Ψωμί και τυρί: η επιστήμη πίσω από την παράδοση.

Η χρησιμότητα των αμινοξέων στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού: Διατροφικές συμβουλές και γαστρονομικοί συνδυασμοί για την καλύτερη απορρόφησή τους.
Οι νέες τάσεις της γαστρονομίας παντρεύουν το τυρί με το αλεύρι. Γνωρίζουν άραγε οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες τί προσφέρει στον οργανισμό αυτός ο συνδυασμός τροφής;

Συναντούμε πλέον πολλές συνταγές που προτείνουν τηγανίτες με ξυνοτύρι, αυγόφετες με ανεβατό, κέικ με γιαούρτι, καρυδόπιτα με ανθότυρο.
Είναι όντως ένα προϊόν σκέψης και άριστης γνώσης της επιστήμης των τροφίμων ή απλή συνέχιση της παράδοσης;
Από τον Πόντο με τα πισία με το τυρί, τη Θράκη με τις λαλαγγίτες με φέτα, τη Μήλο με τα πιταράκια με λαδοτύρι και την Κρήτη με τα λυχναράκια με ξινομυζήθρα βλέπουμε τον συνδυασμό του τυριού με το αλεύρι να πρωτοστατεί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τόσο τον τραχανά με τυρί αλλά και την κλασική μπομπότα (ψωμί με τυρί) που έχουν θρέψει γενιές ολόκληρες.
Ας δούμε όμως από πλευράς τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής τι ισχύει.
Τα τυριά είναι προϊόν μετουσιωμένης πρωτεΐνης. Η πρόσληψη των πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό καθώς η ανεπάρκεια αυτών οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και προκαλεί αίσθημα αδυναμίας. Επίσης, η παρατεταμένη έλλειψη πρωτεϊνών οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων.
Οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Μια αλυσίδα αμινοξέων, δηλαδή, δημιουργεί μια πρωτεΐνη. Τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για τη μυϊκή ανάπτυξη. Άλλα αμινοξέα τα συνθέτει ο οργανισμός και άλλα πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως μέσω της τροφής . Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ το σώμα μας μπορεί να συνθέτει τα μη απαραίτητα αμινοξέα, κάποιες φορές δεν το κάνει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να παραμερίζεται η κατανάλωση κανενός είδους αμινοξέων αλλά θα πρέπει αντιθέτως να προσλαμβάνεται επαρκής ποσότητα και από τα δυο.
Από την άλλη, το αλεύρι αποτελείται κατά κύριο λόγο από άμυλο. Δηλαδή υδατάνθρακες. Περιέχει όμως και μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών. Οι φυτικές όμως πρωτεΐνες έχουν χαμηλή βιολογική αξία λόγω της ανεπάρκειας των απαραίτητων αμινοξέων. Μπορούν όμως να γίνουν πλήρεις όταν αναμιχθούν με άλλες τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα.
Έτσι, ο συνδυασμός του αλευριού με το τυρί δημιουργεί έναν διατροφικά τέλειο συνδυασμό για τον άνθρωπο. Άλλοι σημαντικοί συνδυασμοί για τη δημιουργία της τέλειας τροφής είναι τα δημητριακά με το γάλα, το αυγό με το ρύζι (κινέζικο τηγανητό ρύζι) και τα φασόλια με το καλαμπόκι(chili con carne).
Στη La Chef Levi, όλοι οι νέοι Σεφ εκπαιδεύονται άριστα τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, με μαθήματα τα οποία έχουν άμεση συνάφεια με τη Γαστρονομία, συνδέοντας τους ισχυρότερα με την αγορά εργασίας!
Την επόμενη φορά που θα κρατάτε στο χέρι σας μια φέτα ψωμί με τυρί θα γνωρίζετε πόσο σοφά πράξατε!