Ένας νέος Ζαχαροπλάστης, με βαρύ όνομα και φρέσκες ιδέες! Ο Μάρκος Κωνσταντινίδης αποτελεί τέταρτη γενιά Ζαχαροπλάστη και κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε! Να εντυπωσιάζει με τις γλυκές του δημιουργίες, να πειραματίζεται με νέα υλικά και τεχνικές, δίχως όμως να ξεχνά τη μακρά ιστορία που κουβαλά και τις αναμνήσεις από τον παππού του.

Ο Μάρκος βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με coach την Chef Βιργινία Αναστασιάδου, ολοκλήρωσε τις σπουδές Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας στη La Chef Levi και αφού ταξίδεψε στο εξωτερικό, συνεχίζει να εξελίσσει τις γνώσεις και τις δημιουργίες του στο δικό του ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα.

1. Πως προέκυψε η σχέση και η ενασχόληση σου με την Ζαχαροπλαστική;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έπαιζα σε μια κουζίνα.

Κάθε πρωί ακολουθούσα τον πατέρα μου στο ζαχαροπλαστείο, αυτός ανέβαινε στο γραφείο και εγώ έμενα κάτω στο εργαστήριο όπου έπαιζα με τους ζαχαροπλάστες. Εκεί, το θυμάμαι σαν χθες, κάηκα για πρώτη φορά με την καραμέλα. Εκεί ήταν που το μικρόβιο της σοκολάτας μπήκε για τα καλά μέσα μου. Και από τότε δεν έχει φύγει!

2. Ποια ήταν τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα;

Το βάπτισμα του πυρός ήταν όταν ξεκίνησα να τυλίγω σοκολατάκια στην οικογενειακή επιχείρηση!

3. Θεωρείς πως οι σπουδές σου σε βοήθησαν στο να εξελιχθείς και να πετύχεις τους στόχους σου;

Εννοείται πως ναι. Η σχολή σου δίνει τα θεμέλια για να ξεκινήσεις και εσύ οφείλεις να βρεις την εξέλιξη και το που θέλεις να φτάσεις!

4. Υπάρχει κάποια κατηγορία γλυκών που θα ξεχώριζες;

Το παγωτό, το θεωρώ κάτι μοναδικό και πολύ διαφορετικό από τα γλυκά, για αυτό το λόγο πήγα και στην Ιταλία να το σπουδάσω.

5. Περίγραψε μας το προφίλ ενός νέου φιλόδοξου Ζαχαροπλάστη/Ζαχαροπλάστισσας.

Ένας νέος αλλά και ένας πεπειραμένος Ζαχαροπλάστης/Ζαχαροπλάστισσα οφείλει να μη σταματά να δουλεύει, να δοκιμάζει, να πειραματίζεται και φυσικά να ενημερώνεται και να ταξιδεύει.

6. Μπορείς να ονοματίσεις τα 3 αγαπημένα σου γλυκά;

Δεν έχω αγαπημένα γλυκά, έχω όμως αγαπημένα υλικά. Με αυτά μπορώ να δημιουργήσω τα πάντα.

7. Ποιοι Ζαχαροπλάστες αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπα για σένα;

Εννοείται η πρώτη μου δασκάλα κυρία Βιργινία Αναστασιάδου στη La Chef Levi και αρκετοί ακόμα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

8. Τα Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη μετρούν 100 χρόνια παράδοσης. Πόσο σημαντικό είναι για σένα να εξελίξεις την οικογενειακή επιχείρηση ακόμη περισσότερο στο μέλλον;

Σαν τέταρτη γενιά θέλω να εξελιχθώ και να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην πλούσια ιστορία της οικογένειας μου. Έχω συνεργαστεί και με συγγενείς μου στο παρελθόν αλλά νομίζω ότι ο καθένας, έτσι και αλλιώς, πρέπει να τραβάει το δικό του δρόμο και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να ανοίξω και εγώ το δικό μου που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, Αγίας Παρασκευής 101. Εκεί καθημερινά δημιουργώ γλυκά με αγάπη, δοκιμάζω νέες συνταγές και προσπαθώ να δημιουργώ χαμόγελα σε κάθε άνθρωπο που τα γεύεται.

9. Το γεγονός πως εκπροσωπείς ένα τόσο αναγνωρισμένο όνομα στο χώρο της Ζαχαροπλαστικής πανελλαδικά, τι συναισθήματα σου δημιουργεί; Ποιες οι ευθύνες μιας τέτοιας θέσης;

Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω κάποιον συναγωνισμό, γιατί μπορεί να είμαι ο μόνος ζαχαροπλάστης στην οικογένεια μετά τον παππού μου, αλλά έχω την ανάγκη να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στο όνομα «Κωνσταντινίδης». Βέβαια, δεν θέλω να το πάω με την πεπατημένη, θέλω να το κάνω διαφορετικά και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ζαχαροπλαστείο μου. Πατάω πάνω στις βασικές θεωρίες και συνταγές του παππού μου και κάνω κάτι νέο και καινούριο.

10. Πόσο σημαντικές θεωρείς τις σπουδές πάνω στη Ζαχαροπλαστική και τη συμβολή της Σχολής σου;

Πιστεύω ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Για το λόγο αυτό, οι σπουδές Ζαχαροπλαστικής συμβάλουν παρά πολύ στον επαγγελματισμό και δίνουν την απαραίτητη κατεύθυνση για καινούργιους ορίζοντες.

Επισκεφτείτε το Ζαχαροπλαστείο ‘Κωνσταντινίδης by Μάρκος’ και δοκιμάστε τις γλυκές δημιουργίες του!