Αυτή την εβδομάδα έχουμε ετοιμάσει μια άκρως διατροφική αλλά και νόστιμη συνταγή με ορτύκι και πουρέ ηλιόσπορου. Συγκριτικά με άλλα είδη κρεάτων, το ορτύκι έχει αρκετά χαμηλότερη περιεκτικότητα τόσο σε κορεσμένα λίπη όσο και σε χοληστερόλη. Επίσης είναι πλούσιο σε μέταλλα καθώς και σε βιταμίνες. Μάλιστα, στην Ασία μέχρι και τη σημερινή εποχή θεωρείται «θεραπευτικό» τρόφιμο. Οι τρόποι μαγειρέματος του ορτυκιού ποικίλουν, ωστόσο η νοστιμιά δεν θα λείψει σίγουρα από το συγκεκριμένο πιάτο. Ο πουρές ηλιόσπορου με την σειρά του, προσθέτει έξτρα διατροφική αξία στη συγκεκριμένη συνταγή καθώς ο ηλιόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Δοκιμάστε τη νέα μας συνταγή «ορτύκι με πουρέ ηλιόσπορου» για ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά για το ορτύκι

  • 1 τεμ. ορτύκι

Εκτέλεση για το ορτύκι

  1. Κόβουμε το ορτύκι στη μέση ώστε να πάρουμε το στήθος και τα μπούτια. Τα μπούτια θα τα χρησιμοποιήσουμε για την σάλτσα.
  2. Ψήνουμε το στήθος στον ατμό στους 58°C για περίπου 20’.
  3. Όταν κρυώσει αφαιρούμε από το κόκκαλο την πέτσα και το φιλέτο.
  4. Βάζω τα στήθη στους 58°C στο vacuum για άλλα 20’.

 Υλικά για τη σάλτσα

  • 10 γρ. βούτυρο
  • 2 τεμ. κρεμμύδια εσαλότ
  • 1,5 λίτρο ζωμό κότας
  • 0,5 λίτρο ζωμό βοδινού
  • 30 γρ. μέλι
  • 260 ml ξύδι μήλου
  • 2 τεμ. μπούτια ορτυκιού

Εκτέλεση για το φιλέτο μόσχου 

  1. Σωτάρουμε τα μπουτάκια στο βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια εσαλότ.
  3. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το μέλι, το ξύδι και τα γλασάρουμε πολύ καλά.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.
  5. Μόλις δέσει περνάμε τη σάλτσα μας από σίτα.
  6. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού πριν το σερβίρισμα.

Υλικά για τον πουρέ ηλιόσπορο

  • 500 γρ. ηλιόσπορους
  • 20 ml σπορέλαιο
  • 250 – 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2,5 γρ. αλάτι

   Εκτέλεση για τον πουρέ ηλιόσπορο

  1. Ανακατεύουμε τους ηλιόσπορους με το λάδι και τα ψήνουμε στους 150°C για περίπου 20-25’.
  2. Παίρνουμε τα 350 γρ. από τους σπόρους και τους ζεσταίνουμε μαζί με την κρέμα και το αλάτι.
  3. Παγώνουμε το μείγμα, όταν παγώσει το χτυπάμε στο thermomix να γίνει πουρές.

Υλικά για το kale

  • 1 τεμ. Kale
  • Βούτυρο

  Εκτέλεση για το kale

  1. Αφαιρούμε το μίσχο.
  2. Πριν το σερβίρισμα, το μαραίνουμε σε ένα κατσαρολάκι και το γλασάρουμε με λίγο βούτυρο.

Υλικά για το αποξηραμένο kale

  • 1 τεμ. kale
  • Βούτυρο

  Εκτέλεση για το αποξηραμένο kale

  1. Αφαιρούμε το μίσχο.
  2. Ζεματίζουμε το kale και το στεγνώνουμε καλά.
  3. Το αποξηραίνουμε στους 60°C για 12 ώρες.

Υλικά για το λάδι με θυμάρι

  • 250 γρ. φύλλα θυμάρι
  • 50 γρ. μαϊντανό
  • 600 γρ. λάδι

Εκτέλεση για το λάδι με θυμάρι

  1. Ζεματίζουμε τα φύλλα από το θυμάρι και τον μαϊντανό.
  2. Τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
  3. Τα χτυπάμε μαζί με το λάδι. 

Διαδικασία για το στήσιμο

  1. Τοποθετούμε όμορφα στο πιάτο τoν πουρέ.
  2. Βάζουμε από πάνω τα στήθη και προσθέτουμε τα kale.
  3. Στην κορυφή τοποθετούμε το αποξηραμένο kale και γαρνίρουμε με το λάδι θυμάρι.
     

Ακολούθηστε τον Chef     

Υπέροχα και θρεπτικά λαχανικά όπως το kale που χρησιμοποιήσαμε μπορείτε να βρείτε στο Zarzavat- Private Customized Farming.

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα, κάνοντάς μας tag ή mention στα Social Media.