Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Chat GPT και όλα τα υπόλοιπα AI εργαλεία, εφαρμόζονται μόνο για να γράφεις κείμενα, ασκήσεις, εργασίες ή για την δημιουργία φωτογραφιών, ήχων κ.α.
Είναι βέβαιο όμως, ότι ακόμη και η γαστρονομία θα βρει πολύτιμα εργαλεία στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ κάποια χρησιμοποιούνται ήδη, όπως φούρνοι οι οποίοι με το που βάλεις το ταψί μέσα αναγνωρίζουν το είδος του φαγητού και αυτόματα υπολογίζουν τον σωστό χρόνο και την απαραίτητη θερμοκρασία ψησίματος!
Μερικοί από τους πρώτους τρόπους που θα χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη περιγράφονται παρακάτω:
(1) Η επανάσταση στη σύνθεση μενού και την κοστολόγηση
Υπολογίζοντας την εποχικότητα των υλικών, τις συνήθειες της τοπικής οικονομίας, την τουριστική ροή, την επαναληψιμότητα των ντόπιων πελατών, τα διαθέσιμα μηχανήματα και προσωπικό, οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προτείνουν τις βέλτιστες επιλογές για ένα μενού μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας καθοριστικά τα κόστη λειτουργίας.
Παράλληλα, ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να υπολογίζει πολύ εύκολα για πόσο καιρό θα καλύψουν τις ανάγκες της κουζίνας οι διαθέσιμες πρώτες ύλες, να τηρεί διαγράμματα ροής και συνθήκες ασφαλείας αλλά και να προβλέπει τυχόν αυξήσεις σε τιμές που μπορεί να έρχονται, να μελετά την πρόγνωση καιρού και πως αυτή επηρεάζει τα μενού (πχ. στην αλιεία), ειδικά για προϊόντα του εξωτερικού.
Με τον τρόπο αυτό οι Σεφ μπορούν μειώσουν το food waste, την κατανάλωση ενέργειας αλλά και να αυξάνουν το περιθώριο κέρδους τους αλλά και να πραγματοποιούν τυχόν προσαρμογές με βάση τις πιθανότητες των no-shows ή των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Το ίδιο ισχύει και για τη ροή τουριστών, την ανάλυση των αφίξεων και αναχωρήσεων στα αεροδρόμια, τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τον κόσμο όπως και την κίνηση στους δρόμους μέσω δορυφόρων.
Δίνοντας καθημερινά δεδομένα σε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, αυτό θα μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τις ανάγκες των πελατών, τα παράπονα αλλά και πόσα χρήματα ξοδεύουν και ποιες ημέρες και ώρες υπάρχει κίνηση για να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση πρώτων υλών και προσωπικού, προσφέροντας τη καλύτερη δυνατή εμπειρία με το μέγιστο δυνατό όφελος για την επιχείρηση.
(2) Eργαλεία τα οποία εξασφαλίζουν επιτυχημένο αποτέλεσμα και μειώνουν την πιθανότητα λάθους
Μπορεί το Thermomix και το Roner να αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα εργαλεία των Σεφ καθώς προσφέρουν ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα, όμως η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε μία τεράστια σειρά εξοπλισμού, πραγματικά εντυπωσιάζει.
Βασιζόμενοι στο μέγεθος του ταψιού ή του φαγητού, στις εξωτερικές συνθήκες και στις ανάγκες της εκάστοτε κουζίνας, οι νέοι φούρνοι θα παρέχουν άμεση εικόνα και δεδομένα από την διαδικασία ψησίματος μειώνοντας τον κίνδυνο λάθους, εξασφαλίζοντας συνέπεια στο τελικό αποτέλεσμα, απελευθερώνοντας παράλληλα μερικά χέρια, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα πόστα. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα ψυγεία, τα οποία θα «αναγνωρίζουν» τις πρώτες ύλες που έχουν, και θα συγχρονίζονται με τη λίστα αγορών για να μην χάνονται τυχόν ποσότητες που αγοράζονται διπλές.
Ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι θέσεις εργασίας εάν έχεις ακολουθήσει τις σωστές σπουδές μαγειρικής και σπουδές ζαχαροπλαστικής, είναι αμέτρητες και οι ανάγκες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο.
(3) Προβλέψεις νέων trends και κενών στην αγορά
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον κλάδο των εστιατορίων προβάλλοντας με ακρίβεια νέες γαστρονομικές τάσεις , βοηθώντας τα καταστήματα να παραμείνουν μπροστά από την καμπύλη. Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κριτικές πελατών και έρευνας αγοράς, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει αναδυόμενες προτιμήσεις στην κουζίνα, τις γευστικές εμπειρίες και τη διακόσμηση. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιάτα με βάση τα φυτά, ωθώντας τους σεφ να καινοτομήσουν με νέες συνταγές vegan και βιώσιμα συστατικά. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τις τάσεις διεθνών γεύσεων, όπως η άνοδος του κορεάτικου street food ή των μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής, επιτρέποντας στα εστιατόρια να διαφοροποιήσουν τα μενού τους και να προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες.
Για παράδειγμα, εάν η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίσει αύξηση της ζήτησης για διαδραστικές γευστικές εμπειρίες, τα εστιατόρια μπορούν να εισάγουν στοιχεία όπως το μαγείρεμα στο τραπέζι ή τα εξατομικευμένα μενού γευσιγνωσίας.
Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μία τάση αλλά μια μεταμορφωτική δύναμη στον γαστρονομικό κόσμο. Από τη δημιουργία μενού έως την εμπειρία πελατών και τη διαχείριση κουζίνας, οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν το δρόμο για μια πιο αποτελεσματική, δημιουργική και εξατομικευμένη γαστρονομική εμπειρία.
Αν σκέφτεσαι βέβαια ότι αυτό θα μειώσει τις θέσεις εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό, αρκεί να γνωρίζεις ότι στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια οι έμμεσες και άμεσες κενές θέσεις έφτασαν τις 60.000!
Επίσης, αν πιστεύεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει την δημιουργικότητα, τις αναμνήσεις και τη φιλοσοφία των Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, δες αυτό το βίντεο των New York Times, όπου ζήτησαν από ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης να δημιουργήσει ένα μενού!
Το αποτέλεσμα; Ναι μπορεί να βοηθήσει έναν Σεφ, αλλά όχι να ηγηθεί μίας κουζίνας.
Ως η πρώτη σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, στο ΙΕΚ Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής της La Chef Levi είναι ζωτικής σημασίας να αγκαλιάσουμε αυτές τις καινοτομίες και να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά σεφ να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην επιδίωξή τους για τη γαστρονομική αριστεία.