Σε μια προσπάθεια να επεκτείνουμε τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και να εμβαθύνουμε στο πλούσιο εύρος των τοπικών γεύσεων, σπουδαστές και σπουδάστριες του ΙΕΚ Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας La Chef Levi, πάντα σε ώρες εκτός μαθημάτων, ξεκίνησαν ένα μαγευτικό ταξίδι στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή η συναρπαστική εμπειρία μας ταξίδεψε στους καταπράσινους αμπελώνες του Οινοποιείου Alpha Estate, στο φιλόξενο πιπερόκτημα της οικογένειας Ναουμίδη και στο γοητευτικό χωριό Νυμφαίο, προσφέροντας το καθένα μια μοναδική ευκαιρία εξερεύνησης της γαστρονομίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Πρώτη στάση: Το βραβευμένο Κτήμα Άλφα

Η περιπέτειά μας ξεκίνησε στο Οινοποιείο Alpha Estate, ένα «οινικό» στολίδι που βρίσκεται στη γραφική περιοχή του Αμύνταιου. Φημισμένο για τους οίνους υψηλής ποιότητας που αιχμαλωτίζουν την ουσία της περιοχής, το κτήμα Άλφα βρίσκεται λίγο έξω από το Αμύνταιο σε αρκετό υψηλό υψόμετρο, με τις κλιματικές συνθήκες να ισορροπούν ανάμεσα στον κρύο χειμώνα και το ξηρό καλοκαίρι. Η επίσκεψή μας περιλάμβανε ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποίησης, όπου γίναμε μάρτυρες της σχολαστικής διαδικασίας επιλογής σταφυλιών, ζύμωσης και παλαίωσης. Το καταρτισμένο προσωπικό μας καθοδήγησε σε μια συνεδρία γευσιγνωσίας, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε τις ξεχωριστές γεύσεις των επώνυμων ετικετών τους, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών κόκκινων και τραγανών λευκών που έχουν κερδίσει τη φήμη και τη φινέτσα του Alpha Estate.

Δεύτερη στάση: Πιπεριές Ναουμίδη

Από τους αμπελώνες, μεταφερθήκαμε στα αχανή χωράφια της οικογένειας Ναουμίδη, όπου ο αέρας γέμισε με το δελεαστικό άρωμα της φρεσκοκομμένης πιπεριάς εκεί όπου όλες πρώτες ύλες των προϊόντων καλλιεργούνται βιολογικά από τους ίδιους. Αυτή η οικογενειακή φάρμα ειδικεύεται στην καλλιέργεια της φημισμένης πιπεριάς Φλώρινας, βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, γνωστή για το γλυκό και ελαφρώς πικάντικο προφίλ με μία ευρεία και εκλεπτυσμένη γκάμα προϊόντων τα οποία αποτελούν διαφήμιση της περιοχής. Κατά την επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας της πιπεριάς και να ανακαλύψουμε τη σχολαστική διαδικασία του στεγνώματος στον ήλιο, μια τεχνική που ενισχύει τις μοναδικές γεύσεις της πιπεριάς. Η πρακτική εμπειρία στο μάζεμα και το χειρισμό αυτών των ζωντανών λαχανικών παρείχε ανεκτίμητες πληροφορίες για τη σημασία των φρέσκων και τοπικών συστατικών για την δημιουργία αυθεντικών πιάτων με χαρακτηριστική ταυτότητα.

Τρίτη στάση: Το γραφικό Νυμφαίο

Το γαστρονομικό μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του με μια επίσκεψη στο μαγευτικό χωριό Νυμφαίο, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Βίτσι. Αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, αποτέλεσε το τέλειο σκηνικό για να ανακαλύψουμε την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η ζεστή φιλοξενία του χωριού ήταν εμφανής με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να έχουν ελεύθερο χρόνο για φαγητό και καφέ πριν την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς επιστρέφουμε στις κουζίνες μας με νέα έμπνευση, κουβαλάμε μαζί μας τις γεύσεις και τις αναμνήσεις ενός γεμάτου ταξιδιού και την εξερεύνησης της εντυπωσιακής τοπικής γαστρονομίας, χτίζοντας παράλληλα όμορφες αναμνήσεις.

Παράλληλα με τις σπουδές, το ΙΕΚ La Chef Levi, δημιουργεί διαρκώς νέες εμπειρίες, θέλοντας να προσφέρει πολυεπίπεδα ερεθίσματα σε όσους και όσες ακολουθούν τις σπουδές Μαγειρικής Τέχνης/Chef & Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιίας/Pastry & Bakery Chef.