Το melissoula.gr περνάει μια μέρα στη σχολή La Chef Levi. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα γράφει η Μελίνα Χατζηπαντελή στο melissoula.gr

Ο Jack Levi, γιός της φημισμένης Σεφ Βιργινίας Αναστασιάδου, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει ανάμεσα σε Σεφ, τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του Manager της πιο γνωστής και έμπειρης Σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής: La Chef Levi. Με πάνω από 25 χρόνια κορυφαία παρουσίας στο χώρο, μιλήσαμε μαζί του για όσα έχει δημιουργήσει η σχολή όλα αυτά τα χρόνια, περνώντας μια ημέρα στους χώρους της!

Είμαι σίγουρη ότι σας έχουν ρωτήσει πολλές φορές, όμως πείτε μας πως ξεκίνησε η ιδέα μιας τόσο εξειδικευμένης σχολής;

Η ιδιοκτήτρια Βιργινία Αναστασιάδου, βλέποντας τις ανάγκες του χώρου καθώς τότε δεν υπήρχε καμία σχολή πέραν της κρατικής, αποφάσισε την ίδρυση μια σχολής, βασιζόμενης στα διεθνή πρότυπα καθώς και η ίδια εκπαιδεύθηκε από θρύλους της παγκόσμιας Γαστρονομίας και M.O.F (είναι ο κορυφαίος τίτλος που αποδίδεται σε Σεφ στην Γαλλία). Το μεράκι για τη δουλειά της και η διαρκής ενασχόληση την οδήγησαν στο να επιλέξει να μετουσιώσει το πάθος της για τη Γαστρονομία μέσω της διδασκαλίας. Γι’ αυτό εδώ και 30 χρόνια επιθυμεί να μαθαίνει και να βρίσκεται σε επαφή με τους μαθητές της, καθώς όπως υπογραμμίζει και η ίδια, θέλει να είναι πάνω από όλα Chef & Καθηγήτρια.

Με ποιο κριτήριο αποφασίσατε να ανοίξετε και σχολή στο εξωτερικό;

Βλέποντας την παγκοσμιοποίηση της αγοράς αλλά και το γεγονός ότι πολλοί μαθητές κατέχουν αξιοζήλευτες θέσεις στο εξωτερικό θέλαμε να επεκτείνουμε την δραστηριότητα μας. Έτσι επιθυμούμε παράλληλα να προσδώσουμε παγκόσμια εμβέλεια και αναγνωρισιμότητα στους μαθητές των σχολών La Chef. Είμαστε η μόνη σχολή – ελληνική επιχείρηση που το κάνει αυτό. Πρόσφατα μάλιστα το βιβλίο της κυρίας Αναστασιάδου μεταφράστηκε και στην Γαλλική Γλώσσα , την μητέρα της Γαστρονομίας, και αποτελεί έμπνευση για πολλούς νέους αλλά και έμπειρους Chef με πρώτη εκτύπωση σε 10.000 αντίτυπα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού προς τη μαγειρική. Υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση και στις σχολές μαγειρικής;

Η αλήθεια είναι όπως τα λέτε, όμως δεν μπορώ να μην πω ότι η σχολή υπήρχε προτού η Μαγειρική και η Αρτοζαχαροπλαστική γίνουν μόδα και θα υπάρχει και αφού πάψει να είναι. Γι’ αυτό έχουμε ανακηρυχθεί και 1η σχολή στην Ελλάδα και 6η σχολή στην Ευρώπη. Και όσο κι αν τα ρεύματα έρχονται και φεύγουν, εμείς μένουμε πιστοί στο όραμα μας.

Τι έχει να ζηλέψει η Ελλάδα στη μαγειρική από άλλες κουζίνες;

Ομολογουμένως λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του τουρισμού, η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και υπάρχει διαρκής προσπάθεια για το καλύτερο. Αυτό είναι περισσότερο αισθητό στα νησιά καθώς η σεζόν είναι μακρύτερη. Δεν πρέπει βέβαια να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι έχουμε αφθονία πρώτων υλών, λαχανικών και φρούτων και η κουζίνας μας είναι κάτι παραπάνω από πλούσια και ιδιαίτερα αγαπητή για τους ξένους.

