Η εμπειρία μου από την πρακτική εκτός Ελλάδος και η La Chef του εξωτερικού.

Η εμπειρία μου από την πρακτική εκτός Ελλάδος και η La Chef του εξωτερικού.

Ονομάζομαι Λυτρίδης Χρήστος, είμαι δευτεροετής σπουδαστής ζαχαροπλαστικής και επισκέφτηκα την Αλγερία το καλοκαίρι που μας πέρασε στα πλαίσια της πρακτικής μου εξάσκησης. Κατά το πρώτο έτος της φοίτησής μας μάς δόθηκε η επιλογή να κάνουμε πρακτική είτε με ατομική μας πρωτοβουλία είτε μέσω της σχολής.

Επιλογή μου λοιπόν το εξωτερικό μέσω της σχολής, καθώς αναζητούσα νέες και διαφορετικές εμπειρίες.
Παρόλο που στην Αλγερία οι πιο διαδεδομένες γλώσσες είναι τα Γαλλικά και τα Αραβικά, γλώσσες δύσκολες για κάποιον με μητρική γλώσσα τα ελληνικά και με βασική γνώση Αγγλικών, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για μένα.
Κίνησα άμεσα τα διαδικαστικά, ώστε να επισκεφτώ αυτή τη μακρινή χώρα. Η La Chef στην Αλγερία ούσα φιλόξενη, ήταν στήριγμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμονής μου εκεί, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θέση εργασίας στην ειδικότητά μου.
Εργάστηκα στο πρώτο ελληνικό εστιατόριο στη χώρα, στεγαζόμενο μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αλγερίας, το ονομαζόμενο El-Djazair [Ex Saint George], ξενοδοχείο «6 αστέρων». Εκεί υπήρξα μέλος μιας ομάδας, η οποία εργάστηκε σκληρά, σε συνθήκες υψηλού επαγγελματικού επιπέδου και ανταγωνιστικότητας. Από τις πρώτες μέρες κιόλας, αρκετές ευθύνες δόθηκαν στον προϊστάμενο και κατ’ επέκταση σ’ εμένα, διότι κληθήκαμε να φτιάξουμε ένα πλήρες μενού με βάση την ελληνική κουζίνα από την αρχή ενώ σε μένα ανατέθηκε η ευθύνη των επιδορπίων.
Η άμεση όμως εμπλοκή μου και με τη μαγειρική ήταν σαφέστατα αναπόφευκτη, διότι στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες ήμασταν μόνο δύο άτομα υπεύθυνοι για ολόκληρο εστιατόριο.
Παράλληλα, μια αρμοδιότητα που μου δόθηκε ήταν το management της σάλας και η υποδοχή των πελατών υπό την καθοδήγηση μιας πολύ έμπειρης και ακαδημαϊκά καταρτισμένης προϊσταμένης. Η εν λόγω κυρία μού έμαθε πολλά σχετικά με την αντιμετώπιση ποικίλων καταστάσεων και ανθρωπίνων χαρακτήρων. Συνοψίζοντας, το ταξίδι αυτό μου πρόσφερε ανεκτίμητες εμπειρίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Άξιοι ευχαριστιών είναι η σχολή που φοιτώ στη Θεσσαλονίκη και στο Αλγέρι, η κυρία Βιργινία Αναστασιάδου που αποτελεί παράδειγμα θάρρους και επιμονής και η δασκάλα μου, κυρία Φωτεινή Κουκάκη, η οποία θα αποτελεί τον μέντορά μου όπου και αν με οδηγήσει η ζωή και η ζαχαροπλαστική.

ΛΥΤΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,
ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