Οι Παρασκευές μας γίνονται ολοένα και πιο συναρπαστικές! Στις 22/02 είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον Οδυσσέα Βλαχάβα, παραγωγό του Ellion, διεθνή κριτή και γευσιγνώστη ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις μας.

Το λάδι είναι μια βασική λιπαρή ύλη στην κουζίνα των επαγγελματιών μαγείρων και ζαχαροπλαστών. Άλλωστε μια λιπαρή ύλη μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο μπορεί όμως και να το καταστρέψει. Το ελαιόλαδο έχει πρωταρχικό ρόλο στη Μεσογειακή κουζίνα. Μπορεί ένας επαγγελματίας να επιλέγει το ελαιόλαδο του βάσει ετικέτας, πως όμως μπορεί να είναι σίγουρος για το προϊόν που θα έχει στα χέρια του; Λάδια ελλαττωματικά, ταγγισμένα, με μυρωδιά μούχλας και μούργας κυκλοφορούν στην αγορά. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να τα ξεχωρίσεις είναι να έχεις έναν εξοικειωμένο ουρανίσκο ο οποίος θα μπορεί να τα ανιχνεύσει και να αποφασίσει ποιο λάδι ταιριάζει σε κάθε συνταγή.

Πως το πετυχαίνεις αυτό;
Δοκιμάζοντας πολλά ελαιόλαδα, άλλα άριστα και άλλα ελαττωματικά και έχοντας δίπλα σου έναν γευσιγνώστη που μπορεί να σου εξηγήσει για το καθένα. Αυτός ήταν και ο σκοπός αυτού του workshop. Οι σπουδαστές μέσω του μαθήματος της Τεχνολογίας Τροφίμων διδάχθηκαν το πάντα για το ελαιόλαδο. Από την ελιά που βρίσκεται πάνω στο δέντρο μέχρι και τη σωστή διατήρηση του στην αποθήκη. Η γευστική δοκιμή ήταν αυτή που ολοκλήρωσε και επίσημα όμως αυτό το κεφάλαιο και έκανε τους Σεφ του μέλλοντος να μπορούν να ξεχωρίσουν τα υλικά τους.

Ο ενθουσιασμός, η επιμονή στη λεπτομέρεια και οι γνώσεις του συνέθεσαν ένα εποικοδομητικό τρίωρο workshop στο οποίο οι σπουδαστές μυήθηκαν στις ιδιαιτερότητες του ελαιολάδου, τους τρόπους ανίχνευσης των ελαττωμάτων και φυσικά στις απαραίτητες λεπτομέρειες για τη βελτίωση των Γαστρονομικών συνταγών τόσο στη Μαγειρικής όσο και στη Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιία. Αυτές είναι άλλωστε και οι δύο μοναδικές ειδικότητες της Σχολής!

Με την ολοκλήρωση του workshop ο ίδιος μας απέστειλε αυτό το όμορφο μήνυμα:

«Είμαι ενθουσιασμένος με την ανταπόκριση που υπήρξε από τους μελλοντικούς μάγειρες που παρακολούθησαν το σεμινάριο ελαιολάδου που διοργάνωσε η εξαιρετική σχολή Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας La Chef Levi στη Θεσσαλονίκη.
Δίνοντας έμφαση στα ελαττώματα του ακρογωνιαίου λίθου της Μεσογειακής κουζίνας, τόσο οργανοληπτικά αλλά και σε κάποιες απλές και ουσιώδες παρασκευές, θέλησα να τούς δώσω να καταλάβουν – σε αντιδιαστολή με κάποια ποιοτικά δείγματα –  το σημαντικό ρόλο που παίζει μια τόσο οικεία και καθημερινή πρώτη ύλη στις παρασκευές τούς. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ εποικοδομητικό για όλους μας.»

«Ευχαριστώ για όλα»
Οδυσσέας Βλαχάβας
Και εμείς σε ευχαριστούμε Οδυσσέα!

Όλα τα workshop, όπως πάντα στη La Chef Levi, έχουν την φιλοσοφία της εξειδίκευσης, της μύησης σε νέους Γαστρονομικούς ορίζοντες και γεύσεις σε ώρες και μέρες εκτός των προγραμματισμένων καθημερινών μαθημάτων!
Όπως πάντα τα workshop αυτά ήταν, είναι και θα είναι δωρεάν για τους σπουδαστές μόνο της Σχολής των Σεφ σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποσκοπούν στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική τους εξέλιξη.