«Τι πρέπει να κάνω για να γίνω Σεφ», «Πως είναι να δουλεύεις σε μια επαγγελματική κουζίνα και πως γίνεσαι Σεφ»;

Ρωτήσαμε την απόφοιτο της Σχολής La Chef Levi (2015) και Executive Chef του ξενοδοχείου Άμμων Ζευς στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, Αθηνά Μπένου, πόσο σημαντικό είναι να κυνηγάει κάποιος τα όνειρα του χωρίς να στέκεται στους ηλικιακούς περιορισμούς, ποια εμπόδια συνάντησε και πως τα ξεπέρασε. Ακόμη, επεξηγεί τι σημαίνει να είσαι γυναίκα Chef και δίνει συμβουλές στις νέες γενιές γυναικών που φιλοδοξούν να πετύχουν στον τομέα της Μαγειρικής και της Ζαχαροπλαστικής. Θυμάται μαζί μας την πρώτη φορά που ανέλαβε καθήκοντα ως Executive Chef και  δίνει ορισμένες συμβουλές στους φιλόδοξους σπουδαστές & σπουδάστριες της Σχολής σύμφωνα με τα δικά της μαγειρικά βιώματα.

1. Περιγράψτε μας τον άνθρωπο πίσω από την Chef Αθηνά Μπένου.

Εάν θα μπορούσα να το εκφράσω με μια μόνο λέξη, αυτή θα ήταν το Θάρρος. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, παρατηρώ όλο και περισσότερα νέα γνωρίσματα του χαρακτήρα μου οπότε θα πω πως ακόμη με μαθαίνω.

2. Πότε αποφασίσατε να κάνετε την αγάπη σας για την μαγειρική επάγγελμα;

Δεν μπορώ να κρύψω πως την μαγειρική τη λάτρευα από μικρή. Παρόλα αυτά, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω πρώτη φορά σε επαγγελματική κουζίνα συνειδητοποίησα πως ήρθε η στιγμή και πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρω.. Θυμάμαι αυτή την στιγμή σαν χθες. Στην Pienza στην Τοσκάνη όλα έμοιαζαν τόσο υπέροχα στα μάτια μου που δεν ήθελα με τίποτα να βγω από την κουζίνα! Είχα άπειρες απορίες & ερωτήσεις να κάνω στην Chef Fiorella η οποία παρεμπιπτόντως είναι καλή μου φίλη.

3. Πόσο σημαντική ήταν η επιλογή της σωστής Σχολής για την επαγγελματική σας στροφή μετά από μια ήδη επιτυχημένη καριέρα;

Σίγουρα η επιλογή της σωστής Σχολής θέτει τις σωστές βάσεις για την μετέπειτα μαγειρική μας πορεία. Προσωπικά, πέραν της La Chef Levi δεν έψαξα κάπου αλλού. Παρακολουθούσα την κυρία Βιργινία από παλιά και για αρκετό καιρό. Ώσπου τελικά βεβαιώθηκα πως εκεί ανήκω. Αυτή είναι η ιδανική Σχολή για μένα, και ήμουν σίγουρη πως θα μου παρέχει όλα τα εφόδια προκειμένου να κάνω πράξη το όνειρο μου.

4. Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και των πρώτων σας βημάτων στον τομέα της μαγειρικής & πως τις αντιμετωπίσατε;

Ίσως ακουστεί παράξενο αλλά δεν μπορώ να πω ότι συνάντησα αξιοσημείωτες δυσκολίες πέραν του ίδιου μου του εαυτού..  Βλέπεις, είναι λίγο δύσκολο να ξανά πηγαίνει κάποιος σχολείο και να κάθεται στα θρανία στα 42 του χρόνια. Πρέπει να το θέλεις πολύ και να πείσεις τον εαυτό σου ότι η επιτυχία είναι μονόδρομος. Ωστόσο δεν θα μπορούσα να παραλείψω την στήριξη του αγαπημένου μου Chef Αγάπιου Παμπουκίδη. Από την πρώτη κιόλας μέρα, έβαλε το μυαλό μου σε τάξη και με οργάνωσε (όπως και σε όλους τους σπουδαστές). Θυμάμαι εγώ να βιάζομαι να κάνουμε μία δουλειά (γεμίζαμε fond σε παγοκυψέλες) και απλά με κοίταξε στα μάτια ο Chef! Εκεί ξεκαθάρισαν όλα, κάθε ενδοιασμός/ανησυχία που είχα εξαφανίστηκαν μέσα σ’ ένα λεπτό.

5. Πως νιώσατε όταν αναλάβατε την πρώτη σας δουλειά ως Executive Chef;

Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Επιτέλους το όνειρο μου έπαιρνε σάρκα και οστά. Παρόλα αυτά, μπορούσες πολύ εύκολα να διακρίνεις το άγχος που με διακατείχε αν και πιστεύω πως τηρουμένων των αναλογιών ήταν φυσιολογικό. Έπρεπε όμως αυτό το άγχος να το εκμεταλλευτώ δημιουργικά. Σίγουρα το αίσθημα της αξίωσης δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον συνδυασμό συναισθημάτων που αισθανόμουν τότε. Το δυνατότερο συναίσθημα όμως για μένα ήταν η ευθύνη. Αφενός απέναντι στην ίδια την θέση του Executive Chef η οποία είναι αρκετά απαιτητική αφετέρου, ευθύνη απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό.

6. Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα Chef και τι θα συμβουλεύατε τις νέες κοπέλες που θέλουν να φτάσουν ψηλά στη καριέρα τους;

Η αρχική μου συμβουλή είναι η ίδια που παίρνουν όλοι οι φιλόδοξοι μάγειρες/μαγείρισσες από τα πρώτα μαθήματα κιόλας στην Σχολή. Να χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις μέσα στην κουζίνα. Επίσης, να κάνουν χρήση όλων των γνώσεων (θεωρητικών & πρακτικών) που έχουν διδαχθεί. Φυσικά να έχουν επίγνωση των συνθηκών, του προγράμματος, της κουζίνας κ.ο.κ. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο εξής:  Σε αυτή την δουλειά που τόσο αγαπάμε και αποφασίσαμε να εργαστούμε επαγγελματικά, η θηλυκότητα δεν χωράει. Στην μαγειρική δεν είσαι γυναίκα αλλά Chef. Θα υπάρξουν πολλοί (ενδεχομένως και συνάδελφοι) που θα αμφισβητήσουν τη δουλειά σου και αν θα μπορέσεις να τα βγάλεις εις πέρας με τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα. Αυτό συμβαίνει συνήθως (ευτυχώς όχι πάντα) στα ξενοδοχεία που τα μεγέθη, οι ποσότητες και οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Ας μην ξεχνάμε όμως πως με την σοβαρότητα, την επιμονή και την προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα εντός αλλά και εκτός κουζίνας.

7. Μπορείτε να ονομάσετε 5 δυσκολίες που θα συναντήσουν οι νέο- εισαχθέντες Chef σε μια επαγγελματική κουζίνα;

Η προσωπική μου εμπειρία μου έχει αποδείξει το εξής: « Ή κολυμπάς ή πιάνεις πάτο». Θυμάμαι την πρώτη μου χρονιά ανέλαβα (ως 1ετής τότε) την πρώτη μου κουζίνα σε μεγάλο ξενοδοχείο. Κυριολεκτικά, έχανα 1 κιλό την ημέρα (αν και με την λήξη της σαιζόν τα ξανά έβαλα διπλά! )από το άγχος, τον πανικό, και την απειρία. Ειδικά  την πρώτη μέρα μόλις γύρισα στο δωμάτιο μου, έβαλα τα κλάματα. Είναι όμως ένα μονοπάτι που όλοι λίγο ή πολύ διασχίζουν κατά την είσοδο τους σε μια επαγγελματική κουζίνα. Να θυμάστε όμως πως οι δυσκολίες αυτές είναι το τίμημα για μια λαμπρή και αξιοζήλευτη καριέρα. Αυτές οι καταστάσεις με έφεραν σήμερα στο σημείο το οποίο βρίσκομαι και είμαι σίγουρη πως το ίδιο ισχύει για κάθε πετυχημένο μάγειρα. Έτσι χτίζεται η εμπειρία!

8. Πόσο πολύ απέχει τελικά η θεωρία από την πράξη μέσα σε μια κουζίνα;

Κατά την άποψη μου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η προσωπικότητα τους καθενός και φυσικά τα όσα έχεις διδαχθεί από την Σχολή. Εγώ προσωπικά στην La Chef Levi θεωρώ πως έλαβα τα σωστά μηνύματα και πήρα και τα σωστά εφόδια για να προχωρήσω ομαλά από την θεωρία στην πράξη.

9. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το να κυνηγήσει κάποιος τα όνειρα του έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία;

Εκ του αποτελέσματος θα σου πω κι ας φανεί κοινότυπο πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Εγώ σαν Αθηνά έχω μία αρχή στην ζωή μου η οποία με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και την ακολουθώ πιστά εντός και εκτός κουζίνας.

«Εφόσον ΘΕΛΩ, ΜΠΟΡΩ»

Θα συμβούλευα όλους να κυνηγήσουν τα όνειρα τους έστω και σε μεγάλη ηλικία και είμαι σίγουρη πως στο τέλος θα ανταμειφθούν. Πιστέψτε με, ΑΞΙΖΕΙ!

10. Λίγα λόγια για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής που φιλοδοξούν να εργασθούν ως Chef ή Pastry Chef.

Θεωρώ πως θα πρέπει να βλέπουν λιγότερο ή και καθόλου τηλεόραση. Αντ’ αυτού, να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν, είναι το εφόδιο που πρέπει να έχουν όλοι ξεκινώντας το μαγειρικό τους ταξίδι. Να μελετούν και να μαθαίνουν διάφορες κουζίνες αλλά και μαγειρικά μυστικά. Να ξεκαθαρίσουν στον εαυτό τους  πως πρώτα απ’ όλα είναι Μάγειρες & Μαγείρισσες, Ζαχαροπλάστες & Ζαχαροπλάστισσες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η λέξη Γαστρονομία είναι Ελληνική (νόμος – γαστήρ ). Ας προσπαθήσουν όλοι με την αγάπη τους και την προσπάθεια τους, να της δώσουνε φτερά!

Ραντεβού στην κουζίνα!