Είναι εύκολο να βρεις δουλειά ως μάγειρας ή ζαχαροπλάστης στη χώρα μας;

Σίγουρα στις εποχές που διανύουμε, τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να πετύχει κανείς χωρίς κόπο. Ειδικότερα στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού που η προσφορά της αντίστοιχης αγοράς εργασίας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ζήτηση που αυτή δημιουργεί. Μπορώ μετά χαράς να ανακοινώσω σε σας για πρώτη φορά ότι για φέτος οι θέσεις εργασίας που παρέχονται από τη σχολή σε εν ενεργεία σπουδαστές αλλά και αποφοίτους έφτασαν το 140%. Συνεπώς οι θέσεις ήταν περισσότερες από τους μαθητές. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο γιατί η σχολή λειτουργεί 30 χρόνια και κρατά τις συνεργασίες της.
Το ίδιο ισχύει και για τους παλαιότερους μαθητές που γίνονται Executives και επιχειρηματίες καθώς ζητάνε προσωπικό από τη σχολή γνωρίζοντας ως απόφοιτοι, το επίπεδο γνώσεων που οι σπουδαστές αποκτούν. Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω την λειτουργία ενός database εργασίας με τα στοιχεία των σπουδαστών που υπάρχει στη σχολή. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε που βρίσκεται ο καθένας και αν κάποιος αναζητά δουλειά τον φέρνουμε σε επαφή με τους πιθανούς εργοδότες. Συνεπώς αν θα μπορούσα να απαντήσω ναι ή όχι, η απάντηση θα ήταν καταφατική γιατί βλέπουμε πως όσοι μαθητές το επιδιώκουν, εργάζονται και σε καλές θέσεις μάλιστα.

Πως νιώθετε όταν βλέπετε μαθητές μετά από χρόνια και μαθαίνετε τα νέα τους; Γιατί βλέπω τώρα που πέρασε ένας παλαιός μαθητής όσο μιλάμε και σας είδα ιδιαίτερα χαρούμενο.

Είναι σπουδαίο και συγκινητικό να βλέπεις τους μαθητές να έρχονται παιδιά και να φεύγουν σκληραγωγημένοι χαρακτήρες με επαγγελματικό προσανατολισμό και να αντιμετωπίζουν τη ζωή διαφορετικά, να συνεισφέρουν στις οικογένειες τους και να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, να μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα και αισιόδοξα πλάνα. Να δίνεις δουλειά σε παιδιά και να σου λένε μετά από χρόνια σε ευχαριστώ, τα πέτυχα όλα χάρη στη σχολή. Να βλέπεις ανθρώπους που σε μεγάλη ηλικία ανακάλυψαν το ενδιαφέρον τους ή θέλησαν να κάνουν μια στροφή στην καριέρα τους και να είναι τόσο χαρούμενοι και γεμάτοι. Αυτό κάθε μέρα μας ωθεί να προσπαθούμε περισσότερο για να γινόμαστε καλύτεροι διατηρώντας πάντοτε την προσωπική επαφή με τους μαθητές μας.

Είστε η 1η σχολή στην Ελλάδα με εμπειρία πάνω από 25 χρόνια αποκλειστικής εξειδίκευσης. Τι χρειάζεται για να μείνει μια σχολή σαν τη δική σας στην κορυφή τόσα χρόνια;

Η σχολή έχει δημιουργήσει ένα ασύγκριτο πρόγραμμα σπουδών το οποίο καταρτίζει τους μαθητές άριστα τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Τους δίνονται γνώσεις για να μπορούν να ανελιχθούν και να καταφέρουν να επιλέγουν οι ίδιοι που θα εργάζονται και υπό ποιες συνθήκες. Η επιμονή στην λεπτομέρεια και η καθημερινή πειθαρχία που απαιτείται στον κλάδο της Γαστρονομίας προετοιμάζουν τους μαθητές, διαμορφώνοντας μια αμιγώς επαγγελματική νοοτροπία. Η δουλειά του Σεφ Μάγειρα και του Σεφ Ζαχαροπλάστη είναι απαιτητική, οπότε και εμείς έχουμε χρέος απέναντι στους σπουδαστές μας να τους εκπαιδεύσουμε προσαρμόζοντας το πρόγραμμα σπουδών στις νέες ανάγκες. Παραμένοντας όμως πάντα πιστοί σε όλα αυτά που κάνουν τους σπουδαστές να ξεχωρίζουν στην αγορά εργασίας.

Σας πέρασε από το μυαλό να ακολουθήσετε το ρεύμα της εποχής και να προσθέσετε κι άλλες ειδικότητες στη σχολή σας;

Κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο σε αυτό που πρεσβεύουμε καθώς είμαστε η μόνη σχολή με δύο ειδικότητες στην Ελλάδα και ο κόσμος που μας επιλέγει μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα σε 70 ειδικότητες και σε 2. Για τη σχολή οι μαθητές έχουν όνομα και για τους μαθητές η σχολή έχει όνομα. Αυτό φυσικά με οδηγεί στο να σημειώσω ότι η σχολή δέχεται κάθε χρόνο συγκεκριμένο αριθμό σπουδαστών και οι θέσεις είναι πάντοτε περιορισμένες. Δεν θέλουμε να υπερβαίνουμε τον αριθμό των σπουδαστών που ορίζεται από τη διεύθυνση ως ο ενδεδειγμένος για να μεγιστοποιήσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Info: La Chef Levi, Τσιμισκή 31, Τηλ: 2310 240 675, Site: http://www.lachef.gr/, Fb page εδώ, Instagram: @lachef_levi