Ποιο είναι το ακριβότερο αγαθό στον κόσμο και πως πρέπει να το διαχειρίζεται ένας Σεφ;

Ένα ακριβό μπουκάλι κρασί, μερικά φύλλα βρώσιμου χρυσού, ένα Kobe Wagyu. Ένας υπερσύγχρονος φούρνος, και ένα μαχαίρι από ατσάλι Honyaki.
Τι κοινό έχουν όλα αυτά;
Είναι όλα αντικείμενα μεγάλης αξίας τα οποία στοιχίζουν τόσο στο αρχικό κεφάλαιο όσο και στα καθημερινά αναλώσιμα των επιχειρήσεων εστίασης. Ένας Σεφ Μάγειρας, ένας Σεφ Ζαχαροπλάστης και όσοι ασχολούνται με τη Γαστρονομία καλούνται να διαχειριστούν υλικά και εξοπλισμό μεγάλης αξίας.
Ποιο από όλα αυτά είναι το πολυτιμότερο;
Η σωστή απάντηση είναι κανένα.

Γιατί; Ας θεωρήσουμε ότι ένα πιάτο στοιχίζει 12 ευρώ. Πόσο όμως στοιχίζει ο άνθρωπος που το ετοιμάζει 200 φορές την ημέρα επί 25 μέρες το μήνα;. Αν το πολλαπλασιάσουμε αυτό για μήνες, χρόνια αλλά και επί περισσότερες μερίδες καταλαβαίνετε το συνολικό μέγεθος;
Καταλήγουμε λοιπόν ότι η πολυτιμότερη μας επιλογή είναι ο άνθρωπος.
Γιατί ο άνθρωπος δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε περιορισμό στο πόσο καλός μπορεί να γίνει.
Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη κάθε μονάδα μέσα σε μια μπριγκάτα. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και όχι τα μεγάλα και ακριβά μηχανήματα.
Εάν πιστεύεις ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι οι ακριβές πρώτες ύλες και ο ακριβός εξοπλισμός τότε κάνεις μεγάλο λάθος.
Γιατί; Γιατί όλα αυτά μπορεί να τα έχει ο καθένας. Το διπλανό εστιατόριο, ξενοδοχείο και ζαχαροπλαστείο μπορεί να αγοράσει ότι μπορείς και εσύ.
Ποιος όμως θα τα διαχειριστεί σωστότερα; Ο πολύτιμος άνθρωπος που θα επιλέξεις στην ομάδα σου. Εάν θέλεις να γίνεις Σεφ, είτε Μάγειρας είτε Ζαχαροπλάστης, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από εσένα. Ένας σωστός ηγέτης πρέπει να γνωρίζει τα αδύναμα του σημεία και να λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση μέσα σε μια κουζίνα.
Εάν λοιπόν μπορείς να συνεργαστείς πρώτα με τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε σίγουρα μπορείς να αποδεχτείς από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο ρόλο μέσα σε έναν επαγγελματικό χώρο Γαστρονομίας όσο μεγάλος ή μικρός μπορεί να είναι.
‘Έτσι λοιπόν και ένας Σεφ οφείλει να ξέρει να διαχειρίζεται το προσωπικό του, να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να είναι μια ισχυρή φυσιογνωμία για τους υφιστάμενους του.
Ένας Σεφ πρέπει να είναι ένας σύγχρονος manager ο οποίος θα χτίζει μια δυνατή επαγγελματική σχέση με την ομάδα αλλά και θα επενδύει στην διαρκή εξέλιξη των μελών της. Ένας ηγέτης ο οποίος θα προστατεύσει και θα αναλάβει την ευθύνη.
Κι αυτό γιατί ο Σεφ θα κληθεί να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες φαγητού με συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, θα κληθεί να διαχειριστεί το budget της κουζίνας, θα κληθεί να είναι δημιουργικός και παράλληλα να διαχειριστεί το κάθε μέλος της ομάδας του.
Ένας επαγγελματίας Σεφ, ο οποίος έχει κερδίσει επάξια τα γαλόνια του, δίχως να του τα έχουν φορέσει, θα δουλεύει κουρασμένος, με τα καψίματα να τσούζουν και τα πόδια πρησμένα μέσα στα σαμπώ. Αυτός που θα πει μια κουβέντα και θα τελειώσουν όλα αλλά και αυτός που στο τέλος της βάρδιας θα πάει τους υπόλοιπους στο σπίτι. Όχι γιατί έχει συμφέρον αλλά γιατί επενδύει στην αξία του ανθρώπου και της ομάδας.
Ένας επαγγελματίας Σεφ μπαίνοντας στη κουζίνα θα αφήσει στην άκρη τις προσωπικές του σκέψεις, τις διαμάχες με το προσωπικό της επιχείρησης και θα θέσει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση του πελάτη.
Όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Μην ενθουσιάζεσαι με ονόματα, όμορφες στολές και μαχαίρια. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Φεύγοντας από μια κουζίνα για να πας σε μια άλλη, δεν θα πάρεις μαζί σου ένα ακριβό μηχάνημα. Μπορεί να μη πάρεις καν τη στολή σου.
Το μόνο που θα κουβαλήσεις μαζί σου είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισες.
Αυτό είναι κάτι που φροντίζουμε οι σπουδαστές μας να γνωρίζουν από την αρχή, καθώς είναι άνθρωποι με κριτική ικανότητα που μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις γνώσης που θα λάβουν από τη Σχολή δίχως να εντυπωσιάζονται από εφήμερες συνεργασίες.
Η ποιότητα φαίνεται στη διάρκεια και την συνέχεια. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας οι σπουδαστές μας δεν θα πάρουν μαζί τους ακριβά υλικά και εντυπωσιακό εξοπλισμό. Αποφοιτώντας από τη Σχολή θα πάρουν το εισιτήριο για την επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση. Ένα εισιτήριο μιας διαδρομής που πάει μόνο προς την επιτυχία δίχως στάσεις και καθυστερήσεις.
Είναι όλες οι γνώσεις και οι εμπειρίες της καθημερινότητας. Είναι η είσοδος σε ένα δίκτυο αποφοίτων και επαγγελματιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Με αυτές θα χτίσουν τη καριέρα τους, όχι με ένα ακριβό μαχαίρι.
Και είμαστε περήφανοι που το ξέρουν.
Η δουλειά ενός Μάγειρα, Ζαχαροπλάστη, Αρτοποιού απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία και σκληρή δουλειά. Απαιτεί όλο σου το είναι, τον χρόνο σου, το σώμα σου και το μυαλό σου.
Είναι τρόπος ζωής.
Ξέρεις πόσες φορές ακούσαμε τη φράση, «αν δεν ήταν η Σχολή δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι σήμερα»; Δε μπορεί να βρει κανείς μεγαλύτερη χαρά!
Στα 30 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βάζουμε ως πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο. Σε αυτόν χτίζουμε.
Σε κάθε σπουδαστή ξεχωριστά.
Κάθε σπουδαστής, μια μοναδική ιστορία.