑΛ
  • 100 ml. κρέμα γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ
  • 15 γρ. νισεστέ
  • 15 γρ. αλεύρι κάστανο
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 65 γρ. πατέ κάστανου
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 50 γρ. κρόκοι
  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε σταγόνες ή ψιλοκομμένη 

Εκτέλεση για την κρέμα:

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα 100 ml γάλα (από τα 150), την κρέμα γάλακτος όλη, τη μισή  ποσότητα ζάχαρης και τα σποράκια από τη βανίλια και τα  αφήνουμε να πάρουν βράση. 
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, το νισεστέ, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα υπόλοιπα 50 ml. γάλα.
  3. Όταν το μίγμα που έχουμε στην κατσαρόλα πάρει βράση, προσθέτουμε το αλεύρι κάστανου, ανακατεύουμε καλά και έπειτα προσθέτουμε το μίγμα από το μπολ με τους κρόκους, το νισεστέ, τη ζάχαρη και το γάλα.
  4. Ανακατεύουμε συνεχόμενα με φουέ την κρέμα πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Από αυτό το σημείο συνεχίζουμε την διαδικασία για 2 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε την κρέμα από την φωτιά και την ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα γάλακτος.
  6. Ανακατεύουμε πολύ καλά και έπειτα προσθέτουμε το πατέ κάστανου.

Ψήσιμο του γλυκού:

Βγάζουμε τις βάσεις από την κατάψυξη και γεμίζουμε τα τσέρκια με την κρέμα λίγο πάνω από τη μέση και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 175°C  για 45 λεπτά. Πριν τα ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με κακάο και ζάχαρη άχνη.
   

Ακολουθήστε την Chef 

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.