Μία ακόμη πρωτοπορία για το ΙΕΚ Mαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής-Αρτοποιίας La Chef Levi, το οποίο αποτελεί το πρώτο ΙΕΚ που γίνεται μέλος της συμμαχίας.

Με έντονο το αίσθημα του αντικτύπου της σπατάλης τροφίμων, το ΙΕΚ La Chef Levi γίνεται μέλος της μεγάλης Συμμαχίας για τη «Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», μια εθελοντική προσπάθεια της Οργάνωσης «Μπορούμε» έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο· Την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με έμφαση στους νέους και τις νέες που απαρτίζουν τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις οικιακές κουζίνες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στους λόγους πίσω από την συνεργασία μας καθώς και τις ενέργειες που πραγματοποιεί το ΙΕΚ Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής- Αρτοποιίας Levi για την ευαισθητοποίηση και την υιοθέτηση νέων πρακτικών για την μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης των απορριμμάτων τροφίμων:

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συλλογική δράση με σκοπό την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στον πλανήτη μας.

Αυτή η συνεργασία μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία, τους πόρους και το δίκτυό του ΙΕΚ La Chef Levi για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων όχι μόνο εντός της Σχολής αλλά και σε όλες τις κουζίνες της Ελλάδος ενώ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για νέες συνεργασίες για το κοινό καλό.

Με βάση τα στοιχεία της «Συμμαχίας», Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα συνολικά και στα 5 στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων ανέρχεται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους!

Εφαρμογή Βιώσιμων Πρακτικών:

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ξεκινά από την σωστή εκπαίδευση. Αυτό περιλαμβάνει πιο έξυπνη διαχείριση αποθέματος, σωστό έλεγχο των μερίδων, δημιουργικό σχεδιασμό συνταγών και αποτελεσματική χρήση πρώτων υλών για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης. Η παράταση ζωής των τροφίμων με την χρήση νέων τεχνικών όπως sous vide, αποξήρανση, πούδρες, βρώσιμα χώματα, κομπόστες, κουλί και αρωματικά λάδια είναι μόνο μερικά από τα πολλά «εργαλεία» στην προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων που ανακαλύπτουν οι σπουδαστές των ειδικοτήτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιίας του ΙΕΚ La Chef Levi.

Ήξερες ότι τουλάχιστον το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στις χωματερές;

Συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές και αγρότες:

Για να προωθήσουμε την δέσμευσή μας, έχουμε ενισχύσει τους δεσμούς μας με τοπικούς προμηθευτές και αγρότες που μοιράζονται το όραμά μας για την μείωση της σπατάλης τροφίμων. Με την προμήθεια εποχιακών προϊόντων και την εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών αγορών, μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, ενώ προσφέρουμε στους μάγειρες, στους ζαχαροπλάστες και στους αρτοποιούς του αύριο τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά.

Με-νου για τον πλανήτη: 5 τρόποι εξοικονόμησης νερού στην κουζίνα

Δωρεά πλεονάζοντος φαγητού:

Παράλληλα με δράσεις που στηρίζουν την κοινωνία, σε πολλά από τα μαθήματα όπου αναγκαστικά περισσεύουν τρόφιμα, αυτά αν δεν μπορούν να μεταποιηθούν προσφέρονται σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πολλοί σπουδαστές, σπουδάστριες, και Chef του ΙΕΚ La Chef Levi, φεύγοντας, παίρνουν από ένα μικρό πακέτο με δημιουργίες τους και τα προσφέρουν σε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Αυτό όχι μόνο βοηθά στην αντιμετώπιση της πείνας, αλλά επίσης εμποδίζει το φαγητό να καταλήξει στις χωματερές.

Ενώνοντας τους ανθρώπους που αγαπούν τη Γαστρονομία από το 1989:

 Η ευαισθητοποίηση όμως δεν σταματά στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες μας. Μέσα από συνέδρια, αρθρογραφία και εκδηλώσεις, η επικοινωνία με τον κόσμο είναι πολύ σημαντική. Για περισσότερα από 34 χρόνια, οι άνθρωποι του ΙΕΚ La Chef Levi, βρίσκονται κοντά στην κοινωνία αναπτύσσοντας μία σχέση εμπιστοσύνης και διαρκούς εκπαίδευσης.

«Στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι συνοδοιπόροι» τόνισε η Διευθύντρια της Σχολής και Τεχνολόγος Τροφίμων Στελίνα Χαλάτση προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών εδράζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ρόλο της εκπαίδευσης. “To IEK La Chef Levi έχει μια εκτεταμένη στρατηγική και παρουσία στην καταπολέμηση του Food Waste και ανυπομονούμε να συμπράξουμε με τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».

Η εκπαίδευση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αλλαγή. Δέσμευσή μας να βρισκόμαστε εκεί σε όλες τις ανάγκες της κοινωνίας και των σπουδαστών/σπουδαστριών μας.

Τι θα τρώμε στο μέλλον; 5 τροφές που δεν θα πιστέψεις!